Pandemia kohteli ikäihmisiä eri tavoin – Moni koki yksinäisyyttä, mutta pirkkalalainen Lea Hirvelä, 96, ei: ”Kävellessä tuli aina vastaan tuttuja, joiden kanssa rupatella”

Vanhustenviikkoa juhlitaan Pirkkalassa tapahtumien merkeissä.

SUUPALLA asuva Lea Hirvelä teki pandemiarajoitusten aikaan pitkiä kävelylenkkejä.

KORONAEPIDEMIAN pahin vaihe näyttää jääneen Suomessa taakse ja kokoontumisrajoitukset ovat muisto vain. Silti epidemian vaikutukset näkyvät edelleen Pirkkalan ikääntyneiden hyvinvoinnissa.

”Yksinäisyys ja turvattomuus on selkeästi näkynyt ja ollut ihan puheissakin avoimesti”, kertoo kunnan kotihoitopäällikkö Sanna Laakkonen.

Pandemia pakotti kunnan vähentämään ja perumaan monia vanhuksille suunnattuja ryhmiä ja tapahtumia. Henkisen hyvinvoinnin lisäksi korona-aika näkyy myös ikääntyneiden fyysisessä toimintakyvyssä. Kun kotoa ei ole ollut suotavaa poistua ja kauppatavarat on tilattu kotiovelle, liikkuminen on vähentynyt monella radikaalisti.

”Muistan erään keskustelun, jonka kävin korona-aikana lähes 100-vuotiaan ihmisen kanssa. Hän pohti, että mitä järkeä tässä on, kun tietää, ettei elämä ole kivaa neljän seinän sisällä”, Laakkonen sanoo.

PAREMPAA kohti ollaan onneksi menossa. Keväällä Pirkkalassa päästiin jälleen käynnistämään terveyspalveluiden fysioterapian liikuntaryhmät. Lokakuussa ikäihmisten Lähitori-toiminta palaa koronatauolta entistä ehompana.

Lähitori-tapaamiset ovat kerran viikossa järjestettäviä kokoontumisia, joissa vietetään aikaa yhdessä, neuvotaan arjen asioiden hoitamisessa ja nautitaan esimerkiksi musiikkiesityksistä.

Laakkonen kertoo, että ennen pandemiaa Lähitoreissa kävi vain niukasti väkeä. Nyt kokoontumisten sisältöä on uudistettu palautteen pohjalta ja paikka vaihdettu lähemmäs keskustaa. Ennen pandemiaa kokoonnuttiin Kyöstillä vanhustyön keskuksessa Pirkan koivussa, nykyään Suupalla senioritalo Pihlajamäessä.

KAIKILLA ikääntyneillä ei ole ollut yksinäistä edes pandemia-aikana.

Pirkkalan Suupalla asuva Lea Hirvelä, 96, kertoo viihdyttäneensä itseään korona-aikaan käymällä parin tunnin kävelylenkillä joka päivä.

”En kokenut yhtään yksinäisyyttä! Kävellessä tuli aina vastaan tuttuja, joiden kanssa rupatella”, Hirvelä sanoo.

Kokoontumisrajoitukset toki veivät Hirvelältä monia harrastusmahdollisuuksia. Nyt, rajoitusten poistuttua, hänellä on jotain menoa melkein jokaisena viikon päivänä. Hirvelä harrastaa kuorolaulua, osallistuu urheiluseura Rantaperkiön Iskun toimintaan ja käy sotaveteraanien kokoontumisissa joka keskiviikko – näin vain muutamia menoja mainiten. Hirvelä kuuluu myös Pirkkalan eläkkeensaajien yhdistykseen.

LOKAKUUN alussa Hirvelä kertoo tarinoita elämästään Vanhustenviikon päätapahtumassa vapaa-aikakeskuksella. Valtakunnallisen teemaviikon kunniaksi pidettävässä tapahtumassa on luvassa myös runo- ja kuoroesityksiä sekä ohjattu liikuntahetki. Myös muuta ohjelmaa järjestetään viikon mittaan ympäri kuntaa.

Viikon teemana on Yhdessä luontoon – joka iän oikeus. Teemaan sopii siis hyvin, että kunta etsii Vanhustenviikolle vapaaehtoisia ulkoilemaan vanhusten kanssa.

”Kuka tahansa voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi. Me ikääntyneiden palveluissa sitten yhdistämme ulkoilijan ja ulkoiluseuralaisen”, Laakkonen kertoo.

Vanhustenviikon tapahtuma Pirkkalan vapaa-aikakeskuksella (Urheilutie 10) ti 4.10. klo 12–14. Ilmoittaudu ikäihmisen ulkoilukaveriksi Vanhustenviikolle täällä.