Pirkkalan kunnan ja seurakunnan kulttuuriretkeltä länsirannikolle löytyi kahden kaupungin jännite – katso retkikuvat

KESKI-PORIN Kirkon sankarihauta

Pirkkalan kunnan ja seurakunnan ”Kulttuuriretki” 10. syyskuuta Poriin olikin kulttuurisesti ja porilaisten luonnetta kuulostellen haasteellinen. Löytyi jännite Pori – Rauma!

Porin uuden sillan kyltissä luki, että ”Porin kaupunki kieltää sillalta hyppimisen”. Eikös tullut kaupunkilaiselta täydennys: ”ei koske raumalaisia”.

REISSU tehtiin Atro Vuolteen bussilla. Otettiin varmuudeksi opas Raija Diomin ja vierailupaikkojen järjestäminen Pori Visitiltä.

Onneksi meillä oli mukana myös Pirkkalan seurakunnan diakoni Jouni Kivimaa, jolla on 30 vuoden kokemus porilaisista.

Jouni esitteli menomatkalla Leineperin ruukkia ja Ulvilaa. Porissa oppaamme esitteli ensiksi Raatihuoneen puistoa sekä sen ympäristöä.

Sen jälkeen menimme Keski-Porin Kirkkoon. Kirkko on Porin kaupungin suurin kirkko, istumapaikkoja 1700.
Kirkko on vihitty 1864. Suunnittelijat ovat arkkitehdit Georg Theodor Chiewitz ja Carl Johan von Heideken. Kaksi edellistä kirkkoa oli tuhoutunut tulipaloissa. Kirkko on muun muassa merkittävä konserttikirkko ja Pori Jazz-festivaalien konserttipaikka. Onpa Yö-yhtyeen ”Parrasvalot” musiikkivideokin kuvattu tässä kirkossa.

KAUPUNKI-INFON jälkeen matka jatkui Reposaareen. Opas oli varsinainen kävelevä tietopankki. Saimme katsauksen historiallisista rakennuksista, Porin kehitykseen vaikuttaneista henkilöistä ja kaupunginosista. Teollisuuden ja yritysten osalta saimme historian lisäksi tämän päivän tilanteen.

Emme säästyneet myöskään Porin yhteiskunnallisten asioiden tilannekatsaukselta. Merkittävä Porille on myös vuosittaiset Suomi Areenan tilaisuudet ja Pori Jazz.

Reposaaresta varmasti muistamme Eino Grönin (niin paini- kuin musiikkiuran) ja Ilkka Lipsasen. Pirtukauppiaiden kaupankäynti oli vilkkainta Satakunnan rannikolla ja Turun saaristossa.

Ruokailimme kalaravintola Merimestassa. Ihmetystä herätti runsaat notkuvat pöydät erilaisine herkkuineen. Kyllä ne maistuivatkin ja palvelu oli viiden tähden luokkaa. Tarjoilijat näkyivät ja erikoisruokavaliot oli hyvin huomioitu.

Kävimme myös tutustumassa Reposaaren vuonna 1876 valmistuneeseen kirkkoon, joka tyyliltään muistuttaa norjalaista tunturikirkkoa.

Kirkko on suosittu vihkikirkko, muun muassa presidentti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio on vihitty tässä kirkossa.

Reposaarilaisten elämä mullistui kesällä 1984, kun saarelle saapui suuri Hollywood-tuotanto.
Reposaari esitti siperialaista kylää elokuvassa White Nights. Saarelaiset saivat tuolloin paljon valkoista maalia. Epäselväksi jäi, mihin sitä silloin laitettiin. Talot Reposaaressa ovat kauniita värikkäitä.

REPOSAAREN kirkon kattomaalauksia
REPOSAAREN kirkko
RAVINTOLA Merimesta

Onpa Yö-yhtyeen ”Parrasvalot” musiikkivideokin kuvattu tässä kirkossa.

KESKI-PORIN Kirkon sisänäkymää.
DIAKONI Jouni Kivimaa
OPAS Raija Diomin

KIERROSTEN jälkeen juotiin kahvit Porin Suomalaisella klubilla. Sitten kotimatkalle! Matkalla oli tehtävänä listata: Mihin veisi vieraansa Pirkkalassa, lempipaikkasi ja ensi kesän retkikohde.

Saimme merkittävän määrän palautetta, niistä lisää myöhemmin. Kyllä jäi mielikuva porilaiset sitten osaavat kehua omaansa!

Kirjoittaja ja kuvaaja on retken osallistuja.