Sankilan kartanon ensimmäinen pääsymaksullinen kesä sujui hyvin, vaikka kritiikkiäkin kuultiin – ”Aikaisemmat kävijämäärät olivat niin massiivisia, että meillä oli tasan kaksi vaihtoehtoa”

Samoilla hinnoilla aiotaan jatkaa myös ensi kesänä.

Karoliina Ahola on tyytyväinen kesän sujumiseen. Aholaa tervehtivät eestinhevonen Vanne (keskellä) ja suomenhevonen Tohveli.

PIRKKALAN Sankilan kartanon mailla oli tänä kesänä huomattavasti rauhallisempaa kuin viime vuonna. Kotieläinpiha ja muu kartanoalue muuttuivat kesän alussa pääsymaksullisiksi, mikä johti kävijämäärän vähenemiseen aiemmasta.

Yrittäjäpariskunnan Karoliina Ahola on kuitenkin tyytyväinen. Pääsymaksujen pyytäminen oli paitsi taloudellisesti järkevää yrittäjille, niin se myös vähensi kartanon maille ja infrastruktuurille koitunutta rasitusta.

”Aikaisemmat väkimäärät olivat niin massiivisia, että meillä oli tasan kaksi vaihtoehtoa: joko pistää paikka kokonaan kiinni tai ottaa pääsymaksu käyttöön. Alkukesästä tuli harmistuneita kommentteja ja toiveita, että bistroon pääsisi syömään ilman pääsymaksua, mutta loppukesästä uuteen tilanteeseen oli jo totuttu”, Ahola sanoo.

Kesäviikonloppuisin avoinna olevalla kotieläinpihalla kävi kesän aikana joitakin tuhansia vierailijoita. Vielä vuoden 2021 kesällä alueella saattoi vierailla yli 2000 ihmistä jo yhden viikonlopun aikana. Tarkempia lukuja kävijämääristä ja niiden muutoksista Ahola ei halua kertoa julkisuuteen.

Pääsymaksuilla katetaan muun muassa kotieläinpihan eläimistä koituvia kuluja. Eläinkatraaseen kuuluu myös Tyyne-kissa.

ALKUKESÄSTÄ Sankilan kartano sai pääsymaksuista paljon kritiikkiä. Osa kommentoijista piti 7 euron pääsylippua liian kalliina. Palautteen myötä yrittäjät lisäsivät valikoimiin 25 euron perhelipun.

Toisaalta Ahola kertoo saaneensa kesän aikana ennätyksellisen paljon myönteistä palautetta.

”Ihmiset tulivat kartanolle ajan kanssa, ja väkeä oli maltillisemmin. Samalla pääsimme eroon bistron ruuhkahuipuista ja pitkistä odotusajoista. Omasta näkökulmastani kaikista ihaninta oli positiivisen asiakaspalautteen määrä”, Ahola sanoo.

Kesän kokemusten perusteella Ahola pitää pääsymaksujen tasoa sopivana, ja samoilla hinnoilla jatketaan näillä näkymin myös ensi kesänä.

NYT kotieläinpiha on jo suljettu talven ajaksi. Elo-syyskuun vaihteessa Sankilassa käynnistyivät lasten ponikerhot, ja ratsastuskerhot pyörivät ympäri vuoden.