Nelijalkaiset hyötyvät lihashuollosta siinä kuin ihmisetkin, sanoo Koirahieronta Tassukkaan yrittäjä Satu Hormisto

Satu Hormisto on tehnyt pitkän uran hoitoalalla. Nyt hän hoivaa nelijalkaisia asiakkaita.

Satu Hormiston uran sisällön voisi tiivistää niin, että hoivaaminen pysyy, mutta kohde on vaihtunut. Pitkään lasten sairaanhoitajana ja perhepäivähoitajana työskennellyt Hormisto tekee nyt työtä nelijalkaisten parissa. Hän on perustanut Pirkkalaan hiljattain yrityksen, Koirahieronta Tassukkaan.

Koirahieronnan opiskelun pariin ajoi halu auttaa koiria ja tarve nähdä kättensä työ.

”Töitä sai tehdä reilusti oppiakseen, mutta oppiminen oli myös todella palkitsevaa, kun tietoa ja taitoa alkoi kertyä. Osaaminen on syventynyt ihan eri tasolle kuin aiemmin”, Hormisto kertoo Tampereella suoritetuista opinnoistaan.

Opiskelualan valinta oli selvä koiranomistajalle, joka oli nähnyt käsittelyn vaikutukset omissa lemmikeissään. Naiselle, jolle koirat olleet aina tärkeitä, opiskelualalle hakeutumiseen vaikutti myös se, että työssä voi olla tekemisissä niiden kanssa.

”En ole koskaan miettinyt muuta lemmikkiä. Lapsuudenkodissammekin oli koiria.”

Vain aikana, jolloin Hormiston lapset olivat pieniä, koiria ei taloudessa ollut. Nyt koiria on ollut kaksin kappalein jo vuosien ajan.

PERIAATE on, että kaikkia perusterveitä koiria voi hieroa. Hieronnan este on vain esimerkiksi akuutti trauma, tarttuvat taudit tai vakavat perussairaudet.

”Muutoin voi aina hieroa, koska oikeanlaisella hieronnalla ei saa aikaan vahinkoa.”

Jos omistaja on epävarma hieronnan soveltuvuudesta koiralleen, Hormisto neuvoo kysymään eläinlääkärin kantaa asiaan.

Omistajaa saattaa arveluttaa tuoda koira käsittelyyn, jos koira pelkää vieraita ihmisiä ja paikkoja ja myös näyttää sen. Silloinkin Hormisto rohkaisee tuomaan koiran käymään. Aroille koirille on tarjolla käsittelyharjoituskertoja, jotka ovat lyhyempiä kuin hierontakäynti.  Harjoituskerroilla koiraa totutetaan vieraaseen ihmiseen, paikkaan ja kosketukseen esimerkiksi namipaloilla palkitsemalla.

Pelokaskin koira lähestyy hierojaa vähitellen omaehtoisesti ja lopulta antaa hieman koskettaa. Seuraavalla kerralla päästään taas rippunen eteenpäin, Hormisto kuvailee.

”Tavoitteena on, että koira alkaa luottamaan minuun, tutustutaan ja pääsen hoitamaan koiran. Koira antaa auttaa, kun se tietää, mistä on kyse. Koiran täytyy itse saada tutustua omien aistiensa ja eleidensä kautta ja siten ymmärtää, että hieroja on ihan hyvä tyyppi.”

Oikeanlaisella hieronnalla ei saa aikaan vahinkoa.

Satu Hormisto

HORMISTO hieroo koirat kotonaan Ylähaikassa. Hierontatila on rauhallinen ja koiran huomiota herättävät taustaäänet Hormisto pyrkii pitämään minimissään. Alusta pestään ennen jokaisen hierottavan käyntiä.

Kun koira tulee hierontaan, se yleensä tekee huoneessa tarkistuskierroksen. Sen annetaan edetä omassa tahdissaan koko ajan.

”Odotan, että koira tulee minun luokseni. Silloin se oikeasti haluaa tulla.”

Koirat huomaavat yleensä varsin pian, mihin kannattaa satsata Hormiston luona ollessa. Rauhoittumiseen.

Hormisto tarkkailee koko ajan, miten ja millaiseen kosketukseen eläin reagoi  ja vaihtaa hierontaotteita sen mukaan.

”Pyrin käymään kokonaan koiran kokonaan läpi ensimmäisellä hierontakerralla, jotta löydän lihasjumit ja saan selville lihaksiston kunnon.”

Hieronta tehdään lähtökohtaisesti koiran tarjoamassa asennossa. Jos koira laitetaan johonkin toiseen asentoon, se tapahtuu vain omistajan aloitteesta. Omistaja on mukana koko hieronnan ajan.

Hormisto ei tee kotikäyntejä. Hän teki niitä harjoitusaikanaan, mutta havaitsi, että etenkin vartiointiviettisten koirien on vaikea rentoutua ydinreviirillään.

”Kotona on yleensä aina liikettä. Koira reagoi, jos perhe alkaa esimerkiksi syömään.”

Satu Hormiston Lili-koira nauttii hieronnoista.

HIERONTAKERTA kestää noin tunnin.

”Jos koiraa ei ole koskaan hierottu ja sillä on paljon lihasjännityksiä, yhdellä kerralla eläintä ei saada kuntoon, jollaisessa se parhaimmillaan voisi olla.”

Hormisto tekee koiralle aina yksilöllisen hoitosuunnitelman yhdessä omistajan kanssa. Rotuominaisuudet ja liikunnan määrä ja laatu vaikuttavat käsittelyn tarpeeseen. Vanhoilla koirilla verenkierto ja aineenvaihdunta heikkenee, jolloin käsittelystä on etua. Ympäristön olosuhteetkin vaikuttavat. Kylmä ja liukas talviaika koettelee eläinten lihaksistoa siinä kuin ihmisenkin.

Hierooko Hormisto omia koiriaan?

”Välillä tuntuu kuin että ne olisivat kuin suutarin lapset”, Hormistoa naurattaa.