80-vuotias: Esko Mälkönen kokee, ettei kunto ole heikentynyt tippaakaan kymmenessä vuodessa – antaa tärkeän vinkin kaikille senioreille

Vaimon kuolema oli elämän kovin paikka, siihen löytyi apua keskusteluryhmästä.

EI TÄSSÄ mitään enää voi tehdä oman kuntonsa eteen, kun on niin vanhakin…

Tällaisen kommentin voi kuulla monelta seniorilta, mutta ei Esko Mälköseltä. Tänään 80 vuotta tänään täyttävä liikkuvainen seniori antaa rohkaisevan esimerkin niille, jotka tuntevat ikääntymisen kurittavan kroppaa ja heikentävän toimintakykyä.

”Liikkukaa, se on tärkeää. Erityisesti pitäkää jalkojen kunnosta huolta.”

ESKO Mälkönen korostaa liikunnan hyvää tekevää vaikutusta seniorin hyvinvointiin. Hän viettää paraikaa 80-vuotispäiväänsä Kreikan saaristossa Leroksella, mistä hän lähetti Pirkkalaiselle tuoreen valokuvan kesken lenkkinsä.

Mälkönen on liikkunut koko ikänsä hiihtäen ja lenkkeillen. Pari vuotta sitten hän huomasi, että pelkkä lenkkeily ei riitä.

”Tuli kipuja takareiteen. Menin pirkkalalaiselle kuntosalille. Fysioterapeutti Tommi Ahola teki minulle ohjelman, jonka toteutan kaksi kertaa viikossa.”

Lihasten voiman ja massan lisäys on tärkeää iän karttuessa. Jalkavoimat ja keskivartalon kunto ovat olennaisia kodin arjessa, kun ikää alkaa olla.

Mälkönen on intohimoinen lenkkeilijä ja hiihtäjä. Kuntosali ei niin kiehdo, mutta hän on huomannut harjoittelun tärkeyden.

”Vihaan sitä touhua. Mutta toteutan minulle laaditun tunnin ja vartin pituisen oman kunto-ohjelman salilla kaksi kertaa viikossa”, Mälkönen tunnustaa.

Mälkösen normaaliin viikko-ohjelmaan kuuluu liikuntaa vähintään viisi kertaa viikossa. Hänet näkee usein lenkeillään Pirkkalan kuntakeskuksen liepeillä.

”En enää juokse, vaan kävelen, sauvakävelen, hiihdän rullasuksilla ja talvella hiihdän. Lenkkien pituus on 6-10 kilometriä. Rullasuksilla hyvä lenkki on lähteä Rajasalmen kahviolta Pitkänniemen ja Raholan suuntaan.”

ESKO Mälkönen tuumii olevansa sen aikakauden ihminen, että liikunta kuului elämään luonnollisena osana lapsuudesta lähtien.

”Pirkan kierrokset tai muut vastaavat tapahtumat eivät kiehdo. Lenkkeilen mielelläni omaan vauhtiin. Joukkotapahtumissa lähtee helposti toisenlaiseen rytmiin, kuin itse haluaisi.”

Palkintona liikunnasta hän pitää sen tuomaa hyvää oloa. Mittarit ja kilometrimäärät eivät ole niin tärkeitä.

”Parasta on tietoisuus siitä, että on kunnossa. Paras palkinto on, että voi lähteä liikkeelle ilman kipuja.”

IHMISELÄMÄ ei aina suju tanssien. Mälkönen kiittää sitä, että terveyttä on hänen kohdallaan piisannut. Se on myös sattumasta ja geeneistä kiinni.

Kova kolaus pysäytti miehen hiukan yli kolme vuotta sitten.

”Vaimon kuolema oli niin kova paikka, että en olisi voinut kuvitella. Ensimmäiset puoli vuotta sen jälkeen olivat vaikeita.”

Mälkönen meni Pirkkalan seurakunnan ryhmään, jossa keskusteltiin läheisensä menettäneiden kesken.

”Löysin itsestäni siellä ihan uusia ajatusmalleja. En etukäteen uskonut, että tuollaisesta ryhmästä voisi saada niin hyvin apua.”

Opetuksena oli, että elämää pitää alkaa täyttää uusilla asioilla, jos menettää jotain. Henkinen notkahdus voi rappeuttaa koko terveyden.

”Älä jää tulee makaamaan”, eläkkeellä oleva insinöörieverstiluutnantti opastaa.

VAIMO Eevan kuolema oli reilut kolme vuotta sitten kova paikka Esko Mälköselle. Hän kertoo saaneensa ratkaisevaa apua seurakunnan keskusteluryhmästä, kun elämä tuntui pysähtyvän.

Mälkönen on ollut elämässään aktiivinen monilla saroilla työelämästä järjestötyöhön. Eläkkeelläkin tekemistä riittää, jotta vireys säilyy.

”Meillä on tyttäreni kanssa yritys, joka striimaa salibandyotteluita nettiin. Taltioimme otteluita netissä katsottavaksi Pirkkalassa ja monissa muissa paikoissa.”

Nyt kahdeksankymppisenä elämä rullaa hyvin.

”En koe, että kunto olisi heikentynyt siitä, kun täytin 70 vuotta. Neuvoksi muille sanoisin, että jos kunto tuntuu huonontuneen, niin vuosista riippumatta voi lisätä treeniä ja ottaa lihasvoiman harjoittelun mukaan.”

Esko Mälkönen

  • Syntynyt 8.9. 1942 Reisjärvellä, vietti lapsuutensa Pyhäsalmella Savossa. Asuu Pirkkalassa.
  • Insinöörieverstiluutnantti, eläkkeelle 1997 Lapin lennostosta.
  • Ay-uralla varapuheenjohtaja insinööriliitossa ja Akavassa.
  • Pirkkalassa kauan poliittisessa järjestötyössä, muun muassa teknisen lautakunnan puheenjohtaja 2001-2008.
  • Perhe: tyttäret Marjo ja Elina perheineen.
  • Merkkipäivänään matkoilla Kreikassa.