Linnakorpeen nousee nyt logistiikkaa ja mystinen Linnakivivuori on halkaistu – sen rinteestä löytyy kuitenkin hieno muisto 1700-luvulta

Vilkkaan yritysalueen naapurissa on korkea vuori rajapyykkeineen - muinaislinna se ei sentään ollut.

KURIKANTIEN vieressä Linnakalliossa kauan louhittavana olleelle ja tyhjänä pysyneelle tontille rakennetaan nyt yrityshallia.
”Rakennuksen lopullisesta käyttäjästä ei ole vielä tietoa. Siitä tulee logistiikka-varastohalli”, kertoo työpäällikkö Aaro Rytky rakennusliike Jatke Oy:stä.

KURIKKAAN rakentuvan logistiikkahallin takana on jo 1700-luvun karttoihin merkitty Linnakivivuori. Sen korkein osa on nykyisin viereisistä rakennustöistä syntynyttä täyttömaata. Mäen huipulta on näkymät pitkälle Tampereelle asti.

Vieressä on PostNordin terminaali. Rytky kertoo, että rakennuksilla on sama rakentaja ja omistajataho NREP. Tonteilla on myös yhteinen rakennusoikeus. Nyt rakentuvan hallin koko tulee olemaan 7500 neliötä.

TONTIN vieressä on korkea mäki, josta osa louhittiin pois tonttia rakennettaessa. Mäen takaa alkaa Kurikan asuinalue.
Kyseessä on yksi Pirkkalan korkeimmista paikoista. Linnavuoreksi ja Linnakivivuoreksi kutsuttu paikka on merkitty jo 1700-luvun karttoihin ja sen aikaisissa kuvauksissa mäeltä löytyy ”viisi kyynärää korkea” Linnakivi ja ”15 kyynärän päässä siitä” vanha rajapyykki. Pirkkalainen on jutussaan paikallistanut nämä kohteet vuonna 2011 yhdessä Pirkkala-seuran veteraanin Väinö Lehtisen kanssa.

PIRKKALAINEN-lehti paikallisti vuonna 2011 historiakirjoissa mainitun isojaon aikaisen rajapyykin Linnakallion rinteestä. Sen takana näkyy hyvin todennäköisesti itse Linnakivi, jonka mainitaan vanhoissa historiateksteissä olevan viisi kyynärää korkea ja sijaitsevan 15 kyynärän päässä pyykistä. Paikalle kaavoitetaan paraikaa Kurikan asuinalueen laajennusta.

Rajapyykki tehtiin 1700-luvulla isojaon yhteydessä ja kartoissa se sai numeron 33.
Alueelle kaavoitetaan paraikaa uutta asutusta. Kaavoitettava alue sijaitsee toisella puolen mäkeä kuin nyt rakentuva yrityshalli. Kurikan laajennusalueelle on kaavasuunnitelmien mukaan luvassa useita kerrostaloja ja pientaloja.

”Pirkkala-seura on esittänyt kaavaan liittyen, että vanha rajapyykki pyrittäisiin säilyttämään kaavoituksen yhteydessä, ja se jäisi asuinalueen keskelle kertomaan Pirkkalan historiasta”, kertoo seuran puheenjohtaja Petri Laiho.

Paikallishistorioitsija K.V. Kaukovalta arveli aikoinaan, että Linnakiven alueella olisi voinut sijaita jopa muinaislinna. Nämä arvelut on sittemmin tyrmätty hiukan liioiteltuna kotiseutuhistorian tulkintana. Lähistöllä on kuitenkin historiallista nimistöä, kuten Valhalla ja Manalanprunni, joten jonkunlaista mystiikkaa aikanaan syrjäiseen ja korpimaiseen alueeseen on liittynyt.

Virallisesti yritystontit sijaitsevat nykyisin Linnakorven alueella. Se on vanhastaan alueella tunnettu paikannimi. Sen sijaan yritysalueen nimeksi tullut Linnakallio keksittiin vasta aluetta kaavoitettaessa 1990-luvulla.

PIRKKALA-SEURA on ehdottanut tämän isojaon aikaisen numero 33 rajapyykin säästämistä, kun Kurikan asuinaluetta laajennetaan Pirkkalassa.