Rantauimakoulussa kelpaa polskia Turrissa ja Kurikanvainiossa – uimarantojen vedenlaatu on hyvä

Rantauimakoulut ovat alkaneet Pirkkalassa. Oppituokiot pidetään heinäkuussa Kurikanvainiossa ja Turrissa.

UIMAKOULULAISET makoilevat Vähäjärven rantavedessä opettelemassa vesitaitojen perusteita. Kuuntele pinnan alla ja nosta napaa kohti taivasta, kehottaa liikunnanohjaaja Pasi Nieminen. Rento niska ja leukaa kohti taivasta, kuuluu seuraava neuvo alkeisuimakoululaisille.

Kahden viikon kuluessa rantauimakoululaiset oppivat erilaisia vesitaitoja, vesirohkeutta ja vedessä liikkumista. Uskallus on tärkeää opetellessa uutta taitoa elementissä, joka ei kaikille lapsille ole tuttu ja ympäristössä, joka ei ole vakio. Sillä toisin kuin uimahallissa, rantauimakoulussa ollaan luonnon armoilla. Sade voi piiskata tai aurinko porottaa. Järvenpohja pöllyää hiekasta ja vesi on luontaisesti sameampaa kuin halleissa. Aallokon vuoksi uiminen on hankalampaa avovedessä.

Luonnonvesien asettamia vastuksia ei alkeisuimakoululaisista huomaa. Liikunnan riemu ja uuden oppimisen ilo näkyy ja kuuluu. Vedessä on mukava pulikoida, mistä on kiittäminen hellettä.

”Sää auttaa nyt siinä, että ketään ei tarvitse maanitella tulemaan veteen”, Nieminen sanoo.

Luonnonvesissä tapahtuva uimaopetus vaatii opettajiltakin enemmän kuin halliolosuhteet.

”Turvallisuus pitää huomioida rannalla todella tarkasti, koska näkyvyys on huonompi muuttuvien olosuhteiden takia. Siksi meillä on rantauimakoulussa useampi opettaja kuin hallitunneilla. On useampi silmäpari laskemassa päitä.”

Nieminen arvioi, että tänä kesänä uimaopissa noin 100-150 pirkkalalaislasta.

UIMAAN OPPIMINEN on yksilöllistä siinä missä muidenkin uusien taitojen omaksuminen. Osa uskaltaa kokeilla taitojaan vedessä muita nopeammin. Uintiliikkeet ovat joillekin helpompi omaksua kuin toisille.

”Jos lapsi on rohkea liikkumaan vedessä ja on tiettyä luontaista vedessäliikkumisen taitoa, on mahdollista oppia uimaan uimakoulun aikana. Toki kaikki eivät alkeisuintia opi kahden viikon aikana eikä tarvitsekaan.”

Nieminen toivoo vanhempien tutustuttavan jälkikasvunsa veteen. Kun elementti on tuttu, sitä ei arastele, mikä helpottaa uimaan oppimista.

”Olisi hyvä, että perheet kävisivät rannalla tai mahdollisuuksien mukaan uimahalleissakin, jotta vedestä tulisi tuttu pienillekin lapsille. Vedestä tulisi näin luontaista ympäristöä lapselle.”

Jos vesi silti jännittää, Nieminen muistuttaa, että Pirkkalassa on uimakouluryhmiä 5 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille uimataidottomille lapsille.


info

Laura Hynninen

 Suoritti harpunsoiton A-tutkinnon Sibelius-Akatemiassa vuonna 1999.

On toiminut Kansallisoopperan orkesterin harpun äänenjohtajana vuosina 2000-2012 ja Radion Sinfoniaorkesterin äänenjohtajana vuodet 2013-2015.

On ollut useiden suomalaisten orkestereiden, muun muassa Avanti!:n, Tapiola Sinfoniettan ja Radion Sinfoniaorkesterin solistina.

Valmistui kuvataiteilijaksi Helsingissä toimivasta Taidekoulu Alfasta ja on pitänyt kuvataidenäyttelyitä vuodesta 2016 alkaen.

Sooloalbumi Otilia (Alba Records) voitti Yleisradion Vuoden levy -palkinnon 2021

Seuraava rantauimakoulu alkaa ensi maanantaina.

Todennäköistä, että Reipissä varoitetaan sinilevästä tänäkin kesänä

PIRKKALAN yleisillä uimarannoilla voi käydä uimassa turvallisin mielin. Uimakauden ensimmäiset näytteet osoittavat, että veden laadussa ei ole poikkeamia.
”Kaikki tulokset ovat hyviä”, Ympäristöterveys Pirtevan terveystarkastaja Kaarina Helenius kertoo.
Näytteet otettiin 17. kesäkuuta Kurikanvainion, Turrin, Loukolahden, Reipin ja Rantaniityn uimarannoilla. Seuraavan kerran vesinäytteet otetaan ensi viikon maanantaina.
Näytteistä tarkastellaan useita uimaveden laatuun vaikuttavia tekijöitä.
”Suolistoperäiset enterokokit ja Escherichia coli-bakteerit tutkitaan. Sinilevän mahdollinen esiintyminen ja määrä arvioidaan silmämääräisesti. Uimavedestä havainnoidaan aistinvaraisesti myös makroleviä, jätteitä, öljymäisiä ja tervamaisia aineita”, Helenius mainitsee.
Vesinäytteitä otetaan säännöllisin väliajoin yleisiltä uimarannoilta elokuun loppuun saakka.

JOKAISELLE yksittäiselle näytteelle on toimenpiderajat, joiden ylitys voi aiheuttaa uintikiellon asettamisen.
Toimenpiteen sisältö riippuu paitsi uimaveden laatuun vaikuttavien tekijöiden absoluuttisista määristä myös siitä, mikä on vesistöalueelle tyypillistä. Jokaiselle rannalle tulee vuosien saatossa tietty taso esimerkiksi bakteeripitoisuuksissa.
”Vaikkei toimenpideraja ylittyisikään, mutta jos bakteeripitoisuudessa on epätavallisen suurta nousua, voidaan ottaa ylimääräisiä näytteitä, joiden perusteella voidaan päätellä onko bakteeripitoisuus noususuunnassa vai laskemassa.”
Bakteeripitoisuuden ylittäessä toimenpiderajan annetaan uimakieltosuositus ja otetaan uusintanäyte. Jos uusintanäytekin ylittää toimenpiderajan, asetetaan uimakielto. Kielto on voimassa kunnes vesi puhdistuu.
Edellisen kerran uimakielto oli Pirkkalassa kesällä 2000. Se koski Vähäjärven Lammaspolun puoleista rantaa, jossa vielä tuolloin oli yleinen uimaranta. Kiellon syyksi Helenius kertoo sinilevät ja maabakteerit.

USEANA kesänä Reipin rannalla on ollut sinilevää, josta uimareita on varoitettu.
Alueella on suotuisat olosuhteet levämuodostukselle ja siksi Helenius pitää todennäköisenä, että sinilevävaroitus on voimassa Reipissä tänäkin kesänä.
Varsinaisia uimakieltoja ei ole sinilevän takia Reipissä annettu.