Pirkkalan väestönsuojissa on tilaa kaikille asukkaille, mutta suojien tarkka määrä ja sijainnit ovat salaisuus – ”Asia ei mene niin, että pillit alkaisivat yhtäkkiä soida ja sitten juostaisiin”

Rakennusliike Meijoun projektijohtaja Juuso Järvelä esittelee kahta Pirkkalan Linnakalliossa sijaitsevaa väestönsuojaa.

MUSTASSA metalliovessa on jäykät salvat, joita Juuso Järvelä saa kiskoa voimiensa takaa. Toiselta puolelta paljastuu koruton varastokäytävä, jonka perimmäisestä huoneesta löytyy ilmanvaihtolaitteisto metalliputkineen sekä puulaatikko.

Tarvikelaatikko on täynnä varautumisvälineitä: kirves, köyttä, taskulamppu…

Tämä on yksi paikoista, jotka tulisi tyhjentää varastotavarasta ja valmistella käyttökuntoon 72 tunnin kuluessa, jos viranomaiselta tulisi käsky.

Ja jos viranomaiselta tulisi vielä lisäksi käsky suojautua, tähän väestönsuojaan kiirehtisi asiakkaita ja työntekijöitä lähimmistä Pirkkalan Linnakallion rakennuksista, kuten padel-hallista ja autoliikkeestä.

KAKSI vierekkäistä väestönsuojaa 30 sentin paksuisine betoniseinineen täyttää mustavalkoisen teollisuusrakennuksen koko alakerran. Yläkerrassa toimii rakennusliike Meijoun maalämmöntuottolaitos.

Meijoun projektijohtajana työskentelevä Järvelä kertoo, että vuonna 2019 valmistuneisiin väestönsuojiin mahtuisi yhteensä 283 ihmistä.

Näiden kahden lisäksi Meijou on rakentanut Pirkkalaan useita muitakin väestönsuojia, kaikki toimitilarakennusten yhteyteen.

”Kun rakennamme työksemme toimitiloja, väestönsuojien rakentaminen tulee usein siinä kylkiäisenä tilakokojen ollessa yli 1500 neliömetriä”, Järvelä sanoo.

PIRKKALAN väestönsuojissa on tilaa kunnan koko asukasmäärälle. Näin kertoo Pirkkalan hallintojohtaja Olli Niemi.

”Suojia on kerros- ja rivitaloissa sekä kaikissa työpaikoissa ja julkisissa rakennuksissa. Työpaikkojen suuren määrän ansiosta suojien kokonaistilavuus kattaa kunnan väestön”, Niemi sanoo.

Viime vuonna Pirkkalassa asui noin 20 200 ihmistä. Suojien määrää selittää se, että laki velvoittaa rakentamaan väestönsuojan uusiin, vähintään 1200 neliömetrin rakennuksia. Teollisuus-, tuotanto-, varasto- ja kokoontumisrakennuksissa raja menee vähintään 1500 neliössä.

Autokeskuksentiellä olevan rakennuksen yläkerrassa toimii Meijoun maalämpölaitos. Alakerrassa ovat väestönsuojat.

Sitä, montako väestönsuojaa Pirkkalassa tarkalleen on ja missä ne sijaitsevat, Niemi ei halua tarkentaa.

”Väestönsuojiin ja evakuointeihin liittyvä valmiussuunnittelu on pitkälti salaista tietoa. Siksi väestönsuojista ei voi kertoa tarkkoja yksityiskohtia”, hän sanoo.

Turvallisuuspoliittiselta kannalta katsottuna Pirkkalan erityispiirre on kunnassa sijaitseva Satakunnan lennoston tukikohta. Niemi toteaa, että väestönsuojien suuri määrä ei liity tukikohdan sijaintiin.

Pirkkalan kaikki väestönsuojat ovat kiinteistökohtaisia eli kyseisen kiinteistön asukkaille tai työntekijöille tarkoitettuja. Pirkanmaan ainoa yleinen, kaikille alueella oleskeleville tarkoitettu väestönsuoja löytyy Tampereen Liisankalliolta.

Meijoun väestönsuojasta löytyvän puisen tarvikelaatikon sisältö voi tulla suojautumistilanteessa tarpeeseen. Juuso Järvelä esittelee laatikon sisältöä.

HAASTATTELUSSA Niemi punnitsee sanansa tarkkaan. Häntä huolettaa, että liiallinen puhe väestönsuojista voi aiheuttaa turhaa huolta kuntalaisissa.

Niin Puolustusvoimat kuin esimerkiksi Pirkanmaan pelastuslaitoskin ovat korostaneet kevään aikana, että Suomeen ei kohdistu välitöntä uhkaa.

Parin tuhannen kilometrin päässä raivoava Ukrainan sota herättää silti pelkoa joissakin pirkkalalaisissa.

Niemi kertoo saaneensa yksittäisiltä kuntalaisilta puheluita, joissa tiedustellaan lähimmän väestönsuojan sijaintia.

”Yleensä meidän on täytynyt muistutella ihmisiä siitä, että väestönsuojien rakentaminen ja kunnossapitäminen on tärkeä ja vakava asia, mutta nyt meidän on pitänyt päinvastoin rauhoitella kuntalaisia”, Niemi sanoo.

Hän muistuttaa, että Suomen turvallisuustilanne ei muutu yhdessä yössä.

”Asia ei mene niin, että pillit alkaisivat yhtäkkiä soida ja sitten juostaisiin väestönsuojiin. Viranomaiset ilmoittavat, jos väestönsuoja pitää valmistella käyttöä varten”, Niemi sanoo.

FAKTA

Väestönsuojalla on oltava hoitaja

  • Pirkanmaan pelastuslaitoksen yleinen viesti on, että Suomeen ei kohdistu mitään sellaista uhkaa, joka edellyttäisi väestönsuojien käyttöönottomääräysten antamista.
  • Väestönsuojan käyttöönotosta ilmoitetaan viranomaismääräyksenä. Sen jälkeen väestönsuojan käyttökuntoon laittamiselle on 72 tuntia aikaa.
  • Väestönsuojalle on oltava nimetty ja koulutettu hoitaja, joka vastaa muun muassa väestönsuojan kunnossapidosta ja käyttökuntoon saattamisesta.
  • Yleensä väestönsuojat sijaitsevat kellarikerroksessa, maan tasolla tai ne ovat osa erillisiä rakennuksia esimerkiksi ulkovarastojen yhteydessä.
  • Väestönsuojat on merkitty kansainvälisellä merkillä, joka on sininen kolmio oranssilla pohjalla.

Lähde: Pirkanmaan pelastuslaitos