”F-35 siirtää Suomen puolustuksen aivan uudelle tasolle” – Pirkkalalaiset HX-hankkeen juristi Katri Virkkunen ja Siivet-lehden toimittaja Hannu Vallas luottavat suomalaisten puolustuskykyyn

Katri Virkkunen ja Hannu Vallas totesivat Pirkkalan yrittäjien tilaisuudessa, että Suomi siirtyy F-35- monitoimihävittäjien myötä uudelle tasolle maan puolustamisessa. Takana tilaisuudessa suoritetun Nato-äänestyksen tulos: 94 prosenttia kannatti liittymistä tulevan kesän aikana.

SUOMI siirtyy vuosikymmenen lopulla puolustuksessaan aivan uudelle tasolle, kun Hornetien seuraajat, Lockheed Martin F-35 Lightning II -hävittäjät otetaan käyttöön.

Näin uskovat HX-hankkeen kaupallisena juristina toiminut Katri Virkkunen ja Siivet-lehden pitkäaikainen toimittaja Hannu Vallas, molemmat pirkkalalaisia.

He kertoivat näkemyksiään Pirkkalan yrittäjien tilaisuudessa viime keskiviikkona.

Pirkkalassa asuva Virkkunen työskentelee Hatanpäällä puolustusvoimien logistiikkalaitoksessa. Se vastaa puolustusvoimien materiaalin hankinnoista, joukkojen, henkilöstön ja järjestelmien toimintakyvystä sekä materiaalin käyttökelpoisuudesta.

”Logistiikkalaitoksen kautta kulkee iso osa puolustusvoimien budjetista, puhutaan miljardeista. Meillä on töissä 750 henkeä.”

”Kaikenlaiset materiaalihankinnat kulkevat kauttamme. Juuri nyt myös Ukrainaan lähtevät materiaalit. Hankimme nyt muutakin varustusta, kuten suojaliivejä ja kertausharjoituksia varten telttoja ja muuta varustusta.”

Suomen apua Ukrainaan uutisoitiin viedyn Pirkkalan lentokentältä rahtikoneella.

Puolustusvoimilta odotetaan paraikaa esitystä, mitä sotilastarvikkeita se toivoo hankittavan sille myönnettävillä lisämäärärahoilla.

Puolustusvoimat tekee hankintansa kilpailutuksen kautta. Virkkusen mukaan nyt on mietinnässä, voiko kiire olla peruste ohittaa lain kilpailutusvelvoite nykyisessä tilanteessa.

VIRKKUNEN kertoi, että logistiikkalaitoksella Hatanpäällä on nostettu valmiustasoa.

”Natosta ovat tutut tasot Alfa, Bravo, Charlie ja Delta. Hatanpäällä on siirrytty alimmasta Alfasta Bravoon. Se näkyy esimerkiksi kulunvalvonnassa.”

Virkkunen totesi, että HX-kilpailutuksesssa käytiin läpi myös kaikkien hävittäjäehdokkaiden kyky selviytyä simuloiduista Suomelle potentiaalisista uhkatilanteista.

”F-35 sai vertailussa 4,47 pistettä täydestä viidestä ja vertailun kakkonen 3,81 pistettä. Se oli siis selkeä voittaja.

PIRKKALALAINEN Hannu Vallas, sotilasilmailuun perehtynyt Siivet-lehden toimittaja ja ilmavalokuvaaja, allekirjoitti Virkkusen lausunnon F-35-koneiden kyvykkyydestä.

Vallas sanoo F-35-monitoimihävittäjien muodostavan kehittyneillä sensoreillaan tarkan kuvan taistelukentästä ja kohteista. F-35 on samalla lentävä tiedusteluyksikkö ja taistelussa maailman kyvykkäin sotakone.

”Erilaiset kohteet lähettävät omanlaisensa sähkömagneettisen spektrin. F-35:n kehittyneet sensorit haistelevat nämä impulssit ja päättelevät niistä Olennaista on, että F-35 välittää tiedot johtokeskuksiin, josta ne välittyvät myös maa- ja merivoimille.”

”Puhutaan joint-kyvystä. Tiedot kohteista välittyvät näin vaikkapa tykistölle. Suomen tuoreita hankintoja ovat tykeillä kauas ammuttavat raketit.”

Pirkkalalainen Siivet-lehden toimittaja Hannu Vallas (oik.) keskusteli yhdysvaltalaisen F-35 -lentäjän kanssa, kun hävittäjiä esiteltiin Pirkkalassa kaksi vuotta sitten.

TUOREESSA Siivet-lehden kolumnissaan Vallas toteaa Suomen puolustuksen olevan uskottava.

Mitä lisävarustusta Vallas näkee Suomen nyt tarvitsevan kipeimmin, kun uusia hankintoja tehdään?

”Ehdottomasti lisää ohjuksia, joita ammutaan sekä Horneteista että maasta. Jos Horneteille ladataan vaikka kymmenen ojusta, voi niitä teoreettisesti kulua yhdellä lentokierroksella jopa noin 500.”

Vallas arvelee, että Suomen ohjusvarannon kasvattaminen on ollut keskusteluissa, kun presidentti Sauli Niinistö ja puolustusministeri Antti Kaikkonen vierailivat Yhdysvalloissa.

Hornettien aseistuksena on nykyisin ilmataistelussa keskipitkän ja pitkän kantaman Amraam-ohjuksia ja lähitaisteluissa Sidewinder-ohjuksia.

Amraamia käytetään myös Suomen maanpinnalta toimivassa Nasams-ilmapuolustusjärjestelmässä.

”Myös rynnäkköohjus JASSM on Horneteissa käytettävä huippuohjus, jota Yhdysvallat on suostunut myymään Australian jälkeen toisena Suomelle. Kyseessä on rynnäkköohjus, jota voi käyttää satojen kilometrien päähän pintamaaleihin.”

”Meneillään on uuden entistä korkeammalle yltävän ilmapuolustusjärjestelmän hankinta Suomelle. Tarjokkaana on kaksi israelilaista järjestelmää”, Vallas kertoo.

Suomi on saamassa onnistuneen hankintaprosessin ja hyvän kumppanuutensa ansiosta myös F-35 -hävittäjiin Yhdysvaltain parhaita asejärjestelmiä.

VALLAS muistuttaa, että vaikka F-35 edustaa uutta hävittäjäsukupolvea, nykyiset Suomen Hornetit ovat maailman parhaaseen kuntoon viritettyjä lajissaan.

”Lentäjiemme koulutus on erinomainen. Siihen yhdistetään taistelutapamme, jossa koneet muodostavat pareja, jotka toimivat neljän hävittäjän parvina. Tarvittaessa useiden parvien voimaa voi keskittää yhteiseen operaatioon.”

Vallas sanoo, että kriisin tullessa Suomen hävittäjät eivät makaisi maalina tunnetuilla lentokentillä.

”Suomella on käytössä kymmeniä pieniä tukikohtia, joista koneet voivat toimia.”

Vallas kertoo, että Venäjällä on Suomen lähellä Petroskoin tukikohta, jossa on kymmeniä heidän kärkihävittäjiään.

Siellä on yksi betoninen kiitotie. Jos kenttä on toimintakyvytön, hävittäjät eivät pääse ilmaan.

”Infrastruktuuri on tärkeä asia. Ilman sitä ei voi toimia. Hävittäjillä on rajattu toimintasäde polttoaineen takia”.

KATRI VIRKKUNEN järjesti yrittäjien tilaisuudessa osanottajille on line -äänestyksen Natoon liittymisestä. Siihen osallistui noin 20 paikallaolijaa.

Heistä 94 prosenttia kannatti liittymistä jo tulevana kesänä ja kuusi prosenttia oli sitä mieltä, että vielä tässä vaiheessa ei kannata liittyä. Kukaan ei kannattanut vaihtoehtoa ”ei ikinä”.

Vallas kannattaa Nato-hakemuksen jättämistä.

F-35-käyttöönottoa ei voi hänen mukaansa aikaistaa ja Venäjä on suuruudessaan uhka, vaikka sen sotilaallinen osaaminen ei ole Vallaksen mielestä ollenkaan niin tasokasta, kuin lännessä oli kuviteltu.

”Idän kyvyt nähdään nyt Ukrainassa. Heidän uuden polven Suhoi-57-hävittäjänsä kehitys ei ole sujunut ja muutoinkin ilmavoimat ovat raskaasti toimiva organisaatio Suomen taistelutapaan verrattuna.”

Katri Virkkunen on monien muiden tavoin huomannut kasvaneen innostuksen osallistua valmius- ja maanpuolustuskoulutuksiin.

”Kävin juuri MPK:n lähitaistelukurssilla. Olen yhä aivan mustelmilla. Meni sen verran tunteisiin”, Virkkunen totesi.