SAMAA sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen avioliittoon jakoi mielipiteitä seurakuntavaalien paneelissa Pirkkalan kirkolla sunnuntaina.
Paneelituolissa istuneista kolme vastusti ideaa ja kaksi näytti vihreää korttia.
”Rakkaus ei katso, kenen vierestä haluat herätä aamuisin eikä kirkonkaan kuulu ottaa siihen kantaa, totesi Partiolaiset-ryhmää edustanut Pyry Auer kannattaen samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä.
Ryhmä Lähteen Laura Tuhkanen-Jukkola oli eri mieltä.
”Avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Hyväksyn samaa sukupuolta olevien parisuhteet, mutta en vihkimistä avioliittoon”, hän totesi.
Muillakin punaisen kortin nostaneilla panelisteilla suhtautuminen oli sallivaa itse parisuhteeseen, joten asiasta keskusteltiin hyvässä hengessä.
Seurakuntaväen Tuija Ollila totesi, että avioliitto kuitenkin pitäisi säilyttää miehen ja naisen välisenä.
”Presidentti Niinistöllä oli tähän hyvä ehdotus: kirkollisen avioliiton ohella voisi olla toinen liitto, pariliitto”, Ollila ehdotti.
Demarien, vihreiden ja sitoutumattomien ryhmää edustanut Elina Jääskeläinen sanoi hänelle olevan päivänselvää, että kirkon pitäisi hyväksyä kaikki ihmiset sellaisina kuin he ovat.
Kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth täydensi, että vihkimiskysymystä ei ratkaista seurakunnissa, vaan aikanaan valtakunnan tasolla kirkolliskokouksessa. Tulevilla kirkkovaltuutetuilla on kuitenkin oikeus valita äänestämällä kirkolliskokoukseen osallistuvat maallikkojäsenet.
Avioliittokysymys ei ole kirkolliskokouksen päätöslistalla juuri nyt. ”Tämä asia taitaa olla sellainen ikiliikkuja”, hän totesi pitkään otsikoissa viihtyneestä aiheesta.
TOINEN illan iso teema oli kirkkoon tai paikalliseen seurakuntaan kuulumattomien oikeus käyttää seurakunnan palveluita ja niiden hinnoittelu.
Onko syytä pitää ovet avoinna ja hinnat matalana kaikille, vai päästää kirkollisveroa omaan seurakuntaan maksavat edullisemmin, jos vaikka halutaan vuokrata Pappilasta väentupa käyttöön?
”Jäsenille ehdottomasti edullisempi vuokraus tai retkihinta”, totesi Partiolaisten Marja-Leena Seilo Kirkko keskellämme -ryhmän Pekka Naskalin kompatessa.
Entä Lotjan leirikeskuksen vuokraus ulkopuolisille, jotta seurakunta saisi lisärahoitusta? Kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth pohjusti, että nuorisotyöhön käytetään 30 prosenttia seurakunnan menoista. Kaukana Pudasjärvellä sijaitsevan Lotjan leirit nielevät siitä suuren osan. Koko vuoden tasolla Lotjan käyttöaste on matala.
Paneeli-illan osanottajat olivat selvästi sitä mieltä, että Lotja on upea ja säilyttämisen arvoinen paikka, jossa rippileiriläiset saavat arvokkaan kosketuksen seurakuntaan.
Antti Lampisen mielestä keskusta voisi kuitenkin vuokrata ulospäin. ”Paikallinen yrittäjä voi pitää siitä huolta. Ei sitä kannata tyhjillään pitää”, hän sanoi. Muilla suhtautuminen ulkopuolisille vuokraamiseen oli varautuneempaa – muille seurakunnille vuokraaminen olisi ehkä sopivaa.
Paneelissa tuotiin ilmi, että esimerkiksi Pappila retkeilypalveluineen houkuttaa ihmisiä laajasti Tampereen seudulla – sen ylläpidon maksavat Pirkkalan seurakunnan jäsenet.
”Pirkkalan seurakunnan talous on aika hyvässä kunnossa. Tuudittautua ei kuitenkaan voi, kun katsoo seurakuntien jäsenmäärien laskevaa kehitystä koko Suomen tasolla. Pirkkalan etun on kuitenkin kunnan kasvu”, Silfverhuth huomautti. Kasvu pitää seurakunnan jäsenmäärän ja verotulot kunnossa, vaikka kirkkoon kuuluvien suhteellinen osuus vähenisi.
KIRKKOHERRA Olli-Pekka Silfverhuth oli tyytyväinen illan aikana käytyyn keskusteluun ja yleisön, vaikka aika harvalukuisan, reaktioihin.
”Taputukset on yleisesti ottaen ihan jees”, hän opasti kirkossa olleita.
Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaen tiistaina 8. marraskuuta. Varsinainen vaalipäivä 20. marraskuuta.