Psyykkarit kuuluvat koulujen arkeen

On täysin käsittämätöntä, että Pirkanmaan hyvinvointialue vetää psykiatriset sairaanhoitajat pois kouluilta yhdenvertaisuuteen vedoten. Kolme vuotta on pirha toiminut ja viranhaltijat vetoavat yhdenvertaisuuteen kerta toisensa jälkeen, vaikka ratkaisut tietäisivät lisää ongelmia. Ja niitä on tiedossa, ainakin lapsille ja nuorille. Laissa mainitaan että tulee olla yhdenvertaiset palvelut, mutta lain henki on jotain ihan muuta kuin ongelmien lisäämisen tavoittelu. Lakia tulkitaan viranhaltijoiden osalta miten halutaan.

Meidän tulee tehdä töitä lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen, emmekä voi sallia sitä, että kaikki merkittävä lasten ja nuorten palveluiden kehitystyö lopetetaan, Joni Kumlander kirjoittaa.
Vuonna 2019 Turun kaupunki sai Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön(Itla) Jakkara-palkinnon siitä, että psykiatriset sairaanhoitajat jalkautettiin peruskouluihin, lukioihin ja ammatillisen koulutukseen. Perusteluissa kerrottiin, että toimintamallissa opiskelijoilla on paremmat mahdollisuudet saada nopeasti ja helposti apua psyykkisiin oireisiin.(Lähde: TS 19.11.2019)

Tätä toimintamallia on edistetty myös Pirkanmaalla laajalti ja olen myös itse tehnyt psyykkareiden kanssa yhteistyötä, kun työskentelin koulukuraattorina Lempäälän kunnalla. Se ammatillinen tuki minkä psyykkarit tarjoavat kouluissa kuraattoreille, psykologeille, kouluterveydenhoitajillle, opettajille, ohjaajille ja perheille on mielestäni täysin korvaamaton.

Tavoitteena on päästä lasten ja nuorten ongelmiin käsiksi riittävän ajoissa, ennaltaehkäisevästi, ja oikea-aikaisesti. Tästä tavoitteesta pirha menee nyt valovuoden kauemmaksi ja asioihin tullaan tarttumaan vasta siinä vaiheessa, kun tilanne on jo levinnyt käsiin.

Mielestäni tätä mallia tulisi kehittää siihen suuntaan, että psyykkareita olisi myös varhaiskasvatuksen puolella, mutta se olisikin jo mahdoton malli, kun kuntien ja pirhan tulisi tehdä yhteistyötä.

Päätös ajaa alas muun muassa myös kouluilla pidettävät vaikeasti oirehtivien lasten ja nuorten ryhmät, mitä myös itse olin vetämässä psyykkarin kanssa. Täysin poikkeuksellista matalan kynnyksen ryhmätoimintaa, minkälaista ei saada toteutettua millään muulla tavoin. Vanhempien kanssa keskusteltaessa he kertoivat, että kuinka kiitollisia olivatkaan tästä toiminnasta ja kuinka vaikutukset lapsen arjessa näkyivät välittömästi. Arjen tuki.

Meidän tulee tehdä töitä lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen, emmekä voi sallia sitä, että kaikki merkittävä lasten ja nuorten palveluiden kehitystyö lopetetaan. Rahasta tässä on kysymys, joka toki tulee valtion hallitukselta hyvinvointialueille ja valtiolta tulee ohjaus(kirjeitä) että kuinka paljon pitää mistäkin säästää. Kansanedustajat taistelevat näiden kohtuuttomien vaatimusten eteen Arkadianmäellä ja yhtä lailla näin tulee tehdä myös Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Ennaltaehkäisevät palvelut säästävät rahaa, mutta sen osoittaminen viranhaltijoille ja päättäjille onkin toinen juttu. Kun laitetaan europylväitä eteen, niin ennaltaehkäisevät palvelut näyttävät ainoastaan syövän rahaa. Mutta kun ei ole substanssia nähdä pylväiden taakse, niin tapahtuu peruuttamattomia virheitä. Ja näin on nyt tapahtumassa, kun psykiatriset sairaanhoitajat vedetään pois koulujen arjesta, meidän lasten ja nuorten tukiverkko heikkenee.

Tämä päätös tulee muuttaa.

JONI KUMLANDER

SDP:n aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja

Aluevaaliehdokas, Pirkanmaa