Voisiko Tampereen seudun yliäänipamaus johtua meteorista? Näin tähtitieteellinen yhdistys vastaa

Ursa ei sulje pois mahdollisuutta, että tiistaina Pirkanmaalla havaittu pamaus olisi voinut johtua meteorista. Näköhavaintoja ei kuitenkaan ole.

Tampereen seudulla havaitun yliäänipamauksen alkuperä on vielä mysteeri. Kuva Suupalta keskiviikkoaamuna.
TAMPEREEN seudulla tiistaina havaitun yliäänipamauksen alkuperä ei ole toistaiseksi tiedossa.

Seismologian instituutin havaintoasemalla Orivedellä havaittiin yliäänipamaus tiistaina noin kello 13.30. Suunnilleen samoihin aikoihin eri puolilla Tampereen seutua havahduttiin kovaan jysähtävään ääneen.

Usein, kun Pirkkalassa ja muualla seudulla kuullaan kovia pamauksia, syytä voi etsiä taivaalta Satakunnan lennoston toiminnasta. Lennoston tiedottaja Tiina Koivisto kuitenkin kertoi keskiviikkoaamuna Pirkkalaiselle, ettei lennostolla ollut tiistaina toimintaa, joka olisi voinut aiheuttaa vastaavan äänen.

”Ainakaan minun tiedossani ei ole, että mitään erikoista olisi ollut. Tavallisesta lentotoiminnasta voi kuulua ääniä, mutta yliäänilentoja ei ole tiedossa”, Koivisto kertoi aamulla.

Myöhemmin Koivisto palasi asiaan varmistettuaan asian esikuntapäälliköltä. ”Meillä ei ole ollut eilen sellaista toimintaa, mikä olisi sellaista ääntä aiheuttanut”, Koivisto vahvisti.

YLIÄÄNIPAMAUS on räjähdystä muistuttava ääni, joka syntyy ääntä nopeammin kulkevasta esineestä. Ilmassa äänen nopeus on noin 343 metriä sekunnissa eli 1 235 kilometriä tunnissa.

Yliäänipamauksia voivat aiheuttaa paitsi ääntä nopeammat lentokoneet, myös ainakin avaruusrakettien laukaisut, hypersoniset aseet, meteorit ja avaruusromu.

TÄHTITIETEELLISEN yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo, että Ursa ei ole saanut tiistailta yhtäkään ilmoitusta tulipalloista taivaalla. Hän ei kuitenkaan pidä täysin poissuljettuna, etteikö havaittu yliäänipamaus olisi voinut tulla meteorista.

”Pamaukseen ei tarvita isoa kappaletta, mutta siihen, että se näkyy seismometreissä, kappaleen on oltava vähän isompi”, hän toteaa.

Meteorien näkeminen päiväsaikaan vaikeampaa kuin pimeällä, ja ainakin osassa Tampereen seutua oli tiistaina iltapäivällä osin pilvistä. Liljeströmin mukaan olisi siis mahdollista, että tulipallo olisi jäänyt ihmisiltä näkemättä, vaikka sellainen olisi taivaalla tiistaina lentänytkin.

”Meteorien putoamiseen voi liittyä pamaus, jota voi seurata jyrähdys. Jyrinää ei välttämättä ole kuultu erikseen ja se ei välttämättä tallennu seismometreille”, Liljeström sanoo.

METEORILLA, kansan kielellä tähdenlennolla, tarkoitetaan avaruudesta ilmakehään saapuvaa pienikokoista kappaletta. Liljeström kuvailee tällaisten kappaleiden olevan niin pieniä, etteivät ne aiheuta vaaraa ihmisille. Lisäksi kappaleet höyrystyvät ilmalentonsa aikana joko kokonaan tai lähes täysin.

“Mahdolliset Maan pinnalle päätyneet meteoriitit olisivat hyvin pieniä ja niitä olisi erittäin vaikeaa havaita maastosta”, Liljeström sanoo.

Onko sinulla tietoa jysähdyksen alkuperästä? Kerro vinkkisi toimitukselle sähköpostitse osoitteeseen toimitus@pirkkalainen.fi tai vinkkilomakkeella.

Lue myös: Uutta tietoa Pirkkalassa ja Tampereella kuullusta jysähdyksestä – Seismologian instituutti teki havainnon

Lue myös: Mystinen jysähdys hätkähdytti Pirkkalassa ja Tampereella tiistaina