
Niemi on vakuuttunut siitä, että Vasemmiston nykyisen 9-jäsenisen aluevaltuustoryhmän aktiivinen ja perusteellinen työskentely Pirhassa on paras ponnahduslauta vaalivoittoon huhtikuisissa aluevaaleissa.
– Ryhmä on tehnyt mielettömän ansiokasta jälkeä, Niemi perustelee.
Pirkanmaan Vasemmistossa uskotaan lisäpaikkoihin. Niemi pitää 11 paikkaa uskottavana.
– Huomiomme kiinnittyy myös asiakasmaksuihin. Ne on pystyttävä säilyttämään kohtuullisella tasolla. Pirhassa asiakasmaksuja on korotettu, ja korotuksia on pidetty korkeina, Niemi muistuttaa.
Niemi on toiminut aiemmin muun muassa pääluottamusmiehenä. Hänen mukaansa Vasemmisto satsaa voimakkaasti Pirhan henkilöstön hyvinvointiin.
– Täällä on kivenä kengässä palkkojen harmonisointi, joka ei ole edennyt toivotulla ripeydellä. Viipyminen nostattaa luonnollisesti kielteisiä tunteita. Nykyinen tilanne koetaan epäoikeudenmukaiseksi, Niemi kuvailee.
Vasemmiston aluevaaliteesit nostavat esille mielenterveys-, päihde- ja ikääntymiseen liittyvät palvelut, eli niiden voimavarojen lisäämisen ja nykyistä helpomman pääsyn palveluiden piiriin.
– Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksessa syntyneillä hyvinvointialueilla terveyspuolen teemat ovat olleet näkyvästi esillä. Sosiaalipalvelut muodostavat monimutkaisemman kokonaisuuden, joten niiden hahmottaminen ja tutuksi tekeminen on jäänyt vähemmälle huomiolle. Laajan ja kattavan kuvan kirkastamisessa on vielä paljon työtä, Niemi tarkentaa.
Niemi vetoaa ihmisiin, jotta he tutustuisivat eri puolueiden sanomaan, koska niissä on paljon eroja.
– Aluevaalit jos mitkä ovat nimenomaan puoluevaalit, Niemi teroittaa.
Niemi herättelee äänestäjiä niin aluevaali- kuin kuntavaaliuurnille, koska näissä kahdessa vaalissa vaikutetaan siihen, millaisia palveluja ihmiset saavat niin asuinkunnassaan kuin omalla hyvinvointialueellaan.
– Ensimmäisessä aluevaltuustossa aluevaltuutetut ovat olleet todella vakavissa paikoissa, kun he ovat karrikoidusti sanottuna joutuneet valitsemaan ruton ja koleran väliltä, Niemi kuvailee.
Niemi painottaa, että Vasemmisto haluaa kattavaa vaikutusarviointia kaiken päätöksenteon pohjaksi. Hän vaatii, että ratkaisujen on pohjauduttava oikeaan tietoon eikä mutuun.
– Seuraukset kertautuvat katastrofisina, jos päätöksen pohjana ovat yksinkertaisesti väärät tiedot. Olemme kuulleet monien asiantuntijoiden lausuntoja, joissa pääministeri Petteri Orvon hallituksen päätöksiä on pidetty kestämättöminä juuri siitä syystä, että ne perustuvat niukkaan tai väärään tietoon, Niemi teroittaa.
Niemi ei ole yllättynyt tutkimustuloksista, joiden mukaan kansalaisten turvallisuuden tunne on heikentynyt.
– Minusta tulokset antavat aihetta suureen huoleen, Niemi kommentoi.
– Luottamus palautuu, kun yhteiskuntamme satsaa riittävästi palveluihin, Niemi lisää.
Niemi sanoo, että sote- ja pelastustoimen uudistaminen ei ole helppo tehtävä.
– Vanha tilanne ei ollut hyvä. Muutos on vaikea, mutta se ei ole mahdoton, Niemi valaa uskoa.
Niemi korostaa, että kokemuksia ja näkemyksiä on kuultava laajalla rintamalla.
– Esimerkiksi jos liikkuvista palveluista kerätään palautetta vain henkilöiltä, jotka ovat päässeet sen piiriin, tulokset ovat vaillinaiset. Ääneen on päästävä myös niiden ihmisten, jotka eivät ole liikkuvien palveluiden onnellisia käyttäjiä, Niemi huomauttaa.
– Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta, ja ainakaan itse en katso, että välttämättä mitään kannattaisi tehdä juuri nyt kiireessä. Ensimmäisen kauden aikana uudistuksia tehtiin nimittäin äärimmäisellä kiireellä; välillä mielestämme jopa ilman, että niiden vaikutuksia oli edes arvioitu riittävästi, valtuustoryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela sanoo.
– Mutta samaan aikaan hyvinvointialueella on kyllä sellaisia asioita työn alla, missä pitää edetä määrätietoisesti. Esimerkiksi ostopalvelujen vähentäminen on tällainen asia. Tulevalla kaudella on myös välttämätöntä saattaa loppuun henkilöstön palkkojen harmonisaatio. Lisäksi palveluiden saatavuudessa on valtavasti kehitettävää, Hanhela tarkentaa.
Pirkanmaan hyvinvointialueella aluevaltuuston ja aluehallituksen valtakysymykset ja roolit ovat olleet voimakkaasti esillä. Hanhela kertoo, että Vasemmiston mielestä valtuuston asemaa pitäisi ilman muuta vahvistaa, sillä se on paitsi ylin päättävä elin Pirhassa, myös ainoa suoraan alueen asukkaiden valitsema toimielin.
– Valtuustoryhmämme on kannattanut valiokuntamallista luopumista ja lautakuntiin siirtymistä. Se hajauttaisi päätösvaltaa pois ylityöllistetyltä aluehallitukselta ja sen jaostoilta, ja mahdollistaisi useampien valtuutettujen osallistumisen päätöksentekoon. Sen sijaan valtuusto päätti uudistaa valiokuntia ja vähentää ja pienentää niitä siinä toivossa, että niiden toiminnasta tulisi tämän myötä tehokkaampaa ja vaikuttavampaa. Suhtauduimme valittuun linjaan varauksella, mutta toivottavasti uudistuksella on aiotut seuraukset, Hanhela miettii.
Pirkanmaan hyvinvointialue on ainoa, jossa on käytössä valiokuntamalli koko maassa.
– Valiokunnat on juuri uudistettu. Neljän laajan valiokunnan sijaan nyt jatketaan eteenpäin kolmella pienemmällä, joiden on tarkoitus koostua vain valtuutetuista. Ryhmämme ei kannattanut tätä mallia, sillä olemme aina vallan hajauttamisen kannalla. Toivottavasti uusi valiokuntamalli kuitenkin tarkoittaa, että valtuutetuilla on tulevaisuudessa enemmän vaikutusvaltaa Pirhan päätösvalmisteluun, Hanhela odottaa.