Lukijalta: Eikö kunnan tarvitse välittää asiantuntijalausunnoista kaavoittaessaan?

Asiantuntijalausunnot ja kuntalaisten yhteydenotot eivät tuoneet kaavaan muuta kuin pientä kosmeettista korjausta, ei merkittävää väljentymistä.

Loukonlahden asemakaavan muutos koskee nykyisen asutuksen ja Pyhäjärven väliin jäävää aluetta. Arkistokuva: Sanni Harmanen
LOUKONLAHDEN asemakaavan muutos ja laajennus nro 260 tuli vireille jo vuonna 2020 ja se on siitä lähtien herättänyt paljon tunteita ja keskustelua. Kaavasta tehtiin monia selvityksiä, muun muassa arkeologinen selvitys, luontoselvitys ja hulevesiselvitys.

Luontoselvityksessä alueelta löydettiin muun muassa ruisrääkkä, joka on Suomen vastuulaji EU:ssa. Alueelle merkittiin myös lepakoiden käyttämiä alueita ja suosituksissa luki, että ”käytännössä rakentamista alueelle tulisi välttää”. Maakuntamuseo lausui Loukonlahden alueesta muun muassa näin: ”Lisäksi tulee huomioida Pyhäjärven rantareitin kulttuurimaisemaan painottuva luonne ja siihen liittyvät kulttuurimaiseman arvot”. Me loukonlahtelaiset jätimme kuntaan myös adressin, jolla vaadimme kaavan väljentämistä. Siinä oli yhteensä 1106 nimeä. Asiantuntijalausunnot ja kuntalaisten yhteydenotot eivät kuitenkaan tuoneet kaavaan muuta kuin pientä kosmeettista korjausta, ei merkittävää väljentymistä. Loukonlahtelaiset taloyhtiöt jättivät asiasta valituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, mutta siellä valitus kaatui. Heidän mukaansa kunnalla on oikeus päättää, millainen kaava alueelle laaditaan.

Onko siis niin, että kunnan ei tarvitse välittää asiantuntijalausunnoista, vaan on ihan ok kävellä esimerkiksi EU-lajien ja EUROBATS-sopimuksen yli? Olemme taloyhtiöiden kesken hakeneet valituslupaa Loukonlahden kaavalaajennukseen korkeimmasta hallinto-oikeudesta, päätöstä ei ole vielä tullut.

NYT Kurikan asemakaavan laajennus nro 261 on parhaillaan vireillä ja kaavasta on herännyt vilkasta keskustelua ainakin Poliittinen Pirkkala -Facebook-ryhmässä. Tähän kaavaan on myös ELY-keskus lausunut ja edellyttänyt hulevesiselvitystä sekä luo-merkintää suojelun turvaamiseksi alueen saniaiskorvelle ja noroalueelle, mutta näin ei ole tapahtunut.

Minusta tämä on hämmentävää. Kunta pyytää lausuntoja, mutta niiden suosituksia tai kehotuksia ei olla kuitenkaan valmiita noudattamaan. Eikö tämä ole ihan kaikkien ajan hukkaa, jos pyydetään lausuntoja, mutta niille ei kuitenkaan anneta mitään painoarvoa? Itse ajattelen niin, että asiantuntijat nimenomaan tuovat asiantuntijuuttaan asiaan ja heitä on syytä kuunnella, kyseessä on luonnon ja kuntalaisten hyvinvointi.

Olen ehdolla kuntavaaleissa kristillisdemokraattien listalla. Jos tulen valituksi, lupaan edelleen pitää lähiluonnon ja asiantuntijalausuntojen puolta.

Sanna Kauppinen

kuntavaaliehdokas (kd., sit.)

Pirkkala

Lue myös: Loukonlahden kaavasta haetaan valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen – “Tarvitseeko kaikki paikat rakentaa niin täyteen”, kysyy lenkkeilijä

Lue myös: Tältä Loukonlahden liikuntapuiston upeat suunnitelmat näyttävät – kolme kenttää, rantapuisto, skeittausta, pitkospuureitti…