Koulumaailma kaipaa pysyvyyttä

Jatkuvat muutokset koulutusmaailmassa luovat painetta opinto-ohjaajien vastaanotoille niin peruskoulussa, ammattikoulussa kuin lukiossakin. Turvallisella aikuisella, jonka kanssa voi puhua melkein mistä vain, on kova kysyntä.

Yhdeksäsluokkalainen Sasu Saarela (vas.) arpoi vielä helmikuun alussa, hakisiko yhteishaussa lukioon vai liiketalouden alan opintoihin. Kasper Henttosella oli selvät sävelet: Vammalan ammattikoulun sähköalan opinnot, sitten muutto Tampereelle ja sedän sähköalan yritykseen töihin.
Opinto-ohjaajien vastaanotolla on ruuhkaa etenkin näin kevään korvalla, kun opiskelijat suunnittelevat syksyn opintoja. Koulutusjärjestelmään tulee jatkuvasti muutoksia, joiden edessä nuoret ovat ymmärrettävästi eksyksissä.

– Oppivelvollisuuden laajeneminen, ammatillinen reformi ja korkea-asteen opiskelijavalinnat ovat kaikki tuoneet opinto-ohjaajille lisää työtehtäviä ja vastuita. Samaan aikaan opiskelijat tarvitsevat yhä enemmän aikuista, jolta voi kysyä mitä vain, Suomen opinto-ohjaajat ry:n eli SOPO:n puheenjohtaja Paula Lindqvist sanoo.

– Nuortenkin elämä saattaa olla hektistä ja poukkoilevaa. Ei uskalleta tai haluat kiinnittyä yhteen tiettyyn unelmaan. Valintojen loputtomuus ei auta asiaa. Opot ovat paljon vartijoita, Lindqvist sanoo.

Hän kuvaa opon roolia turvalliseksi aikuiseksi, joka on kaikkien asioiden äärellä. Opon toimisto on eräänlainen välitila, jossa puhuttu ei vaikuta arvosanoihin eikä mene vääriin korviin. Opiskelijat osaavat arvostaa opoa luotettavana aikuisena ja kokevat hänet läheiseksi.

– Opolla on hyvä brändi, Lindqvist sanoo.

Opoilla on tärkeä rooli myös siinä, että nuoret saavat riittävästi tietoa eri työaloista. Etenkin toisen asteen opintoihin hakeudutaan lähinnä mielikuvien perusteella.

Lindqvist huomauttaa, että paljon parempia perusteita ei välttämättä ole yliopistoon tai ammattikorkeakouluun hakijallakaan. Kun korkea-asteelle nyt hakeudutaan todistusvalinnalla, nuorelle ei edes pääsykoevaiheessa synny kuvaa siitä, mitä ala oikeasti pitää sisällään. Työaloihin tutustuttaminen on pitkälti opojen hartioilla.

Opon työssä näkyy hyvin se, että osa nuorista on entistä päämäärätietoisempia, osaa vaivaa näköalattomuus. Molemmat tarvitsevat opoa.

– Kovin määrätietoista oppilasta pitää vähän jarrutella. Perustuuko hänen intonsa lähteä tiettyyn putkeen oikeisiin odotuksiin? Korkealta voidaan tulla kovaa alas, Lindqvist sanoo.

Määrätietoisuus yhdistettynä ulkoisiin paineisiin johtaa helposti uupumiseen. Moni opiskelija kokee olevansa uupunut jo siinä vaiheessa, kun pääsee opiskelmaan unelma-alaansa.

Toisaalta opiskelijoiden into edetä kohti työelämää on romahtanut. Nuorten tulevaisuusraportin mukaan ennen korona-aikaa yli 80 prosenttia nuorista kertoi odottavansa työelämää innolla. Viime vuonna luku oli enää 53.

23 vuotta opona toiminut Sylvään koulun oppilaanohjaaja Pilvi Peltomaa tunnistaa Paula Lindqvistin mainitseman eriytymisen. Osa yläkoululaisista tietää jo seiskaluokalla, mitä haluaa tehdä peruskoulun jälkeen, osa on vielä kaksi viikkoa ennen yhteisvalintaa täysin vailla suuntaa.

Peltomaan mielestä yksi syy sekä suorittajien uupumiseen että passivoitujien välipitämättömyyteen on poukkoileva koulutuspolitiikka. Se tekee nuorten maailmasta epävarman.

– Suorittava oppilas, jolle kelpaavat vain parhaat arvosanat, sinkoilee ilman siirtymäaikoja tulevien muutosten keskellä sinne tänne. Kolmen yläkouluvuoden aikana asiat voivat muuttua niin paljon, että olen puhunut heille kaksi ensimmäistä vuotta puuta heinää. Minusta jokaisen ikäluokan pitäisi saada käydä koulunsa niillä lupauksilla, jotka aloittaessa annettiin, Peltomaa sanoo.

Lukion kakkosluokkalaiset Milja Juvonen (vas.) ja Aada Hiedanniemi kertovat pohtineensa opon kanssa paljon sitä, mitä kannattaa kirjoittaa ja missä tahdissa. Kirjoitusten jälkeen Milja aikoo suunnata armeijaan, Aada toivoo pääsevänsä ruotsinekieliseen kauppakorkeakouluun eli Hankeniin.

– Samaan aikaan iso joukko oppilaita ei saa perusopetusta suoritettua normaalissa ajassa, koska he tietävät, että kunnan velvollisuus on tarjota heille opiskelupaikka 18-vuotiaaksi. Kahden viime vuoden aikana olemme jo kirjoittaneet peruskoulun päättötodistuksia 18-vuotiaille.

Peltomaan uran aikana opon työ on myös kansainvälistynyt. Sylvään yläkoulussa on 40 oppilasta, joiden äidinkieli ei ole suomi. Kielen kanssa tehdään paljon töitä, jotta integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan onnistuisi sujuvasti.

– Kielellä on siinä keskeinen rooli. Kuinka kukaan voisi olla kokematta itseään ulkopuoliseksi, jos ei ymmärrä, mitä ympärillä puhutaan?

Perusopetuksen opojen mielestä viime vuosina nuorten maailmaan on ilmaantunut tietynlaista varovaisuutta. Vielä muutama vuosi sitten maakunnan nuoret hakeutuivat oman unelmansa perässä usein Tampereen lukioihin ja ammatillisiin oppilaitokseen. Nyt on yllättäen palattu siihen, että haetaan lähellä sijaitsevaan kouluun. Enää ei haluta kulkea pitkiä matkoja.

– Monella tähän vaikuttavat kustannukset. Emme oikein halua myöntääkään, kuinka tiukilla perheet nyt ovat, kun koulumatkatuesta ja nuorten kuntoutustuesta on säästetty. Taloudellinen niukkuus tekee nuorista varovaisia, Pilvi Peltomaa arvioi.

Peltomaa ja hänen kollegansa Terhi Suutari uskovat, että varovaisuuteen vaikuttaa myös korona-aika. Se opetti lapsille ja nuorille, että kaverit saa netin välityksellä kotiin lähtemättä itse mihinkään. Opot kannustavat nuoria välillä unohtamaan somen ja lähtemään ulos rohkeasti näkemään ja kokemaan.

Perusopetuksen opo tunnustaa usein miettivänsä, tarjoaako hän nuorille ammatteja, joita maailmassa tarvitaan vielä kymmenen vuoden päästä. Maailma muuttuu nyt valtavalla nopeudella, mutta ammatillisen koulutuksen linjat ovat pysyneet samoina. Sisällöt ovat toki muuttuneet.

– Kaikki tämä tekee ammatinvalinnasta todella haastavaa. Nuori tarvitsee tulevaisuutensa suunnittelussa apua ja tukea niin koulusta kuin vanhemmiltakin, Pilvi Peltomaa sanoo.

Leslie Komeni suorittaa Tredussa kaksoitutkintoa eli lukio-opintoja ja liiketoiminta-alan perustutkintoa. Hän kertoo saaneensa opoilta apua omien vahvuuksiensa tunnistamiseen ja niiden hyödyntämiseen.
Lukio-opiskelijoiden uupumuksesta on puhuttu julkisuudessa paljon. Syitä stressin lisääntymiseen lukiossa ei tarvitse pitkään hakea. Ylöjärven lukion opinto-ohjaaja Sami Pihlavirta sanoo, että lukio-opinnoista on kadonnut ennustettavuus.

– Isoja muutoksia ajetaan läpi todella nopealla aikataululla. Esimerkiksi valintakoeuudistus varmistui vasta loppusyksystä. Kun opiskelija aloittaa lukio-opinnot, hän ei välttämättä tiedä, millaiset yo-kokeet ja korkeakouluvalinnat ovat kolmen vuoden päästä, Pihlavirta sanoo.

Lisää paineita aiheuttaa hämmentävän lyhyt valmistautumisaika isoihin kokeisiin. Esimerkiksi jotkut valintakokeiden ennakkomateriaalit julkaistaan vain pari päivää ennen koetta. Korkea-asteen valintakokeet järjestetään juuri ennen ylioppilasjuhlia tai heti niiden jälkeen.

Itse lukioon liittyvien paineiden ohella stressiä voi tulla sosiaalisesta mediasta, jossa menestyjät hehkuttavat onnistumisiaan. Työmarkkinoiden mullistusten takia työllistymistä opintojen jälkeen on tällä hetkellä lähes mahdoton ennustaa.

Moni lukiolainen tasoittaa paineita pidentämällä lukio-opintoihin käytettyä aikaa. Yhä useampi viipyy lukiossa kolme ja puoli tai vaikka neljä vuotta.

– Pidentämisen taustalla on monenlaisia syitä, mutta uupumus ja terveyshaasteet ovat tavallisia. Iso osa minunkin työstäni kuluu siihen, että saadaan opintoja etenemään kaikkien haasteiden keskellä.

Pihlavirta sanoo, ettei valintakokeiden pisteitä tai työllistymistä kannata murehtia liikaa. On järkevää opiskella sitä, mikä itseä kiinnostaa ja luottaa siihen, että oma polku kyllä löytyy. Ilman omaa kiinnostusta opiskeluinto lopahtaa nopeasti.

Sylvään koulun yhdeksäsluokkalainen Sofia Murtojärvi aikoo syksyllä jatkaa opintoja Tampereella Hatanpään lukion musiikkilinjalla. Pari vuotta sitten Satumaa-laulukilpailun tangojuniori-sarjan voittajaksi kruunattu Sofia tähtää ammattimuusikoksi.
Peruskoulussa ja lukiossa opiskeleminen voi monelle olla kovin teoreettista ja kaukana siitä, mitä ajattelee aikuisena tekevänsä työkseen. Ammattiopistossa ollaan jo selvästi matkalla kohti työelämää. Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan kampuksen opinto-ohjaaja Eeva-Liisa Rimpivaara kertookin tapaavansa työssään pääosin vastuuntuntoisia ja kunnianhimoisia opiskelijoita.

– Meiltä käydään paljon ammattioppilaitosten yhteisissä taitaja-kisoissa. Moni on edennyt kilpailussa Suomen-, Euroopan ja jopa maailmanmestaruustasolle. Jotkut tietävät jo aloittaessaan suuntaavansa jatko-opintoihin ja suorittavat toisen asteen tutkinnon ohessa osia ammattikorkeaopinnoista, Rimpivaara sanoo.

Hänen mielestään opiskelijoiden uupumus ei ole ammattiopetuksessa tavallinen ilmiö. Sen sijaan on paljon nuoria, joilla on haasteita niin opinnoissa kuin muussakin elämässä. Opon rooli on auttaa heitä edistämään opintojaan myös vaikeina aikoina.

Opojen terveiset vanhemmille

”Ole kiinnostunut nuoren ajatuksista ja suunnitelmista, jaksa kysellä ja kuunnella.”
Perusopetuksen opo
 
”Ole iloinen, kun nuori löytää oman alansa. Hyvällä todistuksella ammattiopetuksesta on mahdollisuudet jatko-opintoihin niin ammattikorkeakoulussa kuin yliopistossakin.”

Toisen asteen ammattiopetuksen opo
 
”Tue nuorta, tekee hän minkä valinnan tahansa. Tärkeintä on muistaa, että nuori itse tekee päätökset.”
Lukion opo
 
”Luota nuoreen. Kyllä hän paikkansa löytää. Ei ehkä vielä perusopetuksen kahdeksannella luokalla, mutta jossain kohtaa.”
Ammattikorkeakoulun opo