Muihin kuntiin nähden poikkeuksellisia lukuja ennustetaan myös Pirkkalan syntyvyyteen. Pirkkala on yksi harvoista kunnista, jossa ennusteen mukaan syntyy vuonna 2045 enemmän ihmisiä kuin kuolee.
Tilastokeskuksen mukaan Pirkkalassa olisi tällöin yhteensä 25 589 asukasta, mikä tarkoittaisi nykytilanteeseen nähden noin kahdenkymmen prosentin lisäystä.
”Kun mennään pidemmälle, niin kunnan tavoitteet ovat raitiotiepäätöksen jälkeen suurempia – tavoitellaan suurempaa väestönkasvua kuin Tilastokeskus ennakoi”, Ruokonen sanoo.
Pitkälle tulevaisuuteen ulottuva ennuste perustuu toteutuneeseen väestönkasvun ja maahanmuuton kehitykseen. Luvuissa ei huomioida alueellisia eroja eikä investointeja, joihin lukeutuu esimerkiksi Pirkkalan raitiotiehanke.
Kunta tekee ratikkapäätöksen myötä omia laskelmiaan siitä, millainen väestönkasvu Pirkkalassa voitaisiin saavuttaa.
”Jos 75 prosenttia maankäytön potentiaalista toteutuisi, niin väkimäärä voisi olla 32 000 asukkaan paikkeilla [vuonna 2045]. 25 000–26 000 asukasta saavutettaisiin 2030-luvun puoliväliin mennessä”, Ruokonen arvioi.
Melko pieni syntyvyys ei ole Pirkkalassa välttämättä negatiivinen asia.
”Jos syntyvyys säilyy maltillisena, niin se helpottaa meidän palveluverkkomme tilannetta ja investointipaineita”, Ruokonen sanoo.
Koska Suomen väestö vanhenee, väestöennusteen luvut nojaavat vahvasti maahanmuuttoon. Ennusteen luvut on laskettu niin, että maahanmuutto Suomeen pysyisi nykyisellä tasolla.
Maahanmuutolla on Ruokosen mukaan vaikutuksensa myös Pirkkalaan. Hän huomauttaa, että useimmiten Pirkkalaan muutetaan jostakin toisaalta Suomen sisällä.
”Enemmistöllä kuntaan muuttavasta maahanmuuttajataustaisesta väestöstä on jo aiemmin ollut jokin toinen kotikunta Suomessa.”