UUSI lukuvuosi käynnistyy Pirkkalassa ja Tampereella keskiviikkona, mikä edellyttää kaikilta liikenteessä erityistä tarkkuutta. Koululaisten turvallisen koulumatkan eteen tekevät yhteistyötä niin kunta, vanhemmat kuin alueelliset ELY-keskukset.
”Pirkanmaalla on parhaillaan käynnissä muutaman vuoden kestävä urakka, jossa teemme parantamistoimenpiteitä yli 60 suojatielle. Kohteiden valintaan ovat vaikuttaneet myös kuntien edustajat, joten pääsemme parantamaan suojateitä, jotka todella ovat paikallisten mielestä ongelmallisia”, kertoo liikenneturvallisuusasiantuntija Leena-Maria Mäntylä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
”Parantamistoimet vaihtelevat tapauskohtaisesti pienistä nopeusrajoitusten muutoksista aina suurempiin suojatiesaarekkeiden rakentamisiin ja pysäkkien siirtoihin”, Mäntylä sanoo.
Suojateiden havaittavuutta voi parantaa esimerkiksi kohdevalaistuksella tai suojatiemerkkeihin kiinnitettävillä heijastinvarsilla. Myös tekemällä uusia linjauksia pyöräteille, lisäämällä katoksia pysäkeille ja parantamalla valaistusta pystytään vaikuttamaan turvallisuuteen.
Nopeusrajoitusten toteutumista seurataan nopeusnäyttötauluilla, joita sijoitetaan kiertävästi eri kohteisiin koulujen ja päiväkotien läheisyyteen.
Nopeusnäyttö antaa kuljettajalle palautteen ajokäyttäytymisestä, mutta myös tallentaa tiedon. Näyttö ei tallenna mitään yksilöivää tai kuvatietoa autoilijoista, joten liikkujien yksityisyys säilyy.
Myös ne suuremmat ylinopeudet, joita taulu ei näytä, tallentuvat tutkimuskäyttöä varten.
Näyttöjen keräämästä tiedosta tehdään vuosittain seurantaraportti.
KOULU on vastuussa oppilaasta niin kauan, kunnes hän lähtee koulun pihasta.
Oppilaiden vakuutus kattaa myös koulumatkat, ja vakuutuksen ottaja on opetuksen järjestäjä eli yleensä kunta. Vastuu siirtyy siis kunnalle siinä vaiheessa, kun oppilas lähtee koululta. Myös koulukuljetuksen järjestäjä on vastuussa koulumatkasta.
Liikennekasvatus lähtee kotoa. On tärkeää, että lapsen kanssa käydään läpi niin turvallinen koulumatka, tienylitykset kuin tiellä liikkuminen.
Vanhemman tehtävänä on myös sopia lapsen kanssa turvallinen kännykän käyttö koulumatkalla, sillä kännykkä vie lapsen huomion helposti pois muusta liikenteestä. Kännykän oikea paikka on koulumatkaa kävellessä repussa.
MYÖS Fintraffic ja Liikenneturva nostavat esille turvallisen koulutien merkityksen.
”Noudatetaan erityistä varovaisuutta aina suojatietä lähestyttäessä ja ollaan valmiita pysähtymään”, muistuttaa Fintrafficin tieliikennekeskuksesta yksikönpäällikkö Eero Sauramäki.
”Lapset tarvitsevat kokemuksia liikenteestä, jotta he oppivat toimimaan turvallisesti. Pysähdytään, jos matkan aikana tarvitsee käyttää kännykkää. Ja vanhempi tietysti näyttää esimerkkiä omalla käyttäytymisellään”, summaa Liikenneturvalta suunnittelija Tomi Niemi.