K-CITYMARKET Pirkkala avaa tiloissaan hävikkiruokamyymälän. Vieläkin hyvää -nimisen myymälän avajaisia vietetään maanantaina 8.4. aulakahvilan tiloissa.
Kauppias Petri Putilan mukaan kauppa on ottanut haasteen vastaan ja sitoutuu YK:n sekä K-ryhmän tavoitteisiin puolittaa ruokahävikki vuoden 2030 loppuun mennessä.
Idea myymälästä sai Putilan mukaan alkunsa toissa vuoden hävikkiviikoilla lanseeratuista Vieläkin hyvää -kasseista, joihin oli kaupalla pakattu valmiiksi hedelmä-, vihannes- ja leipätuotteita.
”Tarkoituksemme on myydä suurin osa parasta ennen -päivää lähestyvistä ja pintavirheellisistä tuotteista jatkossa hävikkimyymälästä. Näin myös palvelemme paremmin valveutunutta kuluttajaryhmää, joka haluaa sekä säästää ruokaostoksissa että huomioida valinnoissaan elintarvikkeiden ympäristökuorman ja siitä syntyvän hävikin”, Putila avaa innovaatiotaan.
Kaupan alalla on tehty jo pitkään työtä hävikin vähentämiseksi. Päivittäistavarakaupan myymälöissä ruokahävikkiä syntyi vuonna 2022 noin 1,2 prosenttia, kun vielä 2018 osuus oli 1,6 prosenttia.
”Olemme K-ryhmässä vähentäneet hävikkiä jopa 20 prosenttia vuodesta 2019 lähtien, joka on lähtövuosi tavoitteelle”, K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Timo Jäske intoilee.
Merkittävin osa kaupan hävikistä syntyy tuoreosastojen tuotteista, kuten leivistä, hedelmistä, vihanneksista sekä liha- ja kalatuotteista, joissa myyntiaika on lyhyt.
Usein ”HeVi”-osastolla myymättä jää hieman kolhiintuneita tai pintaviallisia tuotteita, jotka ovat vielä täysin hyödynnettävissä ruoaksi. Hävikkimyymälä auttaa synnyttämään paremmin kiertoa näille tuotteille.