Palmusunnuntaina pelastus heijastuu silmiemme eteen

JOHANNA HÄME. Viestinnän asiantuntija, Pirkkalan srk

PALMUSUNNUNTAINA esitettävässä Johannes-passiossa Jeesuksen kärsimystietä kuvataan musiikilla, näyttelijöillä, valoilla, äänitehosteilla ja kuvilla. Sain tehtäväkseni etsiä kuvat, joiden edessä näyttelijät, laulajat ja soittajat tekevät työnsä.

Selailin kuvapankkeja vailla varsinaista ideaa, kunnes vastaan tuli yksivärinen, luonnosmainen kuva jostakin raamatunkohdasta. Kirjavien valokuvien ja söpöjen piirrosten seasta se kiinnitti huomion aivan erilaisella ilmaisullaan. Tekijäksi paljastui taiteen supernimi Rembrandt.

REMBRANDT Harmenzoon van Rijn teki työnsä 1600-luvulla muutama vuosikymmen ennen Johannes-passion säveltäjän J.S. Bachin syntymää.

Viivapiirrokset ja luonnokset näyttävät Pirkkalan kirkon seinällä samaan aikaan modernin vähäeleisiltä ja ikuisilta, abstrakteilta ja realistisilta. Valon ja varjon kuvaamisen mestarina Rembrandt tarvitsee vain muutaman mustan viivan vaalealla paperilla, ja kokonainen kertomus on silmiemme edessä. Näiden kuvien Jeesus ei ole kiiltokuva, vaan ihmisten syntien sovitukseksi kärsivä Jumalan Poika.

Sunnuntain Johannes-passiossa piirrosten parina nähdään pirkkalalaisen luontokuvaajan Henna Palinin kuvia Suomesta. Hennan valitsemat maisemat täyttävät kirkon alttariseinän väreillä ja tunnelmilla.

Palmusunnuntain Johannes-passio päättyy yleisön yhteiseen ylösnousemuksen odotukseen:

Kun päättyy kerran matkani,
lähetä, Herra, enkeli
luoksesi minut tuomaan.
Ruumiini kerran kätköön maan
nimeesi, Jeesus, siunataan,
se ota armon huomaan.
Kun herätät sen kuolleista,
suo minun taivaan riemussa
katsella kirkkauttasi
ja nähdä rakkaat kasvosi.
Oi Herrani,
suot autuuden, suot autuuden,
ylistys Herran ikuinen!

Virrestä 376.