Näkyykö asuntomarkkinoilla valoa tunnelin päässä Pirkkalassa? – ”Nyt pitäisi myyjien rohkaistua myymään”

SOLJA on Pirkkalan uusia, nopeasti rakentuneita asuinalueita. Seuraavana täysin uutena alueena Pirkkalaan alkaa rakentua Soukonlahti Rajasalmen sillan kupeeseen.

ASUNTOMARKKINAT ovat olleet alasuhdanteessa sitten korkojen nousun ja Putinin hyökkäyssodan. Mutta mikä on tilanne juuri nyt, näkyykö valoa tunnelin päässä? Jos näkyy, voisiko olla sopiva hetki lähteä asuntokaupoille?

Talomaa Oy:n Tuukka Salomaa on syntyperäinen pirkkalalainen ja tuntee kunnan asuntokaupan suhdanteet vuosikymmenten kokemuksella. Hän on ollut alkuvuonna jopa pessimismiin taipuvainen, mutta nyt kuulemma pilkistää valoa tunnelin päässä.

”Kyllä näkyy, kerrankin. Olen tehnyt muutamia ensiasuntojen kauppoja sen johdosta, että ensiasunnon ostajien veroetu on poistumassa ja asunto halutaan ostaa ennen sitä. Muutoin on ikävä, että verovapaus poistuu, siinä on toimittu väärin”, hän sanoo.

Salomaa sanoo, että kun korkojen nousu on pysähtynyt, moni on huomannut, ettei kyseessä ole maailmanloppu.

Pirkkalassa on myyty kuluvana vuonna tammi-lokakuussa 24 prosenttia vähemmän käytettyjä asuntoja ja taloja kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla.

Tuukka Salomaa

”Perhekoteja kysytään. Nyt pitäisi myyjien rohkaistua myymään. Sijoittajat eivät vielä ole liikkeellä pieniä asuntoja ostamassa.”

Välittäjien käyttämän asuntojen KVKL:n hintaseuranpalvelun mukaan on Pirkkalassa myyty kuluvana vuonna tammi-lokakuussa 24 prosenttia vähemmän käytettyjä asuntoja ja taloja kuin vuonna 2022 samalla ajanjaksolla.

Salomaan mukaan entiset suosikkialueet ovat pitäneet pintansa asunnonostajien suosikkina.

”2000-luvun asunnot ovat kysyttyjä, mutta myös rintamamiestalo hyvällä alueella kelpaa. Oma tontti on asia, joka kiinnostaa nyt ostajia niin omakoti- kuin kerrostaloissa.

Salomaa toteaa, että hänen aikanaan lanseeraamansa ”Pirkkala-ilmiö” pätee yhä. ”Täältä haetaan selvästi laatutaloja. Melko hintava talo hyvällä paikalla menee kaupaksi jopa nopeammin kuin halvempi.”

Entä kytketyt citypientalot? Ne ovat jakaneet mielipiteitä ja Pirkkalaan tehdään niitä paljon.

”No, asun itse sellaisessa ja pidän. Ratsutilan alueella asunnot menevät nopeasti ja Pirkkalan seuraavat omakotitontit ovat kaupunkipientaloja Kyöstiltä”, Salomaa kertoo.

EKP:n päätös olla nostamatta korkoja oli hyvä. Jos korot lähtevät menemään alaspäin, se on signaali, että aletaan nousta.

Kari Leuku

PERUSPIRKKALAINEN kiinteistönvälittäjä on myös Kari Leuku, jonka juuret ovat vuosisatoja vanhalla Leukun tilalla Pirkkalankylällä.

Leuku korostaa sitä, että asuntokauppaa tehdään pitkällä tähtäimellä läpi erilaisten suhdanteiden. Välillä hinnat ovat korkeammat ja välillä matalammat. Hän ei halua spekuloida liikaa suhdannekäppyröillä.

”Täytyy muistaa, että koko ajan vaihdetaan asuntoa jo ihan luontaisista syistä, kun elämäntilanne muuttuu”, Leuku sanoo.

”Tasaisesti on kauppaa tehty viime aikoinakin. Hinnoittelu on avainasemassa. Myyntiajat ovat pitkittyneet, hinnat korjanneet alaspäin”, hän luonnehtii.

”Nyt eletään odottavaa ja jännittynyttä aikaa. EKP:n päätös olla nostamatta korkoja oli hyvä. Jos korot lähtevät menemään alaspäin, se on signaali, että aletaan nousta”, Leuku sanoo.

Psykologisena tekijänä markkinoihin vaikuttaa Putinin hyökkäyssota. Se ei sinänsä ole heikentänyt suomalaisten taloutta, mutta on kivenä kengässä ja osaltaan toki nostamassa korkotasoakin kansainvälisen epävarmuuden myötä.

”Pirkkala on sinänsä alueena samassa tilanteessa Tampereen ja lähiseudun kanssa. Ostajia löytyy haja-asutusalueelle ja asemakaava-alueille. Tämän vuosituhannen asunnot ovat haluttuja. Vanhan asunnon tai talon täytyy olla hyvin kunnostettu.”

JOHTOPÄÄTÖKSIEN teot jäävät asunnonostajille. Mikäli korkotaso lähtee laskuun, alkavat hinnat nousta. Toinen vaikuttava seikka on uudistuotannon vähäisyys. Kun kysyntä nousee, asunnoista voi tulla pula, mikä nostaa entisestään hintoja.

Toisaalta epävarma tilanne voi myös jatkua vielä jonkin aikaa.

Pallo on asuntojen ostajilla eikä viisastenkiveä nyt ole saatavilla.