Valtuusto äänesti Reipin saunan kohtalosta – mahdollisuuksia on monia ja myös lähemmäs keskustaa siirtämisestä puhuttiin

KOKOOMUKSEN valtuustoryhmän johtajan Aki Hepokorven (vasemmalla) ehdotus Reipin yleisen saunan miljoonaremontin perumisesta ainakin toistaiseksi sai valtuuston selkeän enemmistön taakseen. Puolesta äänesti myös puoluetoveri Niilo Rautionmaa. Nyt aiotaan selvittää, tarvitseeko Pirkkala yleisen saunan ja mikä on sille paras paikka.

PIRKKALAN talousarviokokouksen ainut äänestys käytiin yllättäen Reipin yleisen saunan kohtalosta.

Yllättäen siksi, että koko muu budjetti ensi vuodelle lyötiin lukkoon yksimielisesti alle kolme tuntia kestäneessä kokouksessa maanantaina Nuolialan koululla.

Vuonna 1971 toimintansa aloittanut kunnan omistama sauna palvelee Reipinniemessä niin talvi- kuin kesäuimareita. Rakennus on ollut ns. remonttilistalla.

Kunnanhallituksen hyväksymässä budjettiehdotuksessa oli varattu ensi vuodeksi 150 000 euroa uuden saunan suunnitteluun Reippiin. Rakentamiseen oli määrä käyttää 2025-26 yhteensä miljoona euroa.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Aki Hepokorpi kyseenalaisti, onko yleisen saunan ylläpito Pirkkalan kunnan tehtävä ja jos on, niin onko Reippi oikea paikka.

”Tästä on käytävä avoin keskustelu. Reipin saunan kohtaloa ei ratkaista tämän päivän päätöksellä”, Hepokorpi sanoi ja esitti rakennusrahojen poistoa talousarviosta.

Tilalle hän ehdotti kolmelle vuodelle yhteensä 95 000 euron suunnittelurahoja. Niillä tehtäisiin nykyisen Reipin saunan korvaavan saunan tarvesuunnitelma ja hankesuunnitelma – mihin sauna sitten sijoittuisikin.

Rakentamiseen tarkoitettu miljoona euroa poistui taloussuunnitelmasta vuosilta 2025-26. Hepokorven ehdotus läpäisi äänestyksen selkein luvuin 35 puolesta, viisi vastaan ja kolme poissa.

MUTINOITTA ei päätös mennyt.

Kokoomuksen Juha Hyttinen ilmoitti kannattavansa Reippiä saunan paikaksi. ”Se on koettu kuntalaisten olohuoneeksi. Sauna on iäkäs, mutta palvelee käyttäjien mielestä hyvin ja sitä kannattaa ylläpitää. Pirkkalassa on yli 70 kilometriä rantaviivaa, ja siihen sopii myös yleisiä saunoja”, Pirkkalankylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Hyttinen totesi.

Sosiaalidemokraattien Risto Koivisto sanoi ryhmänsä pitävän Reipin kehittämistä erittäin tärkeänä, mutta tukevan Hepokorven esitystä rakentamisrahojen poistosta, että saunauudistuksen ”ilmassa leijuviin summiin” saadaan selko.

”Perinteikäs sauna on meille tärkeä. Haluamme nähdä suunnitelman ennen kuin saunan määrärahat tarkentuvat. Tarvetta saunalle on ja sen hurja vuotuinen kävijämäärä todistaakin”, sosiaalidemokraattien ryhmästä viestittiin kokouksen jälkeen Pirkkalaiselle.

Sauna on iäkäs, mutta palvelee käyttäjien mielestä hyvin ja sitä kannattaa ylläpitää.

Juha Hyttinen, Kokoomus

Perussuomalaisten Veli-Matti Ahtiainen piti kannatuspuheenvuoron Reipin saunalle ja keskustan Mikko Hietalahti ilmoittautui myös kannattamaan Reippiä sijoituspaikkana.

Kristillisten Riitta Kuismanen väläytteli muitakin vaihtoehtoja.

”Olisivatko Turri, Rantaniitty tai Loukonlahti keskeisempiä paikkoja? Tässä yhteydessä on myös mainittu ongelmaksi, että Reipin sauna vie asiakkaita Pereensaaren yksityiseltä saunalta”, Kuismanen sanoi.

Yhdyskuntajohtaja Jouni Korhonen kertoi, että Reipin saunarakennus on elinkaarensa päässä. Valtuutetun kysymykseen hän vastasi, että terveystarkastus on kiinnittänyt huomiota saunan kuntoon ja ettei käyttökieltokaan ole poissuljettu.

”Tällä kuitenkin päästään eteenpäin”, Korhonen totesi valtuuston päätöksen jälkeen.

REIPIN saunan tarveselvityksen tekijöillä lienee pohdittavaa myös Kansainvälisen savusaunaklubin Reippi-hankkeen takia. Yhdistys on ilmoittanut tekevänsä Reippiin savusaunan parinkymmenen metrin päähän kunnan omistamasta yleisestä saunasta.

Savusaunahanke ei noussut mitenkään keskusteluun valtuustossa. Savusaunan tontilta on jo kaadettu puita ja savusaunaklubi on teettänyt rakennuksesta havainnekuvat. Hanke on viivästynyt yhdistysväen alunperin ilmoittamasta aikataulusta.

Pirkkalassa on yksi uusi yksityinen sauna, Pereensaaressa. Avantouintia voi lisäksi harrastaa Loukonlahdessa, mutta ilman saunaa.

Artikkelia päivitettiin kello 11.40 ja korjattiin budjettiehdotuksessa olleet Reipin saunan rakentamisvuodet. Sauna oli määrä rakentaa 2025-26, eikä 2024-25, kuten alkuperäisessä uutisessa todettiin.

Talousarviovaltuusto päätti myös isoista lisäyksistä nuorisotyöhön. Lue lisää talousarviokokouksen päätöksistä ti 14.11. kello 13 ilmestyvästä verkkouutisestamme.