Onko hoitotarvikejakelun tietoturva kunnossa? Useat ovat saaneet huijausviestejä tilauksen jälkeen

Toivottavasti tässä ei ole taas tapaus, jossa terveydenhuollon asiakastietoja on päässyt vuotamaan rikollisten käsiin.

PAKETTIAUTOMAATTI kauppakeskus Veskassa Pirkkalan Partolassa. Kuva: Sanni Harmanen

PIRKANMAAN hyvinvointialueeseen siirtymisen myötä on tullut paljon julkisuudessakin käsiteltyjä muutoksia. Yksi hyvin suurta joukkoa koskettava muutos oli hoitotarvikkeiden jakelu diabetesta sairastaville ja muille pitkäaikaissairaille.

Koko Pirkanmaan hyvinvointialueella on otettu käyttöön yhteinen hoitotarvikepalvelu, joka palvelee kaikkia pirkanmaalaisia hoitotarvikepalvelun asiakkaita. Hoitotarvikkeet tilataan sähköisellä lomakkeella tai puhelimitse ja tarvikkeet toimitetaan asiakkaille Postnordin kautta.

Tilauslomakkeen käytettävyys on suorastaan ala-arvoinen. Se näyttää jonkun insinööriopiskelijan ensimmäiseltä harjoitustyöltä, jossa tärkeintä on, että sillä saa hyväksytyn kurssiarvosanan. Miksi se on pitänyt keksiä uudestaan, kun maailmalta löytyy valmiita nettikauppasovelluksia vaikka kuinka paljon?

HUONON käytettävyyden kanssa kuitenkin oppii elämään, mutta enemmän huolestuttaa tietoturva. Nykyinen lomake sallii tilauksen tekemisen ilman tunnistautumista, jolloin ei voida taata että tarvikkeet menevät oikealle henkilölle. Kaikkein pahinta ovat kuitenkin useamman henkilön saamat huijausviestit tilauksen jälkeen. Niitä on tullut sähköpostiin sekä suoraan tilauksen tehneen henkilön puhelimeen tekstiviestinä. Toivottavasti tässä ei ole taas tapaus, jossa terveydenhuollon asiakastietoja on päässyt vuotamaan rikollisten käsiin.

Muistakaa että hoitotarvikejakelu toimituksen noutamiseen ei tarvitse antaa tilitietoja tai maksaa tullimaksuja!

Oikea viesti Postnordilta ei sisällä mitään linkkejä ja näyttää kutakuinkin tältä: ”Pakettisi 00370730256948062480 lähettäjältä Tuomi Logistiikka Oy on noudettavissa POSTNORD AUTOMAATTI S-MARKET YLÖJÄRVI LÄHDEVAINIONTIE 1 YLÖJÄRVI 20.06.2023 asti. Lokerokoodi 94790032.”

Jaakko Hyytinen Ja Timo Koukkari

Tampereen Diabetesyhdistys ry