Pirkkalainen 40 vuotta sitten: Pyhäjärventie käyttöön lokakuussa

Lue, mistä Pirkkalassa puhuttiin vuonna 1983.

PIRKKALAINEN-LEHDEN numeroita vuodelta 1983.

Pyhäjärventie käyttöön lokakuussa

Päällystetyöt ovat Pyhäjärventiellä aivan loppusuoralla. Sementtiautot kiidättävät vielä viimeisiä lastejaan Ylöjärveltä. Tiemaisema alkaa näyttää melkoisen valmiilta.

Autoilijat päästetään koeajamaan tietä lokakuussa. Siihen mennessä uskotaan kaikki välttämättömät tykötarpeet saatavat paikoilleen.

Työmaalla on riittänyt katselijoita. Uteliaisuuttaan ovat käyneet tyydyttämässä julkinen sana, asiantuntijat ja opiskelijat. Yleisöjuhlaksi tien rakentaminen tekee siihen käytettävä materiaali. Tällä kertaa ei ajorataa rakenneta asfaltista tms. pitkään käytössä olleista materiaaleista, vaan pinta peitetään sementillä.

Työpäällikkö Ahti Kanninen kuvailee itselleen kaitafilmikameralla 20 senttistä sementtipatjaa. Hän keskeyttää takiani ja ryhtyy oppaaksi. Työn alla oleva tietyömaa on poikkeuksellisen kiinnostava.

-Tämä on aivan uutta Suomessa. Tiessä on 8 eri koepätkää joihin on käytetty käytännössä vielä kokeilemattomia, mutta VTT:llä tarkoin tutkittuja ainekoostumuksia. Kuonabetonia käytetään tähän tarkoitukseen nyt ensimmäistä kertaa, Ahti Kanninen esittelee.

Kuonabetonissa on tavallisen betonin sideaine osittain korvattu rautakuonalla.

Pirkkalainen-lehti 40 vuotta sitten, 8.9.1983.