Pirkkalassa varttunut Hanna Kukko uskoi, ettei ole tarpeeksi hyvä sarjakuvapiirtäjäksi – Sitten hän rakastui tunnettuun piirtäjään: ”Kustantaja halusi, että pidämme häissä signeeraustilaisuuden”

Yhdysvalloissa sarjakuvataidetta opiskelleen Hanna Kukon (os. Kivimäki) esikoisteos syntyi huumaavan rakkaudentunteen ja puolison kannustuksen voimalla.

HANNA ja Aapo Kukko asuvat Oulussa, mutta häitä juhlittiin syyskuussa Hannan synnyinkaupungissa Tampereella. Taiteilijapari kuvattiin Hannan vanhempien kotona Pirkkalan Killossa. Kuva: Sanni Harmanen

RAKKAUS on ihmeellinen ilmiö. Se voi auttaa näkemään itsensä uudella tavalla ja ylittämään esteitä, joita luuli ennen mahdottomiksi.

Pirkkalalaislähtöiselle Hanna Kukolle tämä este oli ensimmäisen oman sarjakuvakirjan julkaiseminen.

Omaelämäkerrallinen Unetkin synkronoituu -kirja sai alkunsa vuonna 2020. Ouluun muuttanut Kukko – tuolloin vielä Kivimäki – sai Tinderissä matchin Aapo Kukon kanssa. Ensitreffeillä kävi ilmi, että kyse oli hänen suuresti ihailemastaan sarjakuvapiirtäjästä, Sosialistin ja nihilistin sekä Riekaleita-teoksen luojasta.

PAPERILTA katsottuna Hanna Kukolla oli jo tuolloin kaikki edellytykset oman sarjakuvan julkaisemiseen.

Pirkkalassa varttunut taiteilijasielu oli opiskellut sarjakuvantekoa Yhdysvalloissa, maineikkaassa Minneapolis College of Art and Design -korkeakoulussa. Hänen haaveenaan oli tulla samanlaiseksi tunnekuvauksen mestariksi kuin japanilaisten manga-hittien piirtäjät.

”Sain koulusta yleistietouden ja -taitouden sarjakuvien tekemiseen. Ennen tätä kirjaa en kuitenkaan saanut mitään julkaistua. Näin koulussa niin paljon hienoja taiteilijoita, ja itsetuntoni ei ollut mitenkään hyvä, joten vertailin itseäni liikaa muihin”, Kukko kertoo.

AAPO KUKKO pitää vaimonsa sarjakuvaa suorastaan imartelevana. ”Hannan havainnointikyky on hämmästyttävä. Hän on ottanut minun hahmooni sellaisia piirteitä, jotka tunnistan ja tunnustan.” Kuva: Sanni Harmanen

SUOMESSA Hanna Kukko muutti Ouluun, aloitti opettajaopinnot ja tapasi Aapon. Komea, hassu ja puhelias sarjakuvataiteilija vei häneltä jalat alta, ja hän alkoi dokumentoida suhteen tuomia tunnemyrskyjä piirroksiksi.

”Kun näytin kuviani Aapolle, hän ihasteli ja kannusti tekemään niistä kokonaisen sarjakuvan”, Hanna Kukko kertoo.

Hanna kuitenkin epäili kokemustensa kiinnostavuutta ja pyysi Aapoa piirtämään kanssaan yhteisen teoksen. Lopulta kirjasta tuli kuitenkin täysin Hannan tuotantoa.

SARJAKUVAN ytimessä on rakkaus ja sen myönteiset vaikutukset ihmisiin. Pyyteettömän rakkauden valossa itsensä voi nähdä armollisessa valossa.

”Kirjaa on kehuttu rohkeaksi, ja olen nyt vasta itse herännyt siihen, että siellä on paljon henkilökohtaisia asioitani. Olen saanut ihanan paljon positiivista palautetta, ja moni on sanonut samastuneensa kirjassa moniin juttuihin”, Hanna Kukko kertoo.

HANNA ja Aapo Kukon häitä juhlittiin syyskuun alussa Tampere-talossa. Kustantajan toiveesta pari piti juhlissa signeeraustilaisuuden. Kuva: Sonja Siikanen

TÄNÄ syksynä Kukkojen elämä on ollut täynnä juhlaa. Hannan kirja julkaistiin elokuussa ja pariskunta meni naimisiin syyskuun alussa. Häät vietettiin Tampere-talossa, ja paikalla oli useita Suomen sarjakuvaskenen merkkihenkilöitä.

”Kustantaja halusi, että pidämme häissä myös signeeraustilaisuuden. Meni muuten kirjat hyvin kaupaksi”, Hanna Kukko nauraa.

Lisää autofiktiivisiä kuvauksia pariskunnan yhteiselosta on luvassa.

”Aapo aikoo tehdä kirjalleni vastateoksen, jossa kuvataan arkeamme hänen näkökulmastaan. Kiinnostavaa nähdä, millainen siitä tulee”, Hanna Kukko sanoo.

Lue arvio Unetkin synkronoituu -kirjasta täältä.

Hanna Kukko (os. Kivimäki)

SYNTYI Tampereella vuonna 1995. Asui lapsuuden ja varhaisnuoruuden Pirkkalassa.
ASUU nykyään Oulussa ja opiskelee kasvatustiedettä.
VALMISTUI kuvataiteen kandidaatiksi Minneapolis College of Art and Design -koulusta vuonna 2018.
ESIKOISSARJAKUVA Unetkin synkronoituu (Zum Teufel, 2023) on omaelämäkerrallinen tarina Hannan ja hänen puolisonsa Aapo Kukon tutustumisesta.