Mekkala oli liikaa – Nuolialan kirjasto pystytti lasiseinät ympärilleen houkutellakseen keskuksen melua kavahtaneita asiakkaita takaisin

Tilan muuttaminen suljetuksi on aiheuttanut pulmiakin.

NUOLIALAN kirjasto on saanut lasiseinät ympärilleen. Ovi kirjastoon aukeaa kytkimestä, joka kuvassa on kirjastonhoitaja Heidi Seppälän vieressä.

Lukurauhaa vaalitaan Nuolialan kirjastossa uusin keinoin. Nuoliala-keskuksessa sijaitseva kirjasto ei toimi enää avotilassa, vaan se on saanut ympärilleen lasiseinät. Kesällä asennettujen seinien tarkoitus on hillitä menoa tilassa, joka sijaitsee yläkoulun aulassa.

”Aula on vilkas ja meluisa välituntien aikaan”, kirjastovirkailija Jenni Heiskanen sanoo.

Etenkin aikuisasiakkaat ovat siksi mieltäneet kirjaston rauhattomaksi ja äänekkääksi. Heiskasen mukaan nämä kokemukset ovat yksi syy sille, että kirjasto ei houkuta aikuisasiakkaita aiempaan tapaan.

Kirjaston aikuisasiakkaat ovat antaneet palautetta myös siitä, että kirjastoon on ollut vaivalloista tulla siksi, koska keskuksessa sijaitessaan sillä ei ole omaa sisäänkäyntiä. Aulaan, missä kirjasto sijaitsee, pääsee ovista, joita käyttävät muutkin keskuksen aulatiloihin menijät. Kirjastoon johtavissa tiloissa on ajoittain melkoinen trafiikki, minkä osa asiakkaista kokee karkottavaksi tekijäksi.

HEISKASEN mukaan kirjasto menetti aikuisasiakkaita paljon jo silloin, kun kirjasto muutti keskuksen pihassa olleesta vanhasta rakennuksesta keskukseen muutama vuosi sitten. Asiakkaiden menetys on harmi, Heiskanen toteaa.

”Rauhoittamalla ja rajaamalla tilaa lasiseinillä yritämme saada aikuisasiakkaita takaisin. Härmälän kirjaston ollessa remontissa Nuoliala on saanut uusia asiakkaita sieltäkin. Meidän on myös helpompi järjestää kirjamaistiaisia alakoululaisille rauhallisemmissa tiloissa nyt, kun kirjastoon ei enää kuulu kaikki meteli.”

Lasiseinin rajattu tila onkin saanut kiitosta pienemmiltä asiakkailta. Heiltä on kuultu, että kirjastossa on nykyisin rauhallisempaa tehdä läksyjä.

Tilan muuttaminen suljetuksi on aiheuttanut pulmiakin. Osa asiakkaista on lasiseinien asennuksen jälkeen tulkinnut, että kirjasto ei ole ensinkään avoinna. Kirjastoon johtava lasiovi aukeaa ensisijaisesti kytkimellä. Kytkin on kirjastoon sisääntulon vasemmalla puolella olevassa betonipylväässä muutaman metrin päässä ovesta.

Se, että avauskytkin ei ole oven välittömässä läheisyydessä, on hämännyt joitakin asiakkaita luulemaan, että kirjasto on kiinni.

”Koska ovi ja seinät ovat lasia, kytkintä ei voitu asentaa niihin”, Heiskanen selventää.

NUOLIALAN kirjasto on avoinna maanantaista torstaihin kello 10-19 ja perjantaisin 10-16. Säännöllisiä tapahtumia Nuolialassa ovat muun muassa lukukoiratapaamiset. Ne ovat lukijoiden keskuudessa niin suosittuja, että nykyään lukukoirat ovat tavattavissa kaksi tuntia viikossa aiemman tunnin sijaan. Kuunteleville korville onkin tarvetta.

”Lukukoiria kaivattaisiin meille lisää”, Heiskanen toteaa.

Nuolialassa pidetään myös Kirjakahviloita parin kuukauden välein. Kahviloissa pääsee kahvin ja kastettavan äärellä keskustelemaan kirjoista ja kuuntelemaan henkilökunnan lukuvinkkejä erilaisista aiheista. Kahvilaan voi tulla ilman ennakkoilmoittautumista.

”Meillä on vakiokävijöitä, mutta enemmänkin osallistujia kahvilaan mahtuu mukaan.”

KIRJASTOVIRKAILIJA Jenni Heiskanen

Lauantaisin ja sunnuntaisin kirjastossa on omatoimiaika kello 7-17, jolloin tiloihin pääsee lukemaan lehtiä, hakemaan varauksia ja lainaamaan kirjoja, vaikka henkilökuntaa ei olekaan paikalla. Harkinnassa on omatoimiaikojen laajentaminen myös arki-iltoihin.

Omatoimiaikoihin kirjastoon tullessa pitää kirjautua kirjastokortilla ja nelinumeroisella PIN-koodilla sekä Nuoliala-keskuksen ulko-ovella että kirjaston ovella.

MUUTAMAN vuoden päästä Nuolialan kirjastoa odottaa taas uudet kuviot. Kaavailussa on muutto Kalliomäen alueelle.

”Jo vanhan kirjaston aikaan asiakkaat ovat olleet huolissaan, säilyykö Nuolialan kirjasto. Kyllä säilyy. Muutamme vaan paikasta toiseen.”

Heiskanen otaksuu Nuolialan koulun ottavan kirjaston tilat omaan käyttöön sitten, kun kirjasto siirtyy Kalliomäkeen.

Nuolialan kirjaston tapahtumia

Kirjakahvila: 9.10. klo 17.30–19.00, aiheena ’Historian havinaa: Historiallinen näkökulma kirjallisuudessa’
11.12. Klo 17.30–19.00, aiheena Palkittuja teoksia. Finlandia-palkintoehdokkaita sekä eri kirjallisuuspalkintojen voittajia

Lukukoirat ovat kirjastossa tiistaisin kello 17 – 19.

Satutunnit perjantaisin kello 10–10.30 Wivin talolla.