Pirkanmaan hyvinvointialue aikoo käynnistää yt-neuvottelut – vähennystarve enintään 500 henkilötyövuotta

Sopeutustoimilla tavoitellaan kaikkiaan 42 miljoonan euron kuluvähennyksiä jo vuonna 2024.

PIRKKALAN sosiaali- ja terveyspalveluja hoitava Pirkanmaan hyvinvointialue tavoittelee isoja säästöjä. Kuva Pirkkalan terveyskeskukselta. Kuva: Sanni Harmanen

PIRKANMAAN hyvinvointialueen eli Pirhan aluehallitukselle esitetään, että hyvinvointialueella käynnistetään talouden ja toiminnan sopeutustoimet. Niihin sisältyvät yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat koko henkilöstöä.

Hyvinvointialue tiedotti asiasta keskiviikkona.

Sopeutustoimien tavoitteena on vähentää hyvinvointialueen kuluja kaikkiaan 42 miljoona euroa jo vuonna 2024. Arvioitu henkilötyövuosien vähennys on enintään 500 henkilötyövuotta. Se vastaa noin 2,5 prosentin sopeutusta.

Irtisanomisten lisäksi edessä voi olla lomautuksia ja työsuhteiden uudelleenjärjestelyjä, jotka voivat johtaa työsuhteen ehtojen muutoksiin. Uudelleenjärjestelyjen tuomista muutoksista kieltäytyvä työntekijä voidaan mahdollisesti irtisanoa.

TALOUDEN sopeutustarve koskee Pirhan kaikkia toimintoja. Tarkastelun kohteena on oman toiminnan lisäksi myös erilaiset ulkoa hankitut palvelut mukaan lukien tytär- ja osakkuusyhteisöt. Yt-neuvotteluissa käsitellään myös Pirhan oman ja vuokratun työvoiman käytön uudelleenkohdentamista ja vähentämistä.

”Käymme henkilöstöjärjestöjen edustajien kanssa vähintään kuuden viikon ajan neuvotteluja eri vaihtoehdoista yhteisten toimenpiteiden löytämiseksi. Ymmärrämme, että asia herättää suurta huolta henkilöstön keskuudessa. Neuvottelujen tuloksesta päättää aikanaan aluehallitus”, sanoo yhteistoimintaneuvotteluja vetävä konsernipalvelujen johtaja Juhani Sand tiedotteessa.

Pirkanmaan hyvinvointialueen tuorein talousennuste vuodelle 2023 on 95 miljoonaa euroa alijäämäinen. Alijäämä tulee kattaa rahoituslain mukaan kolmen vuoden kuluessa.

Aluehallitus päättää yt-neuvottelujen käynnistämisestä maanantaina 11. syyskuuta.