Kun unetkin synkronoituvat – Pirkkalasta kotoisin oleva sarjakuvataiteilija julkaisi teoksen, joka kuvaa rakastumisen huumaa

UNETKIN synkronoituu on peittelemätön rakkaustarina, joka ei sorru teepussiviisauksiin.

Hanna Kukko tunnetaan Pirkkalassa paremmin nimellä Hanna Kivimäki. Hän on Killosta kotoisin oleva, nykyään Oulussa asuva sarjakuvataiteilija, joka on kuluneena kesänä julkaissut sarjakuvaromaanin Unetkin synkronoituu! Hän on syntynyt vuonna 1995.

Kukon teos on peittelemätön rakkaustarina, joka kertoo tekijän ja hänen miehensä Aapo Kukon rakastumisesta ja rakkauden syvenemisestä. Myös Aapo Kukko on tunnettu sarjakuvataiteilija.

Kukin taiteenlaji toimii omilla ehdoillaan. Oopperaa ei pidä verrata rockmusiikkiin, eikä sarjakuvaromaania tekstipohjaiseen romaaniin. Jos lukija haluaa syventyä rakkauden traagisuuteen ja sen loputtomaan ristiriitaisuuteen, kannattaa hakeutua Leo Tolstoin Anna Kareninan äärelle. Sarjakuvaromaanin ehdot ovat toisenlaiset.

Unetkin synkronoituu! -teoksen viehätys on juuri siinä, että se pysyy lajissaan. Se ei sorru teepussiviisauksien kaltaisiin elämänlatteuksiin. Se ei kuvaa nuorenparin riitoja saati, että se viittaisi pitkien aviovuosien tuomaan arkipäiväistymiseen. Rakastavien välinen jännite näkyy kirjassa vain siinä, miten eri tavoin he suhtautuvat uskontoon. Aapo on jonkinlainen aiheesta kiinnostunut agnostikko, Hanna taas sanoo viihtyvänsä kristillisyydessä. Riitaa ei tästäkään synny, vaan erilaiset sävyt hyväksytään puolin ja toisin.

Unetkin synkronoituu! keskittyy kuvaamaan rakastumisen huumaa. Tavallaan kirja on kuvaus höpsöydestä, mutta ilman sitä rakastumisen tunnetta tuskin voi kuvailla. Avioerodraamoista on kirjoitettu riittävän paljon. Tämän teoksen aihe on toisaalla. Siksi sille hymyilee myötätuntoisesti ja hyväntahtoisesti, kun sen on lukenut. Rehellisyys ja aitous puhuttelevat, ja tekijän rohkeus herättää kunnioitusta.