Pirkkala-seura retkeili harjujen ja järvien Jyväskylässä

PIRKKALASEURALAISET vierailivat Jyväskylä-matkallaan muun muassa Matti Nykäsen muistomerkillä.

PIRKKALA-SEURAN perinteisen kesäretken kohteena viime lauantaina oli tällä kertaa Keski-Suomen pääkaupunki, 145000 asukkaan Jyväskylä. 38 retkeläistä sai nauttia mukavasta ja leppoisan lämpimästä kesäsäästä.

Aloitimme Jyväskylään tutustumisemme teemalla ”Harjun ja järvien Jyväskylä”. Mainio oppaamme Katja valotti puolentoista tunnin kierroksellamme kaupungin historiaa ja nykypäivää. Meille valkeni, miksi harjumuodostelman ja Päijänteestä erottuneen Jyväsjärven väliin syntynyttä kaupunkia hyvällä syyllä kutsutaan koulu-, kulttuuri ja urheilukaupungiksi.

Seminaarinmäki ja yliopiston alueet tulivat tutuiksi, samoin meillekin tutun arkkitehti Wivi Lönnin työt. Pysähdyimme ryhmäkuvaan mäkilegenda Matti Nykäsen Höyhen-muistomerkille Hippoksen alueella.

Söimme maittavan lounaan Harjun vesitornin näköalaravintola Vesilinnassa. Upeimmat maisemat avautuivat, kun nousimme tornin huipulle, varsinaisen vesisäiliön päälle. Ainoa pohdintamme oli, miten bussi pääsee perille tornille. Totesimme, että onnistuu kesäkelillä, muttei talvella.

Bongasimme myös lähistöllä olevan Harjun stadionin, missä järjestetään vuoden 2024 Kalevan kisat.

SIIRRYIMME Jyväskylän uuteen Aalto2-museokeskukseen, jossa meitä perehdytettiin Alvar Aallon henkilöhistoriaan ja työhön arkkitehtina ja muotoilijana. Meille kerrottiin myös Alvarin rinnalla työskennelleistä aviopuolisoista Aino ja Elissa Aallosta. Aallon työskentelyn punaisena lankana oli arkkitehtuurin ja hyvän suunnittelun toimiminen ihmiselämän ja yhteiskunnan ongelmien ratkaisijana.

Poikkesimme paluumatkallamme Säynätsalossa, missä näimme ulkoa Alvar Aallon kuuluisan suunnittelutyön, Säynätsalon kunnantalon.

Jyväskylän viimeinen tutustumiskohteemme oli Toivolan 1800-luvun puutaloista muodostuva museopiha, jota meille esitteli muusikko, runoilija ja yrittäjä Olga Kolari Keski-Suomen kanteleen soivan tarinakierroksen muodossa. Kanteletta soitetaan tikulla sormien sijasta.

Päätimme ohjelmamme kahvila Valkoisen Puun lähtökahveihin pihan makasiinissa.

RETKEMME oli onnistunut, kun sääkin vielä suosi meitä. Luottokuvaajamme Pentti Oravasaaren otoksia
saamme katsella retkemme kertomuksessa, joka julkaistaan myöhemmin Pirkkala-seuran kotisivuilla.

Ehkäpä nähdään taas ensi kesänä.

Matti Pitkänen
matkanjohtaja