Mikko Alatalo ja Juice Leskinen tekivät suomalaisen rockin historiaa Härmälässä – tänä viikonloppuna Alatalo saapuu esiintymään Pirkkalaan

Myös Pirkkalalla on paikka Mikko Alatalon "sydäntä lähellä". Siellä syntyi joitakin vuosia sitten platinalukuihin yltänyt levytys.

MIKKO Alatalo vieraili usein Juice Leskisen luona Härmälässä sijainneessa opiskelija-asunnossa.

YLI 40 vuotta sitten Mikko Alatalo poseerasi levynkannessa yllään baseball-takki, jonka selkämykseen oli kirjailtu Pispala. Vuosikymmenet vierivät, mutta aina hyväntuulinen konkarimuusikko pitää yhä majaansa Pispalanharjulla. Siellä sijaitsee myös hänen työhuoneensa, jota ympäri hyörii myös makupalaa kärttävä Ringo-koira.

Pian puhe siirtyy vuosikymmenten taakse Härmälään, jolla on yllättävä paikka suomalaisen rockmusiikin historiassa.

Juice [Leskinen] asui Härmälässä toisena opiskeluvuonnaan eli 1972. Silloin alkoi vilkas yhteistyö, eikä meillä ollut vielä edes bändiä”, Alatalo kertoo.

Leskisen opiskelija-asunnosta muodostui paikka, jossa kaksikko teki kasettimankalla demonauhoituksia. Välillä äänitykset Härmälässä venyivät pikkutunneille.

”Yhtye muotoutui sen vuoden aikana. Teimme Juicen kanssa nauhoituksia, ja Juice asui silloin kahdestaan tyttökaverinsa kanssa. Muistan, kun yksi ilta äänitimme Juicen kanssa aika myöhään. Tyttökaveri alkoi jo hermostua, että eikö tuo Alatalo lähde ollenkaan pois ja hän pääse Juicen kanssa peiton alle”, Alatalo kertoo hymyillen.

Monet Härmälässä tapailluista kappaleista päätyivät seuraavan vuoden syksynä julkaistulle albumille Juice Leskinen & Coitus Int. Muun muassa Heinolassa jyrää ja Zeppeliini olivat sellaisia kappaleita, joiden Alatalo muistelee valmistuneen Leskisen Härmälä-kauden aikana.

Nuolialantien varrella sijainneet opiskelija-asunnot on sittemmin purettu. Myös Leskinen asui Härmälässä vain yhden talven ajan, mutta Alatalo muistelee silti aluetta lämmöllä.

”Härmälä oli tärkeä osa Tampereen opiskelijakulttuuria.”

MIKKO Alatalo esittelee innoissaan yhteiskuvaa Vain elämää -sarjan nauhoituksista. Ohjelman myötä hänet on löytänyt kokonaan uusi yleisö.

LESKISEN ja Alatalon aikanaan tähdittämä Coitus Int on jälleen ajankohtainen yhtye, sillä sen ensimmäisen albumin julkaisusta tulee kuluneeksi 50 vuotta. Kokoonpanolta julkaistiin kesällä yhdessä Hauli Bros. -yhtyeen kanssa äänitetty 50-vuotisjuhlalevy, ja syksyllä edessä on juhlakiertue. Alatalon mukaan yhtyeen historiaa juhlistetaan ”Juicea kunnioittaen”.

”Uskon, että hän katsoo pilven päältä hyvällä mielellä.”

Muutenkin maalaispojan askel vaikuttaa nyt kulkevan vahvassa myötätuulessa. Takana on 70-vuotisjuhlakiertue ja menestyksekäs osallistuminen suursuosittuun Vain elämää -tv-sarjaan.

”Tällainen flow lähti Vain elämää -ohjelmasta. En olisi ikinä uskonut, että se on niin iso juttu”, kokonaan uutta yleisöä ohjelman myötä saanut Alatalo hämmästelee.

Viime vuonna Alatalo palkittiin elämäntyöstään arvostetulla Iskelmä-Finlandia-palkinnolla.

”Onhan se ihmeellistä, että näiden kaikkien hiljaisten vuosien jälkeen on tullut kaikenlaisia huomionosoituksia.”

NUOLIALANTIEN varrella Härmälässä sijainneet opiskelijatalot on purettu. Nyt niiden tilalla on uusia kerrostaloja.

KOKENUT keikkakiertolainen Alatalo on kiertänyt esiintymässä jokaisessa Suomen kolkassa, eikä Pirkkala ole poikkeus. Alatalo on aikaisemmin keikkaillut Pirkkalassa muun muassa Haikan lavalla ”monta kertaa”. Kaksi vuotta sitten hän esiintyi yhdessä Jaakko Löytyn kanssa Pirkkalan kirkossa.

Nyt Alatalo keikkailee enimmäkseen konserttisalien kaltaisilla isommilla areenoilla, mutta pienimuotoisemmat Pirkkalan karnevaalit tekevät kuitenkin keikkapaikkojen joukossa poikkeuksen. Suupantorille esiintymään hänet houkutteli karnevaalien puuhamies Arto Järvinen, jonka kanssa Alatalolla oli jo aikaisempaa yhteistä historiaa.

”Pirkkala on siinä mielessä merkittävä paikka, että olemme tehneet siellä platinalevyn. Arto Järvinen oli meillä äänittäjänä”, Alatalo kertoo viitaten Mansesteri-yhtyeen kappaleeseen Tampere II. Pirkkalan vapaa-aikakeskuksella äänitetyssä kappaleessa Alatalo laulaa kertosäkeen.

ALATALO saapuu esiintymään Pirkkalan karnevaaleille yhdessä poikansa Kalle Alatalon kanssa. Aikaisemmin yleisöä Tammerkosken sillalla -ohjelmassakin laulattanut esiintyjä aikoo esittää sellaisia kappaleita, jotka aikuiset ja vähän nuoremmatkin tuntevat.

”Se on sellainen hittipotpuri – kappaleita, joita ihmiset voivat laulaa mukana.”

Vaikka perjantain esiintyminen on Alatalon soolokeikka, hän lupailee yleisölle myös mahdollisesti makupaloja Coitus Intin tuotannosta. Yhtä hieman tuoreempaa kappaletta toivovat kuitenkin niin lapset kuin aikuisetkin.

”Minulla oli eilen Turussa aikuisten keikka. Siellä pyydettiin loppuillasta, että laula Känkkäränkkä. Siellä nyt olleet ihmiset ovat olleet nuoria 1980-luvulla. He ovat Känkkäränkkä-yleisöä.”

Mikko Alatalo Pirkkalan karnevaaleilla perjantaina 18. elokuuta kello 21. Liput 20 euroa. Kaksipäiväisen tapahtuman muu ohjelma löytyy Pirkkalan karnevaalien verkkosivuilta.