Seurakunnalta: Mikä erottaa lähimmäisen läheisistä?

MARIKA KOPPANA, nuorisotyön kesätyöntekijä, Pirkkalan seurakunta

LÄHIMMÄINEN. Kuka se on? Alkukesästä havahduin miettimään todella sitä, ketkä ovat niitä meidän lähimmäisiämme.

Ensimmäisenä mieleen tulevat perhe ja ystävät, mutta ne ovat läheisiä. Mikä siis erottaa lähimmäisen läheisistä?

Raamatussa puhutaan lähimmäisistä. Jeesus on esittänyt käskyn, jonka ydin on tiivistetty muotoon: ”Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” (Matt. 22: 37–40) Tämä Rakkauden kaksoiskäsky esitetään Raamatussa Jumalan lain tiivistelmänä. Mutta keitä ne lähimmäiset ovat?

Lähimmäiset eivät ole pelkästään niitä ihmisiä, jotka ovat meille tärkeimpiä ja läheisimpiä, vaan kaikki ihmiset ovat toistensa lähimmäisiä. Myös sinua väärin kohdelleet ihmiset ovat lähimmäisiäsi. Vasta ymmärrettyäni, mitä lähimmäisellä tarkoitetaan, Rakkauden kaksoiskäskyn merkitys on auennut.

VAIKKA meitä kehotetaan rakastamaan lähimmäistä, ei sillä tarkoiteta tunnetta vaan oikeastaan tekoja toisen hyväksi.

Väärin tehnytkin kaipaa ja ansaitsee tulla kohdelluksi hyvin. Tätä on vaikea ymmärtää ja hyväksyä, mutta Jumala rakastaa meistä jokaista sellaisenaan kuin olemme. Hän ei tuomitse tekojamme tai sanojamme vaan olemme kaikki tasa-arvoisia Hänen silmissään. Me ihmiset emme ole myöskään oikeutettuja tuomitsemaan toisiamme, mutta joskus tämä tuppaa kuitenkin unohtumaan.

Jokainen meistä haluaa tulla huomatuksi ja kohdatuksi. Jos vain muistamme olla toistemme lähimmäisiä, jokainen saa osakseen kokea sen.