Pirkkalalaisnuorten Gardening Soil hioo metallisia sointujaan viikoittain vapaa-aikakeskuksella – yhtye esiintyy tänään perjantaina Suupantorilla Siili -tapahtumassa

Nuorilla yhtyeillä on myös mahdollisuus päästä levyttämään Pirkkalan vapaa-aikakeskuksella sijaitsevassa äänitysstudiossa.

GARDENING Soilin harjoituksissa olivat mukana rumpali Atro Heinonen, 16, (vas.), manageri ja roudari Tuomas Lampinen, 16, basisti Kaarlo Kallio, 16, ja laulaja-kitaristi Luukas Leppänen, 16.

MUHKEA bassonjytke täyttää pienen huoneen Pirkkalan vapaa-aikakeskuksen perimmäisessä nurkkauksessa. Pirkkalalaisyhtye Gardening Soilin harjoitukset ovat juuri käynnistyneet.

Keväällä yläasteen päättäneiden nuorukaisten muodostama kokoonpano on yksi tuoreista paikallisista yhtyeistä, jotka harjoittelevat nuorisotilan Nastan vieressä sijaitsevassa bänditilassa.

Pirkkalan kunnan nuorisokoordinaattorin Sanna Piispasen mukaan pirkkalalaisnuoret pääsevät musisoimaan vapaa-aikakeskuksella veloituksetta.

”Nuoret saavat varata bänditilan omaan käyttöönsä maksuttomasti. Sieltä löytyvät tavalliset soittovälineet, ja tilassa on myös äänentoistolaitteisto”, Piispanen kertoo.

Nuorisokoordinaattori näkee tärkeänä, että kunnalla on tarjolla nuorille matalan kynnyksen mahdollisuus aloittaa bänditoiminta. Nuoret yhtyeet pääsevät soittamaan tiloissa itsenäisesti, mutta tarvittaessa nuoriso-ohjaajakin voi tulla auttamaan.

Piispasen mukaan jossakin vaiheessa bänditila oli melko vähällä käytöllä, mutta nyt nuoret ovat löytäneet sen uudestaan.

”Olemme huomanneet, että nuoret ovat jälleen innostuneet soittamisesta. On satunnaisia kävijöitä, jotka tulevat kokeilemaan esimerkiksi rumpuja. Pari-kolme bändiä käy kuitenkin säännöllisesti.”

GARDENING Soil sai alkunsa yläasteen musiikkiluokassa. Kaarlo Kallio (vas.) soittaa yhtyeessä bassoa, ja kitaraa vinguttaa myös laulajana toimiva Luukas Leppänen.

ERÄS säännöllisesti harjoittelevista yhtyeistä on Gardening Soil, joka soittaa vapaa-aikakeskuksen bändikämpässä yleensä kerran viikossa kolme tuntia kerrallaan. Ilman tilaa yhtyettä ei olisi välttämättä ollenkaan olemassa tai ainakin sen toiminta olisi huomattavasti hankalampaa.

”Sitten pitäisi vuokrata kunnon bänditila, ja sinne pitäisi tuoda omat soittimet”, yhtyeen jäsenet miettivät.

Bänditilojen vuokrat eivät ole halpoja. Pelkästään pieni harjoitustila voi maksaa satoja euroja kuukaudessa.

Myös nuorisokoordinaattori Piispanen tiedostaa, että vanhempien soittoniekkojen tilanne ei ole yhtä hyvä kuin nuorilla.

”Tiedän, että bänditiloista on yleisesti Pirkanmaalla pulaa etenkin aikuisilla bändeillä. Meidän ajatuksemme on tukea nuorten harrastustoimintaa.”

Viime vuonna Turkkiradan teollisuusalueelle Pirkkalassa avattiin maksullisia bänditiloja tarjoava yritys. Avaamisen aikaan sen kuukausihinnat liikkuivat 200-460 euron välillä bändikämppää kohden.

PERJANTAINA 4. elokuuta Gardening Soil rokkaa Suupantorilla. Myöhemmin elokuussa yhtye esiintyy Pihlisrockissa.

VAPAA-AIKAKESKUKSEN bänditilasta nuoret eivät löydä juurikaan moittimista. Pitkän mietinnän jälkeen he kuitenkin toteavat pilke silmäkulmassa, että ilmastointi voisi olla parempi. Se on pieni moite paikassa, jossa on myös mahdollisuus päästä levyttämään.

Aivan bänditilan vierestä löytyy äänitysstudio, jossa on käynyt nuorisokoordinaattori Piispasen mukaan yhtyeitä ja koululuokkia kokeilemassa äänittämistä. Studion käytöstä peritään pieni maksu, mutta hinnat on kuitenkin pyritty pitämään maltillisina.

Myös Gardening Soil teki on hyödyntänyt Pirkkalan vapaa-aikakeskuksen äänitysstudiota.

”Teimme demosinglen, ja ihan lähiaikoina olisi tarkoitus äänittää täällä useamman biisin demo”, yhtyeen jäsenet kertovat.

Ensimmäisien demonsa äänittänyt Gardening Soil ei kuitenkaan tavoittele vielä Euroopan-valloitusta.

”Ensiksi Suomen festarit, koulut lävitse ja sitten voi miettiä Eurooppaa!”

Gardening Soil esiintyy perjantaina 4. elokuuta Suupantorilla osana Siili 12h -tapahtumaa.

Siili 12h. Liikkuva nuorisotila ajossa Pirkkalassa 12 tuntia pe 4.8. klo 12 alkaen. Pysähdyspaikoissa maksutonta ohjelmaa. Lisätietoa: www.insta­gram.com/pirkkalan_nuorisopalvelut. Gardening Soil -yhtyeen esitys alkaa Suupantorilla kello 18.