Kurikan koirapuiston kunto puhuttaa – näin puistoa kunnanpuutarhurin mukaan hoidetaan

Kunnanpuutarhuri Miia Terämän mukaan Kurikan koirapuistoa hoidetaan raivauksella ja siimauksella.

MIKA Paavola poikkesi Kiki- ja Karla-koirien kanssa Kurikan koirapuistoon ohikulkumatkalla.

USEAT Pirkkalaisen lukijat ovat viime aikoina kiinnittäneet huomiota Kurikan koirapuiston kuntoon. Erään kirjoittajan mukaan on ihme, jos koiransa löytää ”lepikon joukosta”. Toisen mielestä ”paikka pöhevöityy” ja ”rikkakasvit valtaavat alaa”. Jotkut ovat kuitenkin olleet sitä mieltä, että koira saattaa viihtyä kasvillisuuden keskellä hyvin.

Pirkkalaisen vieraillessa koirapuistossa alueen aitoja reunustavat hiekkapohjaiset kulkutiet olivat siistejä. Myös puiston sisäänkäynnin puoli oli varsin tasaista hietikkoa.

Etenkin taaempana puistossa oli kohtia, joihin oli jätetty varsin korkeaa kasvillisuutta. Polkujen ulkopuolella heinä oli päässyt kasvamaan melko pitkäksi. Nämä alueet vaikuttivat enemmän luonnontilaisilta kuin puiston etuosa.

Puistossa Karla- ja Kiki-koirien kanssa ulkoillut pirkkalalainen Mika Paavola kertoikin olevansa tyytyväinen Kurikan koirapuistoon.

”Mielestäni on parempi, että puistossa on vähän puskia. Monesti koirapuistot ovat kaljuja asfaltti- tai hiekkakenttiä. Tämä on paljon parempi koiralle”, Paavola pohtii.

KURIKAN koirapuiston kulkuväylät ovat siistejä, mutta puistoon on jätetty melko paljon pitkää kasvillisuutta.

KOIRAPUISTO on Pirkkalassa yhdyskuntatekniikan ja aluepalveluiden vastuulla. Kunnanpuutarhuri Miia Terämän mukaan alueella tehdään raivausta ja siimausta. Hän kuitenkin myöntää, että niittotöissä on ollut hiljattain hankaluuksia.

”Tänä vuonna heinä pääsi pitkäksi, kun niitossa meni niin pitkään. Meillä ei ollut tekijöitä siimaukseen”, Terämä kertoo.

Siimausta tehdään kunnanpuutarhurin mukaan esimerkiksi silloin, kun maitohorsma pääsee pitkäksi. Varsinaisia kitkentätoimenpiteitä koirapuistoon ei kuitenkaan kohdisteta, koska kyseessä on metsäinen alue.

Myös Terämä on samaa mieltä siitä, että koirien valvominen esimerkiksi korkean kasvillisuuden seassa saattaa olla haastavaa. Toisaalta hän huomauttaa, että alueen ei ole tarkoituskaan olla kasvillisuudesta vapaa alue.

”Koirapuisto on metsäiseen maastoon tehty. Sitä ei ole koskaan rakennettu, vaan metsästä on rajattu koirapuistoa varten alue. Myös opastetaulussa kerrotaan, että kyseessä on metsäinen koirapuisto.”

Terämän mukaan myös heinän kasvaminen pitkäksi saattaa kieliä myös koirapuiston vähäisestä käytöstä.

TÄLLÄ hetkellä Pirkkalassa on vain yksi koirapuisto. Kartoitusta uudesta koirapuistosta on tehty, mutta kunnanpuutarhuri Terämän mukaan sopivan paikan löytäminen on haastavaa.

”Taajama-alueella on vähän kolosia, jotka soveltuvat koirapuistolle. Puistolla olisi hyvä olla esimerkiksi jonkinlainen etäisyys naapuriin”, hän toteaa.

Toisaalta koirapuiston pitäisi olla myös helposti ihmisten saavutettavissa kulkureittien varrella.

”Kurikassakin ollaan siinä rajoilla, onko paikka riittävän kaukana naapureista. Koirista tulee esimerkiksi meteliä, ja siitä eivät kaikki tykkää.”