Pirkkalan lukion rehtori Marjukka Suihko valmentaa yleisurheilutähti Reetta Hursketta – ”En todellakaan ehdi harrastaa mitään veteraaniurheilua”

Suihko on toiminut aitajuoksija Hurskeen valmentajana jo 18 vuotta.

MARJUKKA Suihkon valmentama Reetta Hurske juoksi kesällä 2023 uuden naisten 100 metrin aitajuoksun Suomen ennätyksen.

AITAJUOKSIJA Reetta Hurske tavoittelee todennäköisesti neljän viikon kuluttua Budapestissa finaalipaikkaa MM-kisojen välierissä. Katsomossa tai tv-ruutujen ääressä suoritusta jännittävät sadat tuhannet suomalaiset, heidän joukossaan myös Hurskeen valmentaja Marjukka Suihko.

”Aloitin Reetan valmentajana vuonna 2005. Hänen kanssaan samanikäinen Vera-tyttäreni aloitti yleisurheilun Pyrinnössä vuotta aiemmin ja kun seuraavana vuonna tarvittiin lisää valmentajia minua kysyttiin mukaan nuorten ryhmän valmennukseen”, Suihko muistelee.

Kuopiosta kotoisin oleva Suihko, 52, harrasti nuorena itsekin yleisurheilua, lähinnä 800 metrin juoksua sekä moniotteluita. Yläasteella hänet valittiin kerran Kuopion parhaaksi tyttöurheilijaksi.

”Menin sitten urheilulukioon ja samalla luokalla oli myös Mika, jonka kanssa menin myöhemmin naimisiin. Tampereelle muutimme vuonna 1991 ja saimme kolme lasta. Ella syntyi 1992, Vera 1995 ja Felix 1998. Vuosina 2000–2003 opiskelin Tampereen yliopistossa ja vuonna 2005 sain viran Pirkkalassa matematiikan lehtorina lukiossa ja yläasteella”, Suihko selvittää.

PIRKKAHALLINA tunnetulla hallilla Sarankulmassa on ollut vuosikymmeniä merkittävä rooli Marjukka Suihkon elämässä.

MYÖHEMMIN Suihko nousi vararehtoriksi, vt. rehtoriksi sekä vuodesta 2017 lähtien rehtoriksi.

”Opettajia on nykyisin 18 ja lukiossa on 270 oppilasta. Matematiikkaa opetan rehtorin työn lisäksi 3–7 tuntia viikossa. Töiden jälkeen valmennan Reettaa sekä 800 metrin juoksija Jemina Forssia. Sen verran valmennus ja työ vie aikaa, etten todellakaan ehdi harrastaa mitään veteraaniurheilua. Hyvä kun lenkille ehtii joskus. Mika pelaa golfia ja on yrittänyt houkutella minuakin mukaan”, Suihko sanoo.

Puoliso on ollut Pyrinnön järjestämissä kisoissa kilpailunjohtajana. Lapset eivät enää ole mukana seuran toiminnassa.

”Kaikki asuvat Helsingissä. Myös Ella harrasti yleisurheilua Pyrinnössä. Felix pelasi jääkiekkoa ja jalkapalloa A-junioreihin saakka sekä myöhemmin jalkapalloa Ilves-Kissoissa Kakkosessa”, Suihko toteaa.

ALOITETTUAAN vuonna 1995 syntyneiden tyttöjen valmentamisen Suihko suoritti Suomessa valmentajatutkintoja sekä kursseja ulkomailla. Tunnetuimpia valmennettavia Hurskeen lisäksi ovat olleet Miia Sillman, Valtteri Toimela ja Joel Turkka.

”Ulkomailla olen käynyt vain arvokisoissa Reetan mukana, en muissa kilpailuissa. Usein olen ollut myös Suomen aitajuoksijoiden valmentajana arvokisoissa. Reetan valmennuksessa oli vuonna 2020 lyhyt tauko, kun syksyllä päätin lopettaa valmennuksen. Se päätös piti neljä kuukautta”, Suihko sanoo.

Suihkot asuvat yhä Tampereella.

”Muuttoa Pirkkalaan on joskus mietitty, kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa. Kunnalla on hyvä maine. Työnantajana kunta on ollut erinomainen”, Suihko korostaa.