Vapaa-aikakeskukseen on tekeillä yli 3000 neliön laajennus, joka parantaa muun muassa salibandyn pelaajien oloja – Tilapula ei silti kokonaan helpotu

Vapaa-aikapäällikkö Tero Saatsin mukaan seurojen jäsenmäärät kasvavat Pirkkalassa ja tilatarpeet sen myötä.

VAPAA-AIKAKESKUKSEN laajennuksen perustyöt ovat meneillään. Laajennuksen on määrä valmistua vuoden päästä, jonka jälkeen alkaa nykyisen vapaa-aikakeskuksen remontointi.

VAPAA-AIKAKESKUKSEN laajennusosan rakentaminen etenee aikataulussaan. Urheilutien tontilla kuntakeskuksessa on paraikaa käynnissä perustustyöt ja alapohjan ontelolaatta-asennus. Osa pilareista on myös jo asennettu paikoilleen, kertoo urakoitsija Laptin projektipäällikkö Juulia Haapamäki.

”Tulossa on vielä kesän aikana rungon asennus loppuun asti ja syksyllä seinäelementtien asennus sekä vesikattotyöt. Talvea vasten aloitetaan sisätyöt ja tehdään talotekniikka-asennukset. Ensi kesälle jää viimeistely- ja pihatyöt.”

Laajennuksen maanrakennustyöt alkoivat viime keväänä ja varsinainen rakentaminen aloitettiin rakennusluvan saavuttua toukokuussa.

UUTEEN laajennusosaan tulee monenlaisia toimintoja. Siihen rakennetaan muun muassa täyden salibandykentän mukaan mitoitettu liikuntasali aputiloineen. Saliin tulee massalattia. Haapamäki tarkentaa kyseessä olevan yhdistelmäjoustavan urheilulattia, joka soveltuu useille liikuntalajeille ja myös salibandylle.

Vuonna 1999 rakennetun vapaa-aikakeskuksen salissa salibandya on pelattu tähän mennessä parkettilattialle levitettävien mattojen päällä niissä mittelöissä, jotka mattoa vaativat. Vapaa-aikapäällikkö Tero Saatsi sanoo peliolosuhteiden paranevan laajennuksen myötä.

”Lattia on valmiina jatkossa. Alustalla voi pelata monenlaisia lajeja.”

Uuden salin vapaa korkeus on yhdeksän metriä ja sali on jaettavissa kolmeen lohkoon ääntä eristävillä jakoverhoilla. Salin yhteydessä on 300-paikkainen katsomo, johon pääsee laajennuksen toisesta kerroksesta.

”Toisessa kerroksessa sijaitsevaan pienempään liikuntatilaan tulee muun muassa kuntoilutila vapailla painoilla”, Haapamäki mainitsee.

PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ Juulia Haapamäki kertoo, että vapaa-aikakeskuksen laajennusosaan tulee monenlaisia toimintoja. Kuva: Lapti Oy

TOISEN kerroksen liikuntatilaan tulee painonnostohäkki. Laajennusosaan rakennetaan myös juoksusuora ja neuvottelutiloja. Uuteen osaan tulee varastotiloja seurojen käyttöön.

Laajennusosaan on tulossa myös omatoimikäyttötiloja.

”Ensi syksynä tarkentuu, mitkä ne tilat ovat”, Saatsi sanoo.

Nykyisessä vapaa-aikakeskuksessa vain kuntosali on omatoimikäytössä.

Kahvila ja asiakaspalvelu jäävät vaparin nykyisiin tiloihin.

VAPAA-AIKAKESKUKSEN laajennusta tehdään siksi, että rakenteilla olevaan Pirkkala-kampukseen ei tule varsinaisia liikuntatiloja koululaisille. Keskuksen nykyiset tilat ovat käyneet ahtaiksi ja niillä on käyttöä aamusta iltamyöhään.

”Joka vuosi on ollut tilanne, että vuorohakijoita on enemmän kuin vuoroja voidaan tarjota. Tyhjää ei käytännössä ole ollenkaan”, Saatsi taustoittaa.

Koululaiset ovat suurin käyttäjäryhmä jatkossakin. Kunnan liikuntapalvelut järjestää toimintaa keskuksessa, samoin myös Pirkan opisto.

Keskuksen käyttäjiin lukeutuvat myös paikalliset seurat, joista moni joutuu ottamaan lisää vuoroja muualta kuin vapaa-aikakeskuksesta, kunnan muista liikuntasaleista tai muista kunnista.

”Hakemuksia tulee myös muilta kuin pirkkalalaisseuroilta ja niille hyvin harvoin voidaan tarjota vuoroja vapaa-aikakeskukselta tai kunnan muistakaan liikuntasaleista”, Saatsi sanoo.

Joka vuosi on ollut tilanne, että vuorohakijoita on enemmän kuin vuoroja voidaan tarjota.

Tero Saatsi

KÄYTTÄJIÄ vapaa-aikakeskuksella riittää myös jatkossa, sillä Saatsin mukaan seurojen jäsenmäärät kasvavat ja tilatarpeet sen myötä. Laajennuksen valmistuttua tilapula helpottaa, mutta Saatsi ei usko, että kokonaan ongelma tälläkään investoinnilla korjaantuu, vaikka pyrkimys on saada kaikille hakijoille vuoroja.

”Silloin pyritään tarjoamaan vuoroja muista kuin vapaa-aikakeskuksen tiloista. Siltikin moni vuoro jää saamatta, koska hakemuksia on enemmän kuin jaettavia aikoja ja tiloja.”

LAAJENNUSOSAN koko on 3 160 bruttoneliömetriä ja sen kustannusarvio 7,5 miljoonaa euroa. Laajennuksen on määrä valmistua ensi vuoden kesällä. Nykyisen vapaa-aikakeskuksen remontointi alkaa sitten kun laajennus valmistuu.