Miksi oluita kehitetään innolla mutta siidereitä ei, ihmetteli pirkkalalaislähtöinen Antti Laukkanen – Nyt hän omistaa osan ranskalaisesta siiderimerkistä, jota myydään ympäri maailmaa: ”Itselläni oli vahva usko siitä, että tästä tykätään”

Loukonlahdessa varttunut Laukkanen halusi vastavoiman isojen firmojen teollisille siidereille.

LOUKONLAHDESSA varttunut Antti Laukkanen on asunut ja työskennellyt useissa maissa. Galipette-siiderin juuret ovat Luoteis-Ranskassa. Pirkkalassa vieraillut Laukkanen halusi tulla kuvatuksi Haikan grillillä, jonka yrittäjän Pasi Petriläisen kanssa hän ystävystyi 13-vuotiaana Naistenmatkan yläasteella.

KUKAPA olisi voinut välttyä artesaanioluiden buumilta? Pienpanimoiden trendikkäiden erikoisoluiden voittokulku on näkynyt 2000-luvulla esimerkiksi kauppojen ja ravintoloiden valikoimissa sekä alalle omistetuissa tapahtumissa.

Vaan kuka on kuullut käsityöläissiidereistä? Varmasti moni, mutta takuulla harvempi kuin vastaavista oluista.

Pirkkalasta lähtöisin oleva Antti Laukkanen havahtui vuosia sitten siihen, että siiderimaailmassa ei ollut tapahtunut samanlaista innovaatioiden ja laadun esiinmarssia kuin olutpuolella.

”Kaikki, mitä siiderikentällä silloin tarjottiin, oli tosi teollista ja kemiallista. Kaupan siiderit valmistetaan pääasiassa jäädytetystä omenamurskasta, johon pitää sulattamisen jälkeen sokeria ja väriaineita. Prosessissa omenan aito tuoksu ja väri katoavat. Samaan aikaan olutpuolella käsityöläisoluet haastoivat isoja panimoita laadullaan ja intohimollaan”, Laukkanen sanoo.

Siideri on pienempi kategoria, mutta siinä on paljon potentiaalia.

Antti Laukkanen

LOUKONLAHDESSA varttuneella ja Tampereen yliopistossa kauppatieteitä opiskelleella Laukkasella oli kokemusta alkoholijuomien markkinoista, sillä hän oli työskennellyt Absolut Vodkan globaalissa bränditiimissä Tukholmassa.

Luoteis-Ranskassa lomaillessaan hän oli päässyt maistamaan paikallista siideriomenoista tehtyä siideriä. Siinä oli Laukkasen mielestä kaikki kohdillaan.

Kahden ystävänsä, suomalaisen Ilkka Soinin ja ruotsalaisen Michael Nordblomin kanssa Laukkanen alkoi suunnitella uutta, kunnianhimoista siiderimerkkiä.

”Itselläni oli visio ja vahva usko siitä, että tästä tykätään ja tällainen vielä puuttuu markkinoilta”, Laukkanen kertoo.

NYT, seitsemän vuotta myöhemmin, helsinkiläinen Laukkanen on yksi Galipette-siiderimerkin omistajista. Siideri valmistetaan Ranskassa paikallisen omenaosuuskunnan omenoiden mehusta ilman lisättyä sokeria, väriaineita tai makeutusaineita.

Pienikaulaisiin lasipulloihin pakatut juomat ovat saaneet hyvän vastaanoton. Galipetten siidereitä myydään Laukkasen mukaan yli 20 maassa, joista kaukaisimpia ovat Yhdysvallat ja Kiina. Viimeisimpänä ilahduttavana aluevaltauksena Laukkanen mainitsee brittipubit, joihin Galipettea on hyväksytty kuppiloiden paraatipaikalle eli hanoihin.

Galipettea, jonka nimi tarkoittaa suomeksi kuperkeikkaa, löytyy joidenkin kauppojen hyllyistä myös Pirkkalassa. Miltä Laukkasesta tuntuu nähdä ”omia” juomia synnyinpaikkakunnan kauppojen hyllyssä?

”Tosi upealta. Siinä näkee konkreettisesti oman työn tuloksen.”

GALIPETTE-siidereitä on tätä nykyä viittä erilaista.

GALIPETTE valmistaa tällä hetkellä viittä eri siideriä, jotka kaikki on valmistettu ”100-prosenttisen puhtaasta siideriomenamehusta”, kertoo Laukkanen. Valikoima on siis huomattavasti pienempi kuin suurilla juomayhtiöillä, jotka voivat tuoda kauppoihin uusia makuja joka kesä.

Laukkanen korostaa, että yritys ei halua lähteä tarjonnan määrässä kilpasille isojen firmojen kanssa. Mieluummin Galipette tekee vähemmän mutta parempaa. Laukkanen puhuu Galipetten siidereistä ”aitoina siidereinä” erotuksena teollisemmille tuotteille.

”Olemme nyt niiden maiden markkinoilla, joilla haluammekin olla. Seuraavaksi keskitymme jakelun syventämiseen ravintolapuolella avainmarkkinoilla.”

SIIDERIÄ Laukkanen kuvailee oluen pikkuveljeksi tai -siskoksi.

”Se on pienempi kategoria, mutta siinä on paljon potentiaalia. Sitä voi nauttia samoissa tilanteissa kuin oluttakin, mutta se on hyvä vaihtoehto, jos oluen kitkeryys ei puhuttele.”

Itse Laukkanen nauttii siideristä varsinkin ruoan kanssa.

”Esimerkiksi aasialaisen ruoan kanssa se toimii tosi hyvin. Itse tykkään juoda sitä esimerkiksi kasvis- ja merenelävärisoton kanssa. Myös juustojen kanssa se sopii hyvin yhteen, ja tietysti ranskalaisittain apérona.”

Antti Laukkanen

YKSI Galipette-siideriyrityksen kolmesta perustajasta ja omistajasta.
SYNTYNYT Pirkkalassa 1978. Varttui Loukonlahdessa.
KAUPPATIETEIDEN maisteri Tampereen yliopistosta.
ASUU Helsingissä avovaimon, 6-vuotiaan tyttären ja 8-kuisen pojan kanssa.
VAPAA-AJALLA viettää aikaa lasten kanssa, lenkkeilee ja ulkoilee sekä mökkeilee vanhempiensa mökillä Ikaalisissa.