Näin laskeutuu Jas Gripen Pirkkalaan – hävittäjiä ehtii bongata Tampereen taivaalla vielä perjantaihin

RUOTSIN Jas 39 Gripen -hävittäjä laskeutuu Pirkkalan lentokentälle meneillään olevassa kansainvälisessä Arctic Challenge -harjoituksessa. Noin 30 Pirkkalassa olevaa hävittäjää lentävät Suomen ja Ruotsin taivaalla vielä perjantaihin asti. Kuva: Matti Hannula

HÄVITTÄJIEN jylinää riittää Pirkkalan ja Tampereen taivaalla vielä perjantaihin.

Satakunnan lennosto ja Pirkkalan lentokenttä ovat siihen saakka noin 30 hävittäjäkoneen tukikohtana kansainvälisessä Arctic Challenge Exercise -lentotoimintaharjoituksessa.

ACE-harjoitukseen osallistuu kaikkiaan 140 hävittäjää ja kymmenen muuta konetta 14 eri maasta. Ne käyttävät neljää eri tukikohtaa Pohjoismaissa: Ruotsin Luulajaa, Norjan Örlantia ja Suomessa Rovaniemeä ja Pirkkalaa.

Keskiviikkona Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen isännöi osallistuja- ja kumppanimaiden sotilasjohtoa Satakunnan lennostossa. Vierailun aikana keskusteltiin harjoituksen läpiviennistä, kehittämisestä ja yhteistyöstä.

AAMUPÄIVÄN harjoituksissa Yhdysvaltain F-15 Strike Eaglet, Ruotsin Jas Gripenit ja Hornetit harjoittelevat Suomen ilmatilassa Tampereen ja Pohjanmaan välisellä alueella.

Iltapäivällä lennot suuntautuvat Pirkkalasta Ruotsiin, missä kaikkien tukikohtien koneet harjoittelevat yhdessä ja ilmassa on yli sata konetta samaan aikaan.

Pirkkalasta sinne lentää myös Kanadan ilmavoimien tankkauskone. Hävittäjiä saattaa olla tankkaamassa ilmassa samaan aikaan jopa kahdeksan tankkerikonetta. Näin mahdollistetaan pitkät yhtenäiset lentoajat.

YHDYSVALTAIN F-15 Strike Eagle ja Suomen Hornet F/A-18 Hornet kansainvälisessä ACE-harjoituksessa Pirkkalan taivaalla. Kuva: Antti Jokinen

ACE-harjoitus alkoi 29. toukokuuta ja on näkynyt Tampereen alueella, vaikka varsinaiset harjoitusalueet ovat kauempana.

Yhdysvaltain F-15 Strike Eagle -koneet on nähty ylilennoilla niin Pirkkalassa, Tampereella kuin Puolustusvoimain lippujuhlapäivän paraatissa Jyväskylässä muiden kumppanimaiden hävittäjien seurassa.

Juuri Natoon liittyneessä Suomessa, Venäjän hyökättyä Ukrainaan, harjoitus ja kansainvälisten hävittäjien läsnäolo on saanut suurta symboliarvoa.