Epävarmat ajat iskivät omakotitalojen tekijöihin, Pirkkala myöntänyt lykkäyksiä Lepomoisiosta tontin saaneille – jos sait tontin tänä vuonna, saatat ehtiä vielä perumaan koko vuokrauksen

Suuri onni tonttiarvonnassa on tuonut joillekin rakentajille harmaita hiuksia.

MONI kunnan omakotitontin Lepomoisiosta saanut on hakenut lykkäystä rakentamisen aloittamiselle. Tontin vuokrauksesta on mahdollista myös luopua, mikäli vuokrasopimusta ei ole allekirjoitettu. Tänä vuonna arvottujen tonttien osalta sopimusten määräpäivä on 31. toukokuuta.

EPÄSUOSIOLLISET rakentamisnäkymät ja asuntomarkkinat näkyvät nyt joidenkin pirkkalalaisten pientalorakentajien arjessa. Kunnanhallitus myönsi maanantaina lykkäystä rakentamisen aloitukseen kahdelle Lepomoision alueelta vuonna 2022 tontin saaneelle vuokraajalle.

Syynä lykkäysanomuksille kerrottiin muun muassa kohonneet rakennuskustannukset ja epävarma maailmantilanne. Lykkäykselle oli asiasta kunnanhallitukselle lausunnon antaneen maanmittausinsinööri Juha-Matti Asikaisen mukaan perusteita.

Pirkkalan kunnan myydessä tai vuokratessa tontin sopimuksessa on pykälä, jossa mainitaan, milloin rakentaminen on viimeistään aloitettava tontilla.

Lepomoision Vasamatien ja Purotien tonteilla rakentamisen aloituksen määräaika oli 31.5. 2023, eli noin vuosi vuokrasopimuksen allekirjoituksesta.

KUNNANHALLITUS myönsi molemmille lykkäystä vain kuluvan vuoden loppuun asti. Toinen vuokralaisista oli toivonut lykkäystä vuoden 2024 kesäkuuhun asti, joten kunta oli päätöksissään varsin tiukka.

Kuuden kuukauden pituisen lykkäyksen taustalla on alueella toimivien rakentajien tasavertainen kohtelu. Vastaavia lykkäyspäätöksiä on kuluneen vuoden aikana jouduttu tekemään muitakin samalla alueella.

Nyt lykkäyksen saaneet saivat tonttinsa vuonna 2022.

MYÖS tämän vuoden alussa Lepomoisiosta jaettiin tontteja, ja vuokratontin sai 17 kaikkiaan 348 hakijasta. Niiden osalta tontin vastaanottaminen on mahdollista perua, mikäli vuokrasopimusta ei ole vielä allekirjoitettu. Tällöin jo maksettu 950 euron varausmaksu jää kunnalle.

Päätöksillä on kiire. Tämän vuoden tonttijaossa saaneiden on allekirjoitettava tontin vuokrasopimus viimeistään 31. toukokuuta.

Jos varausmaksua ei ole maksettu eräpäivään mennessä, vuokraus raukeaa automaattisesti.