Yli 30 hävittäjää lentää nyt ACE-harjoituksessa Pirkkalan ja Tampereen taivaalla – ilmavoimien komentaja kertoi, mikä rooli Satakunnan lennostolla ja Pirkkalalla on F-35 -aikakaudella

"Aikamoinen lipunnosto tässä maailmantilanteessa. Kun 150 hävittäjää on ilmassa Pohjoismaissa, niin kyllähän se näkyy ja kuuluu."

YHDYSVALTAIN F-15 Strike Eagle -hävittäjä keräsi median huomion Satakunnan lennostossa Pirkkalassa keskiviikkoaamuna. Pirkkalan tukikohdassa on 9. kesäkuuta asti kestävän Arctic Challenge -lentoharjoituksen aikana noin 30 hävittäjää Ruotsin, Suomen ja Yhdysvaltain ilmavoimista.

SATAKUNNAN lennosto Pirkkalassa on nyt noin 30 hävittäjäkoneen tukikohta kansainvälisessä ACE-lentotoimintaharjoituksessa.

Harjoituksessa on mukana peräti 140 hävittäjää ja kymmenen muuta konetta 14 eri maasta. Ne käyttävät neljää tukikohtaa: Ruotsiin Luulajaa, Norjan Örlantia ja Suomessa Rovaniemeä ja Pirkkalaa.

Aamupäivisin Yhdysvaltain F-15 Strike Eaglet, Ruotsin Jas Gripenit ja kotoiset Hornetit lähtevät pieninä parvina kotimaan taivaalle. Pirkkalassa lentää myös Kanadan ilmavoimien tankkauskone.

”Iltapäivän suurissa lähdöissä Pirkkalasta suunnataan Ruotsin ilmatilaan, missä on samaan aikaan ilmassa yli sata konetta”, Satakunnan lennoston komentaja, eversti Mika Kulkas kertoi keskiviikkona Pirkkalassa pidetyssä mediatilaisuudessa.

PÄÄSKY otti lentotaidoissa mittaa F-15 Strike Eagle-, Hornet- ja Jas Gripen-hävittäjistä Pirkkalan taivaalla.

”Aivan Pirkkalan päällä ei harjoitella. Kotimaan harjoitusalueet ovat Porin edustalla merellä ja Tampereelta Pohjanmaalle ulottuvalla harjoitusalueella. Pirkkalassa toiminta näkyy vain nousuina ja laskuina.”

Harjoituksen keskiössä on Kulkkaan mukaan 4. ja 5. sukupolven hävittäjien yhteistoiminta sekä toimintatavat ja taktiikat pohjoisella alueella eri maiden yhteistyönä.

PIRKKALASSA konehallien eteen oli tuotu esille kolme Pirkkalaan tukeutuvaa konetyyppiä: ruotsalainen Jas Gripen näytti pieneltä Hornetin, ja varsinkin Yhdysvaltain suuren rynnäkköhävittäjän F-15 Strike Eaglen rinnalla.

Samaan aikaan sotilaskoneita nousi ilmaan ja jylisi taivaalla enemmän kuin Pirkkalassa on koskaan nähty.

Pirkkalassa toimivan Ilmataistelukeskuksen johtaja, everstiluutnantti Juuso Ilkka kertoi, että suurilla konemäärillä voidaan toteuttaa monimutkaisia ja haastavia operaatioita.

”Tämä on myös aikamoinen lipunnosto tässä maailmantilanteessa. Kun 150 hävittäjää on ilmassa Pohjoismaissa, niin kyllähän se näkyy ja kuuluu”, Ilkka totesi tarkoittaen viestiä idän suuntaan.

GALLERIASTA alla voit klikata suuremmaksi kuvia Arctic Challenge -harjoituksesta Pirkkalasta.

ILMAVOIMIEN komentaja, kenraali Juha-Pekka Keränen näki Suomen ilmapuolustuksessa tehdyn oikeansuuntaisia valintoja.

”Paljon on tapahtunut sitten F-35 -hankintapäätöksen. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja Suomi on liittynyt Natoon.”

”Pohjoismaiden kesken allekirjoitimme aiejulistuksen, jonka mukaan pyrimme käyttämään 250 hävittäjää käsittävää ilmavoimaamme yhdessä yhtenäistämällä johtamisjärjestelmän, jakamalla tutkatiedot ja perustamalla virtuaalisen ilmaoperaatiokeskuksen Norjan, Ruotsin ja Tanskan kanssa”, Keränen kertoi.

Suomen integroitu ilmapuolustus on monikerroksinen yhdistelmä olkapäältä ammuttavista Stinger-ohjuksista hävittäjiin, muihin torjuntakeinoihin ja pian myös korkealle yltäviin ohjuksiin.

”Ukrainan kokemukset kertovat meille, että Suomeen hankitut NASAMS-ilmatorjuntajärjestelmät ovat tehokkaita, mikä on hyvä juttu.”

”Suomi on tehnyt päätöksen korkealle ulottuvan israelilaisen David´s Sling -järjestelmän hankinnasta. Israel korvasi sillä Patriot-järjestelmän, mikä kertoo paljon suorituskyvystä”, Keränen totesi.

F-35 hävittäjistä ensimmäiset saapuvat Rovaniemelle 2026 ja loput 2028 Rissalaan. Täysi operaatiovalmius 64 huippuhävittäjällä on 2030. Koneita tulee pieni määrä myös Pirkkalaan.

”Ensin meillä on tärkeää saada koulutus käyntiin Rovaniemellä. Satakunnan lennoston ilmataistelukeskuksen rooli on tutkimus ja kehittäminen ja täältä lähtee varmaan henkilökuntaa ensin sinne Rovaniemelle.”

”Toisessa vaiheessa koneita tulee myös tänne Pirkkalaan. Täällä tulee sijaitsemaan koko ajan noin neljä lentävää F-35:sta”, Keränen kertoi.

YHDYSVALTAIN ilmavoimien kapteeni Lacie Hester on ollut ACE-harjoituksen myötä Pirkkalassa ja Tampereella jo yli viikon. Harjoitusjärjestelyt Pirkkalassa olivat tehneet häneen vaikutuksen. Jääkiekon MM-kisoissakin hän oli ehtinyt käydä.

F-15-LAIVUEEN mukana Pirkkalaan tullut Yhdysvaltain ilmavoimien kapteeni Lacie Hester ylisti vuolaasti harjoitusta isännöiviä Suomen ilmavoimia ja Pirkkalaa.

”On ollut innostavaa on tulla tänne harjoittelemaan puolustusta pohjoisella alueella. Suomen ilmavoimat on Yhdysvalloissa hyvässä maineessa”, Hester totesi kehuen toimivia johtamisjärjestelmiä.

Hän kertoi, että myös vapaa-ajalla Tampere oli näyttänyt parhaita puoliaan. Englannissa Lakenheathin tukikohdassa palveleva Hester oli ehtinyt katsomaan jopa jääkiekon MM-kisoja.