Tällainen ”Nuolialan uusi asumalähiö” Loukonlahti oli ennen – Juuri hyväksytty 1300 asukkaan kaava tekee kuvista entistä nostalgisempia

Saiko Loukonlahti nimensä vahingossa markkinamiesten työhuoneessa? Olisiko joku muu nimi ollut parempi?

LOUKON Pub vuonna 1970. Pihalla ihaillaan sen ajan Solifer- ja Tunturi-mopoja. Rivitalot Kreetantien varteen ovat lähteneet rakentumaan. Nyt yli 50 vuoden kuluttua niiden ja Pyhäjärven väliseen peltomaisemaan on tulossa lisäasutusta.

”PIRKKALAN kasvot muuttuvat. Nuolialaan uusi asumalähiö. Koko yleiskaava tarkistetaan”, uutisoi Pirkkalainen 13. kesäkuuta vuonna 1964. Kuvatekstissä todetaan, että näkymät Pyhäjärvelle ovat viehättävät.

Lähiölle ei oltu keksitty vielä nimeä. Sen aika olisi myöhemmin.

”Parhaillaan on suunnitteilla Nuolialan asumalähiön rakentaminen luonnonkauniille paikalle Pyhäjärven välittömään läheisyyteen. Lähiön keskustasta sekä läntiseltä ja pohjoiselta alueelta on tamperelainen Nopan Rakennusliike Oy ostanut maa-alueen ns. aluerakentamista varten”, Pirkkalainen kertoi.

Keskustaan luvattiin rakentaa ”myös yleisiä rakennuksia siellä jo olevien kansakoulun ja seurakuntakodin lisäksi”.

Killon alue miellettiin alueen toiseksi osaksi. ”Nuolialan lähiön eteläisen osan muodostaa aikaisemmin rakennettu Killon omakotialue”, kertoi uutinen.

Koko asumalähiön asukasluvuksi arvioitiin noin 1500-1800 asukasta.

Vuonna 1966 Pirkkalainen tiesi jo kertoa, että ensimmäiset asukkaat muuttaisivat ”Loukonlahteen” vuonna 1969.

Tien viereen oli ilmestynyt syksyllä uusi nimikyltti, joka pisti silmään. ”Useat Pirkkalan maantietä Nuolialan koulun ohi kulkeneet ovat myöhäissyksyllä saaneet aiheen aprikoida ”Loukonlahti”-nimen tarkoitusta”, Pirkkalaisessa kirjoitettiin.

Nimi oli kirjoitettu lehdessä lainausmerkkeihin, sillä sitä ei oltu vielä vahvistettu. Lehti epäili, että Loukonlahdesta tuskin tulee alueen lopullinen nimi.

ALLA olevasta kuvagalleriasta voi klikata suuremmaksi vanhoja valokuvia ja Loukonlahden perustamisesta kertovia Pirkkalaisen uutisia.

”Kysymyksessä on Nuolialan asumalähiön keskustan aluerakentamista ja markkinointia varten käyttöön otettu nimitys, joka tuskin tulee koko alueen nimeksi, mutta jonkin suppeamman osa-alueen kylläkin”, uutisessa arveltiin.

Rivien välistä saattoi lukea, että Pirkkalan kunnassa jotain muuta nimeä pidettiin parempana kuin Noppa-yhtiön Loukonlahtea. Mutta niin vain markkinamiesten keksimästä nimestä tuli lopullinen.

Vilkaisu vanhoihin karttoihin ei anna viitteitä paljon kummoisimmista nimikandidaateista. Olisiko Loukonlahti voinut saada nimekseen esimerkiksi Nuoliala, Killonranta, Kirkkoveräjä tai Kreetanmutka?

LOUKONLAHDEN vanha ydin rakentui nopeasti, kuten tämän jutun yhteydessä olevan gallerian uutiset ennakoivat. Alueen liiketalon pihassa ihailtiin mopedeja 1970 ja samaan aikaan jo Kreetantien rivitalot nousivat hyvää vauhtia.

Niiden ja Pyhäjärven välinen peltomaisema on säilynyt rakentamatta tähän päivään eli 50 vuotta.

Viime viikolla Pirkkalan valtuusto hyväksyi Loukonlahteen asemakaavan, joka tuo vanhan Loukonlahden ja Pyhäjärven väliin nykyisille pelloille pientaloasuntoja 1300 ihmiselle. Lisäksi alueelle voi rakentaa kaavan perusteella urheilukenttiä ja -halleja.

”Pirkkalan kasvot muuttuvat”, olisi käypä otsikko tämän päivän Pirkkalaankin.