Ilveksestä erotettu valmentaja Jouko Myrrä miettii jatkoa ja muistelee yleisurheiluvuosiaan Pirkkalassa – yllättävä yhteys MM-kisojen itävaltalaiseen huippulupaukseen

Pitkän jääkiekkouran pelaajana ja valmentajana elänyt Myrrä, 54, muistaa yhä yleisurheilu-uransa kohokohtia Pirkoissa

JÄÄKIEKON parissa pitkän uran tehnyt Jouko Myrrä oli 1980-luvulla aktiivi yleisurheilija Pirkkalan Pirkoissa ja Haikan kentällä. Hän muistaa olleensa Oulussa pidetyissä nuorten SM-kisoissa 16-vuotiaana samassa kuulantyönnön karsintaryhmässä kuin urallaan 22.09 työntänyt Mika Halvari.

JOUKO Myrrällä on ollut viime kuukausina aikaa muistella vaikka nuoruuden kokemuksiaan Pirkkalassa Haikan kentällä. Hyvä nurmikenttä on tällä hetkellä käyttökiellossa.

”Urheilin Pirkoissa noin 16-vuotiaaksi saakka. Lajejani olivat 100 metrin juoksu, kuulantyöntö ja kiekonheitto. Muistan ainakin 100 metrillä voittaneeni piirinmestaruuksia nuorten sarjoissa”, Myrrä muisteli viime viikolla Haikan kentällä.

Nurmikentän eteläpuolella oleva beach volley -kenttä toi sekin muistoja mieleen 1990-luvulta.

”Asuessani Turun seudulla pelasin paljon kesäisin rantalentistä”, sanoi vuosina 1992-97 Turun Tovereissa pelannut Myrrä.

Myrrä ei ole koskaan asunut Pirkkalassa, lapsuus ja vuodesta 2008 lähtien myös aikuisuus on vietetty Järvensivun kaupunginosassa.

”Joku voisi ajatella, että eikö minun olisi ollut viisaampaa harrastaa yleisurheilua parin kilometrin päässä olevalla Ratinan stadionilla kuin kymmenen kilometrin päässä Pirkkalassa Haikassa. Sattui vain olemaan niin, että jääkiekko- ja jalkapallokavereissa oli paljon Pirkkalassa asuneita ja he värväsivät minutkin Pirkkoihin”, Myrrä selvittää.

Myrrän ollessa 10-16-vuotias eivät vanhemmat kuljettaneet lapsiaan treeneihin autolla niin paljon kuin nykyään valitettavan usein on tapa.

JOUKO Myrrän erottaminen Ilveksen SM-liigajoukkueen valmentajapestistä kohahdutti viime lokakuussa. Hän kertoo, että valmennustyöt kiinnostavat yhä.

”Polkupyörällä ajettiin. Se tapa on säilynyt näihin päiviin, kuljin esimerkiksi Hakametsään Ilvestä valmentaessani useimmiten polkupyörällä”.

Jouko Myrrä kehuu Pirkoissa 1980-luvulla vaikuttanutta yleisurheiluvalmentaja Matti Hautakangasta todella innostavaksi persoonaksi.

Toki Myrrä on viime vuosina käynyt usein Pirkkalassa. Eikä vain muistoja verestämässä.

”Elämänkumppanini vanhemmat asuvat Pirkkalassa”, Myrrä sanoo.

TURUSTA lähdettyään Myrrä pelasi lähinnä Lahdessa ennen siirtymistä Itävaltaan. Siellä hän pelasi enimmäkseen maan kakkostasolla kevääseen 2008 saakka.Yhden välivuoden jälkeen alkoi hieman yli 13 vuotta kestänyt ja lokakuun alussa 2022 päättynyt ura Ilveksen valmentajana.

”Vähän vajaat seitsemän kuukautta olen nyt kuluttanut aikaa eri tavoin. Valmennustyöt kiinnostavat yhä, mutta mihin tahansa en lähde. Seurassa pitää olla organisaatio kunnossa ja pitää olla tavoitteita. Keskusteluja on ollut, mutta ei mitään konkreettista ole nyt tiedossa”, Myrrä sanoo.

Pelaajana Myrrälle ehti kertyä Suomessa liigapelejä viideltä eri kaudelta Pelicansissa, Tuto Hockeyssa ja Lukossa.

MENOSSA olevista MM-kisoista Myrrä on nähnyt paikalla kolme Itävallan ja Saksan ottelua.

”Puhun hyvin saksaa ja noissa maissa on tuttuja. Täällä Itävaltaa edustava NHL-pelaaja Marco Rossi kävi 10-vuotiaana Suomessa Ilveksen kiekkokoulussa. Viime heinäkuussa pidin Itävallassa viikon kiekkokoulua sikäläisille lupauksille.”

Myrrä pelasi Itävallassa samassa seurassa Marcon isän Michaelin kanssa.

”Kävin katsomassa hänen kanssaan Itävallan pelin Yhdysvaltoja vastaan. Katsoessani pelejä näen suorana tilanteet enemmän fanina, hidastuksia näytettäessä pohdin tilanteita joskus valmentajan näkökulmasta”, Myrrä sanoo.