Nuolialan ala-asteen opettaja innosti nuoren Jarkko Varvion urheilemaan monipuolisesti – Varvio on MM-kisojen maalikuningas, joka on asunut yli puolet elämästään Niemenmaantiellä

"Vuonna 1991 lähdin maailmalle jääkiekkoa pelaamaan ja uran päätyttyä keväällä 2005 palasimme Niemenmaantielle samaan taloon", Varvio muistelee.

JARKKO VARVIO viihtyi nuorena kesät Loukonlahden kentällä. Hän hyppäsi 10-vuotiaana seivästä 265 senttimetriä, mikä on yhä Hämeen alueen ikäkausiennätys.

JARKKO VARVIO koki jääkiekkoilijan urallaan monta huippuhetkeä, ja nykyisinkin 51-vuotiaalla henkilöstöpalveluita tarjoavan Innolink Staffin toimitusjohtajalla menee hyvin.

Vaikka huhtikuussa 1972 syntynyt Varvio on asunut Tampereella viimeiset kaksi vuotta, niin Pirkkala on myös hyvin tuttu paikka.

”Muutimme Tampereelta Pirkkalaan Niemenmaantielle, kun olin 6-vuotias. Vuonna 1991 lähdin maailmalle jääkiekkoa pelaamaan ja uran päätyttyä keväällä 2005 palasimme Niemenmaantielle samaan taloon”, Varvio muistelee.

Eli Varvio on asunut reilusti yli puolet elämästään Pirkkalassa. Hän kävi peruskoulua ensin Nuolialan ala-asteella ja sitten Naistenmatkan yläasteella.

”Meillä oli ala-asteella opettajana Matti Palosaari. Hän arvosti liikuntaa ja urheilua sekä innosti minut sekä monet muut urheilemaan monipuolisesti. Seiväshyppy oli 13-vuotiaaksi saakka ykkönen, sen jälkeen jo 5-vuotiaana aloitettu jääkiekko vei ajan kokonaan”, Varvio kertaa.

Loukonlahden kenttä oli tuttu paikka.

Jarkko Varvio

VARVIO liittyi jo nuorena Pirkkalan Pirkkoihin. Jääkiekossa seura oli Pirkkalaan muuton jälkeen aluksi Tappara, mutta pian Ilves. Siellä hän pelasi kevääseen 1991 saakka.

”Loukonlahden kenttä oli tuttu paikka. Vietin siellä ja muuallakin aikaa koulupäivän jälkeen aina tuntikausia. Yleisurheilun ja jääkiekon lisäksi harrastin vakavasti hiihtoakin.  Harrastusmielessä pelailin myös jalkapalloa, siihen aikaan 1980-luvulla oli paljon myös koulujen välisiä urheilukilpailuja”, Varvio sanoo.

Varvio tapasi jo ala-asteella nykyisen vaimonsa Saaramian.

”Hän on vuotta minua nuorempi, kävimme samat koulut. Seurustelun aloitimme 1991, kun muutin Hämeenlinnaan. Kävin siellä armeijan, jäähalli oli aivan kasarmin vieressä. Saaramialla oli lukiossa viimeinen vuosi”, Varvio muistaa.

JARKKO VARVIO vietti lapsuutensa näissä maisemissa Niemenmaantiellä ja asui siellä perheineen myöhemminkin vuoteen 2021 saakka.

KAUSI HPK:ssa 1991–92 oli menestys. Varvio teki 25 maalia ja huhtikuussa hän pelasi ensimmäisen A-maaottelunsa. Hänet valittiin MM-kisajoukkueeseen ja kisoista Tshekissä tulikin ikimuistoiset.

Varvio teki 20-vuotissyntymäpäivänään hattutempun avausottelussa Saksaa vastaan ja kisojen päättyessä Suomen osalta ensimmäiseen MM-mitaliin hän voitti yhdeksällä maalilla kisojen maalipörssin. Hän oli ensimmäinen suomalainen myös pistepörssin voittanut pelaaja, saldo oli 9+1=10.

”Tämän kevään MM-kisojen aikana osallistun kuten viime vuonnakin legendojen tapaamiseen. Käymme katsomassa Ruotsi-ottelun. Muut pelit katson varmaan televisiosta, en ole enää kovin intohimoinen jääkiekon seuraaja”, Varvio myöntää.

MYÖHEMMIN Varvio pelasi MM-kisat Saksassa 1993 ja MM-kotikisat 1997. Nuorempana hän pelasi kerran alle 18-vuotiaiden EM-kisat sekä kahdet alle 20-vuotiaiden MM-kisat. Näistä viidestä kisasta ei tullut mitaleita.

Varvio kävi liigakauden aikana kuusi kertaa Nokia Arenassa Ilveksen tai Tapparan peleissä.

”Vuokrasimme aition ja tapasimme yritysvieraita. Olen vuonna 2009 perustamani Innolink Staff Oy:n toimitusjohtaja. Viime vuoden liikevaihto oli noin 20 miljoonaa”, Varvio selvittää.

Jääkiekkouralla riitti huippuhetkiä vielä kevään 1992 jälkeen. Lokakuussa 1993 hän teki voittomaalin ensimmäisessä NHL:n ottelussaan, kun Dallas Stars kaatoi Detroit Red Wingsin. Liigaura huipentui mestaruuteen TPS:ssa 2001.

Myös Varvion vanhempi tytär työskentelee Innolinkillä. Hän syntyi vuonna 2003 Varvion pelatessa Saksassa ja nuorempi lokakuussa 2005. Suomeen palattuaan Varvio työskenteli ensin muutaman vuoden automyyjänä.