Pääkirjoitus: Uusi esiintymistila paikkaa puutetta Pirkkalan kulttuurielämässä

Esimerkiksi konsertteja on totuttu pitämään kirkossa ja lukion aulassa. Koulukampuksen uusi auditorio avaa tapahtumille uusia mahdollisuuksia.

PIRKKALA-KAMPUKSEN auditorioon tulee lava ja nouseva katsomo. Lavan taakse jäävistä aukoista toinen johtaa varastotilaan ja toinen takaovelle. Kuva: Sanni Harmanen

ONKOHAN Pirkkalassa yhtäkään toista julkista rakennusta, jossa vietettäisiin yhtä paljon aikaa kuin kuntakeskukseen rakentuvassa uudessa koulurakennuksessa tulevaisuudessa vietetään? Partolan kauppakeskukset eivät taida yltää lähellekään, vaikka niiden kassajonoissa seisominen tuntuisikin juhlapyhien aattopäivinä ikuisuudelta.

Lukion viereen valmistuvan Pirkkala-kampuksen päärakennuksen harjannostajaisia juhlistetaan perjantaina. Suurin vaikutus uusilla tiloilla on tietenkin niille lapsille ja nuorille, jotka alkavat käydä siellä varhaiskasvatuksessa tai koulussa. Rakennuksen merkitys ulottuu kuitenkin kaikenikäisten vapaa-ajanviettoon.

Pirkkalassa ei ole tähän mennessä ollut esittävien taiteiden tarpeisiin suunniteltuja moderneja tiloja.

Koulun ulkopuolisille Verso-rakennuksen vetonaula on kunnon näyttämöllä ja nousevalla katsomolla varustettu auditorio, jossa piisaa ne­liöitä kunnan kulttuuri- ja tapahtumaelämän piristämiseen niin ammattilaisten kuin harrastajienkin voimin. Pirkkalassa ei ole tähän mennessä ollut nimenomaan esittävien taiteiden tarpeisiin suunniteltuja moderneja tiloja. Esimerkiksi konsertteja on totuttu pitämään kirkossa ja lukion auditoriomaisessa aulassa.

Uuden koulun auditoriossa on voitu huo­mioida alusta lähtien esimerkiksi esitysten lavastajien ja ääniteknikkojen tarpeita. Lavan taakse jätetään tilaa varastolle ja nostimelle, jolla painavakin laitteisto saadaan nostettua takaovelta näppärästi lavalle.

Verso-rakennuksesta voi siis povata, jos ei nyt kuntakeskuksen uutta sydäntä, niin ainakin monenlaisten uusien tilaisuuksien mahdollistajaa hyvällä sijainnilla.