Sata vuotta laulua, kolme johtajaa, yksi kuoro – Pirkkalan Kirkkokuoro juhlii messussa

Kuoro on pian muutoksen edessä, kun pitkäaikainen kuoronjohtaja Pirkko Leponiemi-Pirhonen jää eläkkeelle.

RITVA Yli-Öyrä (oikealla) ja vieressä Elisa Mäenpää harjoittelevat kuoron kanssa
Pirkkalaista messua, joka on Pirkko Leponiemi-Pirhosen ja usean kuorolaisen yhdessä laatima
messu.

PIRKKALAN Kirkkokuoro täyttää tänä keväänä 100 vuotta. Kirkkokuoro on uskollisuuden ja pitkäjänteisyyden perikuva: sillä on 100 vuoden historiansa aikana ollut käytännössä vain kolme johtajaa ja lukuisat laulajat ovat olleet mukana kymmeniä vuosia.

Ritva Yli-Öyrä asteli Pirkkalan Kirkkokuoron harjoituksiin ensi kertaa 40 vuotta sitten. Mikä on kaikki nämä vuodet vetänyt hänet harjoituksiin kerran viikossa ja lisäksi esiintymisiin ja kuoromatkoille?

”Kuorolauluun jää koukkuun. Jouduin aikanaan olemaan 2,5 vuotta pois opintovapaani takia, ja minulla oli kova ikävä kuoroa ja ihmisiä siellä”, hän muistelee.

”Kun lapset olivat pieniä, kuoro antoi aikaa ihan vain itselle. Sain rauhassa tehdä sitä”, mikä on itselle tärkeää, Yli-Öyrä jatkaa.

Yli-Öyrä haaveili kuoroon kuulumisesta jo koululaisena. Koulun kuoron koelaulu oli liian jännittävä tilanne, niinpä kuorohaave toteutui vasta nuorena aikuisena.

”On ihan eri asia laulaa yhdessä kuin yksin.”

Elisa Mäenpää nostaa esiin kuorolaulun hengellisen merkityksen:

”Kuorolaulu on minun tapani laulaa, se on myös rukousta ja ilosanoman eteenpäin viemistä. Virret ja laulut puhuvat minun kieltäni, se on mun juttu”, 27 vuotta Pirkkalan Kirkkokuorossa laulanut Mäenpää luonnehtii.

Yli-Öyrä ja Mäenpää kiittelevät kuoron hyvää henkeä. Ja samalla tietysti pitkäaikaista kuoronjohtajaa, kanttori Pirkko Leponiemi-Pirhosta.

Kokeneita kuorolaisia tuntuu hiukan jännittävän kuoronjohtajan vaihtuminen, kun Pirkko Leponiemi-Pirhonen jää pian eläkkeelle.

”Kun sukupolvi vaihtuu, voi olla, että kuoron laulajatkin vaihtuvat jonkin verran”, Mäenpää ennakoi.

”Niin tuntuu käyvän aina, kun kuoron johtaja vaihtuu. Olen kuullut, että se on yleistä”, Yli-Öyrä jatkaa.

KAIKISSA seurakunnissa ei enää ole kirkkokuoroja. Kuorotoiminta on muuttunut, nykyään kootaan projektikuoroja tarpeen mukaan tai keskitytään gospel-kuoroissa kevyempään hengelliseen musiikkiin.

Vaikka kirkkokuorolla olisi muunkinlaisia esiintymisiä, sen perustehtävä on laulaa jumalanpalveluksissa etenkin suurimpina juhlapyhinä, jouluna ja pääsiäisenä.

Pirkkalan Kirkkokuoro juhlii 100 vuottaan Pirkkalaisella messulla 7.5. klo 10 Pirkkalan kirkossa. Messun jälkeen synttärikahvit.

Kirjoittaja on Pirkkalan seurakunnan tiedottaja.