Kolumni: Kyöstissä, ei kun Kyöstillä

Kolumnisti Arto Köykkä tarjoaa "Tampereesta tai Nokiasta" muuttaneille tärkeää kotiseututietoa.

OHEISELLA tekstilläni tarjoan Tampereesta tai Nokiasta muuttaneille kotiseututietoa. Samalla voi opiskella paikallissijojen käyttöä:

Pirkkalan keskus on ollut Suupassa, mutta Partolalla on nykyään niin paljon isoja kauppoja, että joku voi luulla kuntakeskuksen olevan siellä. Paraikaa väitellään siitä, pitäisikö ratikka rakentaa vain Partolalle vai olisiko raiteita jatkettava Suuppaan saakka.

Välittömästi Suupan läheisyydessä on Teboilintaka. Jos on pirkkalalaiseksi äärimmäinen hardcore, aluetta voi kutsua Surikaksi tai Kuupaksi, mutta enemmistö sanoo toisin. Teboilintakaa on vain lyhyt matka Kurikalle, jossa ihmiset asuvat rakkaiden marjamaiden päällä.

Toiseen suuntaan kulkien pääsee Haikalle, jossa ovat olleet Pirkkalan ainoat kadut. Kun aikanaan ei puhuttu teistä eikä kujista, arveltiin houkuteltavan muuttajiksi helsinkiläisiä. Nykyään myös Soljalla on katuja.

Nikkilänniemellä asuminen on leimannut ihmisen rikkaaksi, mutta samasta viasta epäillään nykyään myös Pereessä asuvia.

MONET muistavat ajan, jolloin posti oli Killolla. Hieman alle neljäkymmentä vuotta sitten oli myös kauppa, mutta kun kerran kävin ostamassa sieltä retkimakkaroita, nuoret valittivat, että ne maistuivat silakalle. Sain kuulla sitä vitsailua monta vuotta.

Kun Kirkkoveräjäntieltä laskeutuu Pyhäjärveä kohti, tulee niin sanottuun Louksunrantaan. Aiemmin se oli Killonranta, mutta Loukonlahdella asuvat ovat siepanneet sen omakseen.

Nikkilänniemellä asuminen on leimannut ihmisen rikkaaksi, mutta samasta viasta epäillään nykyään myös Pereessä asuvia, vaikka siellä on runsaasti ihan tavallista väkeä.

Pakkalankulmaan asettuminen merkitsee jonkinlaista asumisen välitilaa, ei oikein olla siellä eikä täällä. Sen sijaan
Toivio on omaleimainen, vähän irrallinenkin alue. Sanna Marin on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Toiviolla.

SUUPASTA toiseen suuntaan kulkiessa pääsee Vähäjärveen ja edelleen metsäreitin kautta Takamaahan. Siellä on Pirkkalan jäähalli, joka on kummallisesti nimetty jonkin vakuutusyhtiön mukaan, mutta en muista minkä. If… se ei kuitenkaan ole.

Vain Hyrsingillä, Säijällä, Kirkonkylässä ja ehkä myös Sankilalla voi nähdä maalaismaisemia. Jonkinlaisesta syvä-Pirkkalasta viehättyneet asuvat Turrilla, Huovilla, Lepomoisiolla, Niemenmaassa tai Kyöstissä.

Ne eivät kuitenkaan ole entisellään. Turrilla on paljon uusia taloja, ja Kyösti on menettänyt identiteettinsä Koivubaarin rappeutumisen mukana.

Kirjoittaja on entinen Pirkkalan pappi, joka kirjoittaa näkövinkkeleitä vaihdellen.