Perussuomalaisten pirkkalalaisehdokas Veli-Matti Ahtiainen puolustaa oikeutta asua väljästi ja haluaa liikkua millä keinoin tykkää – kertoo yllättävän seikan omista ajoneuvoistaan…

Ehdokkaan mielestä suomalaisia suitsitaan liikaa kohti tiivistä lähiöasumista ja joukkoliikennettä. "Koen tällaisen tasapäistävänä sosialismina."

PERUSSUOMALAISTEN eduskuntavaaliehdokas Veli-Matti Ahtiainen on autoilun puolustaja. ”Tuleeko päivittäinen ruoka lähikauppaan raiteilla tai polkupyörällä? Ei, myös kumipyöräliikennettä tarvitaan”, hän painottaa.

PERUSSUOMALAISTEN pirkkalalainen eduskuntavaaliehdokas Veli-Matti Ahtiainen sanoo, että suomalaisten pitää saada asua niin kuin haluavat ja liikkua kuten haluavat.

Hän itse asuu Pirkkalassa haja-asutusalueella väljällä tontilla ja kertoo, että on ollut viimeksi kaupunkibussin kyydissä ”joskus ammattikouluaikana”.

”Näen, että Pirkkalankin vetovoima on sopivan väljässä rakentamisessa. Ei aina tule olla pelkkää ideaa kasvusta. Jos ihminen haluaa asua lähiömäisesti, niin voisiko hän muuttaa sinne lähiöön, missä on se loistava joukkoliikenne ja sitten me pidämme täällä tämän väljemmän Pirkkalan”, Ahtiainen sanoo.

Ahtiainen sanoo pelkäävänsä vihreää siirtymää.

”Tuntuu, että siitä on tehty tietynlainen sosialismin työkalu ohjaamaan ihmisiä tiiviiseen asumiseen ja joukkoliikenteeseen.

Ahtiainen kouluttaa työkseen ajoneuvoasentajia ja kertoo, että omistaa niin paljon harrasteajoneuvoja, ettei edes muista kuinka monta – autoja ja moottoripyöriä.

”Sain rippilahjaksi kaksi vanhaa Bemaria ja siitä se lähti”, hän kertoo.

Tiivistävä kaupunkipolitiikka ulottaa lonkeronsa Pirkkalan Sorkkalaankin.

”Seutu luokitellaan taajamien lievealueeksi, johon ei myönnetä rakennuslupia. Se ei kuulemma ole haja-asutusaluetta, johon lupia voisi saada. Alue on ollut yli kymmenen vuotta uudisrakennuskiellossa”, Ahtiainen kertoo ja haluaisi tilanteeseen muutosta.

”Alunperin muutin Sorkkalantielle siksi, että sain harrastukselleni tilaa. Tontillamme on varmaan satoja puita. Niitä voi halaillakin jos haluaa.”

Talous pitää tasapainottaa säästöillä, jotka eivät ole suomalaisten hyvinvoinnista pois

”Nyt on Hyrsingin koulutalon sulkeminen tarkkailussa. Eihän sinne ehditä saamaan lisää oppilaita, kun alueelle lisää asutusta lupaavat kaavat eivät ehdi tuottaa lisäasutusta tarkkailuajan loppuun 2028 mennessä.”

”Jos ajatellaan, että hajarakentamisesta tulee kunnalle tiettyjä kuluja, niin tontin ostajilta voisi pyytää esimerkiksi lupauksen, että he eivät tarvitse koulukuljetusta. Se kirjattaisiin rasitteena kiinteistön kauppakirjaan ja siirtyisi eteenpäin tontin mukana”, Ahtiainen ehdottaa.

Pirkkalan raitiotiesuunnitelmat ovat Ahtiaiselle myös osa samaa tasapäistävää tiivistämistä ja sosialismia, sen lisäksi ettei Pirkkalalla ole niihin hänen mielestään tarvetta eikä varaa.

”Samalle raiteelle kaikki samaan aikaan”, hän puuskahtaa.

ENSIMMÄISEKSI vaalitavoitteekseen Ahtiainen nimeää lasten ja nuorten hyvinvoinnin.

Hän esittää verovähennysoikeutta harrastamisen kuluille samaan tapaan kuin kotitalousvähennys toimii. Urheiluseuran tai muun harrastuksen tarjoajan kuitti oikeuttaisi vähennykseen.

”Tämä olisi kannattavaa, syrjäytyneen nuoren yksi päivä sijoituksessa voi maksaa tuhat euroa. Vaikka hyvinvointialueella on 19 000 työntekijää ja 2,6 miljardin budjetti. Rahat eivät riitä ilman ennaltaehkäisyä”, Ahtiainen sanoo.

VELI-MATTI Ahtiainen haluaa laittaa suomalaisten kansallisen edun etusijalle ”omat ensin” -sloganilla.

”Talous pitää tasapainottaa säästöillä, jotka eivät ole suomalaisten hyvinvoinnista pois. Tällaisia ovat vastikkeeton kehitysapu ja sosiaaliturvaperusteinen maahanmuutto. Työhön haluavat voivat tulla Suomeen, olen itsekin valmis auttamaan ja puhunut ukrainalaisten puolesta – he tulevat sotaa pakoon.”

PERUSSUOMALAISTEN Veli-Matti Ahtiainen haluaa laittaa suomalaisten edun muiden edelle.

Mutta jos sosiaaliturvaa jaetaan maahanmuuttajille ilman kansalaisuusperustetta, ”ammumme itseämme jalkaan”, Ahtiainen toteaa.

Ahtiainen haluaa monien muiden perussuomalaisten tavoin tehostaa Yleisradion toimintaa.

”Sieltä tulee hyviäkin ohjelmia, kuten Pikku Kakkonen. Mutta miksi verorahoilla pitää tehdä sellaisia ohjelmia kuin Pillupäiväkirjat”, ehdokas kysäisee.


Ehdokkaan 3×3 pointsia

1. Veli-Matti Ahtiainen
– Sorkkalantiellä asuva 43-vuotias autoalan lehtori ja paljasjalkainen pirkkalalainen Haikan Louhenkadulta. Kotona on vaimo ja kolme lasta.
– Töissä ja vapaalla. Autoalan lehtori, töissä Valkeakosken ammattiopistossa. Valtuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Pirkkalassa, maakuntavaltuutettu, hyvinvointialueen varavaltuutettu ja hallituksen varajäsen.
– Ohoh. Omistaa niin monta harrasteajoneuvoa, ettei itsekään tiedä niiden lukumäärää.
2. Näitä ajan
– Lasten ja nuorten hyvinvointi
– Asumisen ja liikkumisen vapaus
– Omat ensin, suomalaisten kansallinen etu.
3. Perussuomalaisten teesit
– Suomi on tulossa tienhaaraan. Seuraus Suomen maahanmuuttopolitiikasta viimeisen 30 vuoden aikaan on täysi epäonnistuminen.
– Julkisessa hallinnossa käytetään liikaa rahaa ideologisin perustein, ja määrärahat kohdistetaan vääriin tarkoituksiin.
– Kaiken politiikan keskiössä on aina Suomen kansallisen edun turvaaminen.