Kansanedustajaveteraani Mikko Kuoppa Pirkkalan vaalitorilla: ”Me olimme Sauli Niinistönkin kanssa kahvittelukavereita, nyt eduskunnassa näkyy ilkeämielisyyttä ja melkein pientä vihapuhetta…”

PIRKKALAN vaalitorilla oli sunnuntaina värikästä menoa. Ohjelmassa oli muun muassa pirkkalalaisehdokkaiden tentti.

PIRKKALASSA pidettiin sunnuntaina päivällä vaalitori, johon osallistuivat kaikki pirkkalalaiset eduskuntavaalien ehdokkaat ja edustajia myös muualta. Tori täyttyi mukavasti värikkäistä vaaliteltoista ja tarjottavista.

Toistaiseksi viimeisin pirkkalalainen kansanedustaja Mikko Kuoppa (79) pohti, että pienkunnista ei ole ihan helppoa ponnistaa eduskuntaan.

”Voisi sanoa karkeasti, että Tampereelta on saatava 3000 ääntä ja muista kunnista toiset 3000. Eli on oltava tunnettu Tampereella, ei pelkästään omassa kunnassa”.

Kuoppa muisteli omien äänimääriensä liikkuneen aikanaan 6000-7000 äänen paikkeilla. Hän jättäytyi pois valtakunnan politiikasta vuonna 2011 pitkän kansanedustajauran jälkeen.

MIKKO Kuoppa on viimeisin Pirkkalasta läpi päässyt kansanedustaja. Hän jättäytyi pois valtakunnan politiikasta 2011. ”Ehdokkaan on oltava jotain kautta tunnettu myös Tampereella menestyäkseen”, Kuoppa mietti. Hänet tunnettiin aikanaan pääluottamusmiehenä.

”Minun taustani oli ay-puolelle, olin pääluottamusmies ja minulla oli suosiota suurten tamperelaisyritysten työntekijöiden keskuudessa. Lisäksi keskityin eläkeläisten asioihin ja koulutukseen. Pyrin aina pelkistämään sanottavani näistä aihepiireistä.”

Päästääkseen läpi Pirkanmaalla ehdokkaalla on oltava jotain kautta tunnettuutta laajalla taholla. Voi olla ison järjestön vetäjä, nousta julkisuuteen jonkun tempauksen kautta tai niittänyt mainetta muilla elämänaloilla, kuten urheilussa.

”Ja kyllä kova kiertäminen tuo tulosta. Itse muistan, kun kiersin Siuron Koskibaarissa, Härmälän Vieterissä, Nokian Olkihatussa ja muissa kaljakuppiloissa, eikä niissä käyminen ihan helppoa ollut. Siellä tuli suoraa palautetta”, Kuoppa hymyilee.

”Nykyisin uskon, että somella on aika suuri vaikutus nuorten äänestyskäyttäytymiseen. Itse jäin pois juuri silloin, kun some teki tuloaan. Kollegoilta sain jo silloin kuulla, että sieltä tulee aika rankkoja asioita.”

Nykypolitiikan luonteen Kuoppa on huomannut muuttuneen.

”Kyllä Niinistön Sauli tuli usein eduskunnan kuppilassa pöytäämme juttelemaan ja olimme hyvissä väleissä. Nykyisin kyselytunneilla näyttää olevan ilmassa tahallista väärinymmärtämistä, ilkeämielisyyttä ja melkein pientä vihapuhettakin”, Kuoppa totesi.