Pitkäaikainen kuntapoliitikko Raili Naskali on kilpailullinen maatilan emäntä, joka ei kyllästy hakemaan eduskuntaan yhä uudestaan – Yksityisautoilun puolustaja vastustaa Puskiaisten oikaisua

Pirkkalan Sankilan kylässä asuva Naskali (kesk.) haluaa korjata Suomen taloutta ja tukea yrittäjiä.

RAILI NASKALI on pitänyt miehensä kanssa maatilaa Sankilassa vuodesta 1985 lähtien, jolloin pariskunta osti tilan miehen vanhemmilta. Naskalin mielestä olisi reilua, että tilallisilta poistettaisiin perintövero, joka pitää maksaa yhä uudestaan sukupolvenvaihdosten yhteydessä.

RAILI NASKALIN puhe sinkoilee aiheesta toiseen Pirkkalan Sankilan kylässä sijaitsevan omakotitalon pöydässä.

Paikasta toiseen pyrähtely kuvaa hyvin myös Naskalin arkea. Haastattelua edeltävänä päivänä hän kertoo lähteneensä liikkeelle aamuyhdeksältä ja kotiutuneensa kahdeksalta illalla. Väliin mahtui vaalityötä useilla Pirkanmaan paikkakunnilla sekä Pirkkalan yhdyskuntalautakunnan kokous.

Vuosikymmeniä kuntapolitiikassa toiminut Naskali on pyrkinyt eduskuntaan useita kertoja. Kahdesti hän on päässyt varakansanedustajaksi.

Mikä innostaa yrittämään yhä uudestaan?

”Ehkä se kilpailu kannustaa. Nuorena harrastin hiihtämistä oikein kilpailumielessä ja minut palkittiin vuoden urheilijana. Vaalityökin on jotenkin kilpailua”, Naskali sanoo.

Jos moottoritien oikaisulla saadaan matka-aikoihin viiden minuutin säästö, ei se ole hyvä.

Raili Naskali

KESKUSTAN kansanedustajana Naskali ajaisi esimerkiksi maan- ja metsänomistajien asiaa. Omaisuuden suojaa hän parantaisi poistamalla lunastuslain, jolla kunta voi lunastaa yksityishenkilöiden maita.

Pitkään yrittäjänä ja maatilan emäntänä työskennellyt Naskali haluaisi helpottaa muiden tilallisten ja yrittäjien elämää. Hänen mielestään perintövero pitäisi poistaa tapauksissa, joissa tilallisten lapset jatkavat tilan pitoa. Arvonlisäveron laskeminen pienyrittäjiltä 24 prosentista 18 prosenttiin helpottaisi monia yrittäjäksi ryhtymisessä.

Valtion velasta Naskali on huolissaan. Leikattavaa hän löytää sosiaaliturvasta.

”Se ei innosta tekemään työtä, kun sosiaaliturvalla saa kaiken etuisuuden, jos et omista mitään. Esimerkiksi maanantaina vaalitilaisuudessa Vammalassa tuli vastaan nuori poika, joka oli kanssani samaa mieltä. Hän sanoi, ettei töitä kannata ottaa vastaan, kun tuet ovat niin hyvät.”

KESKUSTAN vaaliohjelman mukaisesti Naskali ei kannata kalliita rata- ja tieinvestointeja, kuten Pirkkalassa puhuttavaa Puskiaisten moottoritieoikaisua. Naskalin mielestä Pirkkalan ja Lempäälän välisten metsien hakkaaminen moottoritien tieltä ei olisi hyvä asia, sillä metsät toimivat hiilinieluna.

Yksityisautoilua Naskali kuitenkin kannattaa.

”Täältä Sankilan kylästä ei pääse helpolla mihinkään ilman omaa autoa. Bussi ajaa muutaman kerran päivässä.”

Eikö Puskiaisten oikaisu olisi autoilijoille hyvä juttu?

”Jos moottoritien oikaisulla saadaan matka-aikoihin viiden minuutin säästö, ei se ole hyvä”, Naskali toteaa.

NASKALI sanoo, että lapsiperheet ovat saaneet viime vuosina runsaasti tukea. Seuraavaksi olisi aika kääntää katse ikäihmisiin ja taata heille esimerkiksi lisää palveluasuntoja.

”Hyvä yhteiskunta on sellainen, jossa kaikkien väestöryhmien asema on hyvä. Lapsiperheet kokevat edelleen jäävänsä vähemmälle, vaikka ovat saaneet paljon enemmän kuin vanhukset.”

3×3 pointsia

1. Raili Naskali
– Asuu Pirkkalan Sankilassa aviomiehensä kanssa. Naapurissa asuu aikuinen poika perheineen.
– Töissä ja vapaalla: Myy yrittäjänä nahkatuotteita. Maatilan emäntä, kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen. Vapaa-ajalla toimii Sankilan kyläyhdistyksen sihteerinä, kirjoittaa ja marjastaa.
– Ohoh: Tavoitteli nuoruudessaan vakavasti iskelmälaulajan uraa ja osallistui laulukilpailuihin.
2. Näitä ajan
– Talous kuntoon työtä tekemällä
– Maata viljeltävä ja varjeltava (lunastuslaki ja omaisuudensuoja)
– Julkinen talous tervehdytettävä
3. Keskustan teesit
– Suomi omavaraiseksi lämmössä ja sähkössä, panostusta uusiutuvaan energiaan
– Nykyiset tiet ja raiteet kuntoon kalliiden uusien rakennushankkeiden sijaan
– Ikäihmisille parempaa elämää uusilla asumisen muodoilla