Hävikkiaterioiden ostomahdollisuudet laajenevat Pirkkalassa – päiväkoditkin alkavat myydä ylijäämäruokaa pian

Killossa ja Soljan lastentalossa myynti on jo alkanut.

PIRKKALAN koulut aloittivat hävikkiruuan myynnin eilen ja päiväkodit seuraavat perässä viimeistään ensi maanantaina.

HÄVIKKIRUUAN myynti puhelinsovelluksen välityksellä on alkanut Pirkkalassa niin hyvin, että ylijäämäruuan ostomahdollisuudet laajenevat kouluilta päiväkoteihin. Pirkkalan kunnallisilla päiväkodilla on valmius myydä hävikkiruokaa viimeistään ensi viikon maanantaista alkaen.

”Päiväkodeista jää aika vähän myytävää. Mutta sekin vähä on jollekin hyvä asia”, kunnan ruoka- ja puhtauspalvelupäällikkö Anu Mäenpää sanoo.

Killon päiväkoti ja Soljan lastentalon päiväkoti ovat jo myynnin aloittaneet. Muut päiväkodit, joista hävikkiä voi arkisin lounasajan jälkeen ostaa, ovat Nuoliala, Pakkalanlyhty, Kurikankulma, Kurikanpirtti, Kurikan Helmi, Puuhkalakki ja Pere.

PIRKKALAN kouluilta Hyrsinkiä lukuunottamatta on voinut ostaa hävikkiruokaa eilisestä maanantaista alkaen. Ensimmäisenä myyntipäivänä hävikkiä tuli myyntiin 72 annosta, joista kolme jäi vaille ostajaa. Maanantain kokonaismyynti oli 98 euroa ilman sovellusyrityksen komissiovähennystä.

”Olen tyytyväinen siihen, miten tämä on ottanut tulta alleen”, Mäenpää sanoo sovelluskäytännön vastaanotosta.

Ruoka- ja puhtauspalvelupäällikkö näkee, että hävikkiruuan myynti auttaa vähentämään biojätettä mutta myös tasaamaan vieläkin tarkemmin tilatun ja valmistetun ruuan määrää niin, että mahdollisimman vähän ruokaa jäisi yli. Hän tulkitsee lukujen osoittavan, että ruokaa ei jää yli paljon nykyisinkään. Hän käyttää esimerkkinä Suupanniityn koulua, jossa valmistetaan ruokaa 1500 henkilölle.

”Suupanniitty teki reilusti yli 300 kiloa lihakeittoa eilen. Siitä päätyi vain 22 kappaletta 400 gramman annosta kaupattavaksi. Kaikki myytiin. Silmussa jäi eilen 12 annosta lihakeittoa ja kaikki myytiin ulkopuolisille. Hyvin on ostomahdollisuus löydetty.”

Muuallakin Pirkanmaalla hävikkiruuan myynti on esillä. Esimerkiksi Ylöjärvellä hävikkiruuan myyntiä on ajettu valtuustoaloitteella. Ainakin Lempäälässä ja Nokialla asiasta jo neuvotellaan.

”Kun tämä meillä onnistuu, miksei se muillakin onnistuisi”, Mäenpää toteaa.