”Eniten jännittää terveystieto tai äidinkieli”, kertoi Luukas Uski – Kevään ylioppilaskirjoitukset käynnistyivät tiistaina, Pirkkalan lukiossa lisäjännitystä toi parkkipaikkojen riittävyys

Ylioppilaskokeisiin osallistuu tänä keväänä yli 100 opiskelijaa Pirkkalan lukiosta.

ABITURIENTTI Luukas Uski kertoi tiistaiaamuna hieman jännittävänsä äidinkielen ylioppilaskoetta. Ensimmäiset aineet Uski kirjoitti keväällä 2022, joten tiistaina käynnistyi kolmas koerypäs.

KEVÄÄN ylioppilaskirjoitukset alkoivat tiistaina äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella.

Pirkkalan lukiossa kokeeseen oli ilmoittautunut 94 kokelasta. Kaiken kaikkiaan kevään kirjoituksiin osallistuu lukiosta yli 100 opiskelijaa.

Abiturientti Luukas Uskilla käynnistyi tiistain kokeen myötä jo kolmas koerupeama. Ensimmäiset aineet hän kirjoitti keväällä 2022.

”Vähän jännittää, mutta ihan hyvillä mielin menen kokeeseen”, Uski totesi tiistaiaamuna odottaessaan kokeen alkua lukion aulassa.

Äidinkielen lisäksi Uski kirjoittaa kevään aikana englannin ja terveystiedon.

”Eniten jännittää terveystieto tai äidinkieli. Englanti on helppoa”, Uski kertoi.

Kuten muutkin kolmannen vuoden opiskelijat, myös Uski saapui kokeeseen suoraan lukulomalta. Toiviossa asuva Uski kertoi, että ehti loman aikana myös rentoutua ja nähdä kavereita opiskelun ohessa.

OPISKELIJAT saapuivat lukiolle jo hyvissä ajoin ennen kokeen alkua tiistaina. Äidinkielen koe alkoi ympäri maata kello 9, mutta Pirkkalan lukion kokelaita oli ohjeistettu saapumaan paikalle viimeistään kello 7.45.

LUKION rehtori Marjukka Suihko kertoo, että Pirkkalan lukiossa kirjoitetaan tänä keväänä runsaasti esimerkiksi historiaa, matematiikkaa, fysiikkaa ja psykologiaa.

Sen sijaan kielten kirjoittaminen kiinnostaa opiskelijoita selvästi vähemmän kuin aiemmin.

”Esimerkiksi ruotsia ei kirjoita tänä keväänä meiltä kukaan”, Suihko sanoo.

Syksyn ylioppilaskirjoituksissa ruotsia kirjoitettiin Suihkon mukaan jonkin verran, mutta hän ei usko sen selittävän kokonaan ruotsin kirjoittajien katoa nyt alkaneissa kevään kirjoituksissa. Hänen mukaansa kieliä opiskellaan Pirkkalan lukiossa ylipäätään vähemmän kuin aiemmin.

”Englantia kyllä kirjoitetaan edelleen, mutta muita ei oikeastaan”, Suihko kertoo.

TIISTAIAAMUNA jo lukiolle saapuminen vaati oppilailta tarkkuutta ja huolellisuutta, sillä ajotiet ja jalkakäytävät olivat erittäin liukkaita ja sohjoisia. Myös lukion pihassa manailtiin liukkautta.

Oman jännityksensä toi myös tilan riittäminen lukion viereisellä parkkipaikalla.

Pirkkalan jäähallin lähistöllä asuva Milla Lepistö saapui lukiolle autolla. Hän arvuutteli, riittääkö parkkipaikalla tila kaikille kokeeseen tulijoille.

”Onneksi meidän pitää tulla paikalle jo näin aikaisin, niin parkkipaikkojakin on vielä paremmin jäljellä”, Lepistö sanoi.

Äidinkielen kokeen osallistujien piti saapua lukiolle jo kello 7.45 mennessä. Koe alkoi kaikkialla maassa kello 9.

Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat maaliskuun loppuun asti. Kokeiden tulokset lähetetään lukioille 16. toukokuuta.

Ylioppilaskirjoitusten koepäivät

Ti 14.3. Äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), lukutaidon koe. Suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe.
To 16.3. Vieras kieli, lyhyt oppimäärä
Pe 17.3. Äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), kirjoitustaidon koe
Ma 20.3. Vieras kieli, pitkä oppimäärä
Ke 22.3. Matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä.
Pe 24.3. Reaali (psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia)
Ma 27.3. Toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä
Ke 29.3. Reaali (uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto)
Pe 31.3. Saamen äidinkieli ja kirjallisuus -koe