Pääkirjoitus: Tänään se alkaa – myykö Pirkkalan koulujen hävikkiruoka niin, että Toivion koululaisten aloite pizza- ja pullaperjantaista voisi toteutua?

Vaikka herkkuja tuskin voi joka viikko olla luvassa, ajoittain pidettävä ylimääräinen jälkiruokatarjoilu tai teemapäivä on nyt lähempänä toteutumistaan kuin koskaan.

PIRKKALA aloittaa hävikkiruuan myynnin seitsemältä koululta tänään.

YKSI Toivion koulun luokka laati osana opintojaan aloitteen, johon se epäilemättä saisi pohjoiskorealaisen kannatusprosentin pirkkalalaiskoululaisten keskuudessa edelleen, vaikka aloitteen teosta on jo pari vuotta aikaa. Luokka esitti toiveen kunnan ruokapalvelulle, että kouluissa pidettäisiin pizza- ja pullaperjantait.

Vaikka herkkuja tuskin voi joka viikko olla luvassa, ajoittain tarjottava ylimääräinen jälkiruoka tai teemapäivä on nyt lähempänä toteutumistaan kuin koskaan. Tämän mahdollistaa se, että Pirkkala myy koulujen ylijäämäruokaa tästä päivästä alkaen.

Jos aterioita jää oppilailta syömättä ja hävikkiruuan kauppa käy, ruokapalvelu saa tiettävästi myyntituotot ja myös päätäntävallan tulojen käyttämiskohteesta. Koska ruokapalvelun viivan alle ei saa jäädä voittoa, mahdollinen tuotto on määrä käyttää koululaisten hyväksi.

Voi olla, että muutkin kunnat Pirkanmaalla seuraavat Pirkkalan ratkaisua. Pirkkalan tekemä sopimus hävikkiruuan myynnistä puhelinsovelluksen välityksellä kiinnostaa ympäristökunnissa jo nyt.

Ylijääneen kouluruuan ostomahdollisuus on herättänyt huomiota muuallakin Suomessa. Pirkkalaisen uutinen keräsi some-tileillemme yli 200 kommenttia ja yli 3000 reaktiota eri puolilta maata. Artikkelilla on noin 11 000 lukijaa.

VAIKKA muuta on ikiaikaisesti väitetty ja vaikka makuasioista ei voi kiistellä, kouluruoka maistuu hyvältä. Se on ravitsemuksellisesti täysipainoista, terveellistä ruokaa, jota tarpeellisen määrän nautittuaan jaksaa opiskella. Siksi tavoitteena tietenkin ensisijaisesti on, että koululaiset nauttisivat koululounaansa – heillehän se on tarkoitettu.

Syystä tai toisesta ruokaa jää toisinaan yli. Siitä, onko hyväksyttävää myydä verovaroin kustannettuja aterioita, on perusteltuja kantoja sekä puolesta että vastaan. Joissakin kunnissa ylijäämäruokaa jaetaankin ilmaiseksi vähävaraisille joko suoraan tai välikäsien kautta. Ruokaa voidaan tarjota esimerkiksi nuorisotiloissa koulupäivän päätteeksi, kuten Pirkkala yhä edelleen tekee.

Olkoon ratkaisu mikä tahansa hävikkiruuan määrän vähentämiseksi, ravinnoksi kelpaavan ruuan päätyminen biojätteeksi on oltava niistä se viimeisin vaihtoehto. Tänään puolen päivän jälkeen Pirkkalan kouluilla nähdään, jääkö oppilaiden ruuaksi valmistettua lihasoppaa syötäväksi koteihinkin.